• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 wycena prostej wymiany

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Witam serdecznie ile powinien warsztat mnie skasować za wymianę tarcz i klocków hamulcowych przód
oraz końcówek drążków+łączników stabilizatora w peugeot 206 pewnie jeszcze zbieżność dojdzie

Części mam chodzi mi o samą robociznę

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
otóż zdziwię szanownego Pana :D
Przyjechał chłop golfiną na hamulce tył. po weryfikacji okazało się że do wymiany tarcze, klocki, zacisk prawy tył ( nie dało się zregenerować bo imbecyl jakiś wstawił śrubę 12 zamiast odpowietrznika :D niech się zajmą tym ludzie z LAUBERA haha) , i przewód metalowo gumowy lewy tył. Policzyłem za wszystko ok 800zł (tarcze klocki TRW) z robotą.
W między czasie przyleciał do mnie sąsiad ze podobno jest u mnie golf jakiegoś syna, franka i Józka co go nikt nie zna :p że wypytują o mnie, wszyscy jak dotąd chwalą itp itd.
Po wycenie przyleciał właściciel ze on nie ma tyle kasy, sraty taty... . Okazało się że dostał auto od rodziców i sam ma je utrzymać więc finalnie miały wlecieć najtańsze tarcze i klocki, przewód w miarę mozliwosci zostawić jak "jeszcze nie cieknie" i zacisk skręcić na śrubę.
Przemyślałem sprawę, jako że moja miejscowość jest niewielka, zrobiłem gosciowi zacisk regenerowany, przewód zmieniony, tarcze zostały najtańsze i dostał klocki TRW. Za wszystko policzyłem z bólem dupy i serca te 500zł które miał na auto. zarobiłem moze ze 120zł na tej papraninie ale juz mam kilka auto z jego rodziny umówionych (i na nich nie musze już się szczypać) i poleciała kolejna dobra opinia w eter. Wiem bo info jest z tzw. pierwszej ręki :D hehe

Czasem się straci czasem się zyska, ważne aby bilans był na +. ten fach to taktyczna gra :p

Czasami nie chodzi o to aby ktoś był zadowolony, bo ktoś sie może nie znać i dlatego ma ciebie aby mu pomóc , pamietaj ze hamulce to życie .... w jakimkolwiek serwisie nie dopuściliby do takiej rzeźby .... czasami lepiej odpuścić .... zrobiłeś jak uważałeś ... ja bym odpuścił ... często stawiam na swoim ... czesto klient mowi , ze skoro tak to jedzie gdzie indziej .... ale ja mam czyste sumienie .... ty robisz ... ty odpowiadasz .... byłem jako swiadek w sądzie kiedyś , klient przyjechał i prosił o wycene naprawy (pracowałem w ASO ), pieczatke itp ... zrobione ... pozniej sie okazało ze wracal znad morza i cos jeb..o mu w aucie .. zajechal do mechanika i mowił ze chce aby tylko dojechac do miejsca zamieszkania i koniec , pilnie potrzebna pomoc (groszem nie smierdział) ... po drodze zatarł silnik ... po wizycie w sadzie podeszła do mnie babeczka i mówi . Dziekuje za pomoc w sprawie pana zeznania uratowały mechanika , który podjął sie próby pomocy za namową klienta ... Mechanik , czego własciciel auta podczas wyceny nie powiedział , powiedział ze do wymiany jest turbina i konieczna kontrola układu korbowego w silniku poniewaz nie ma oleju w silniku .... itp itd ..... to tak jak z tą słynną żarówką i mandatem za brak paragonu ..... więc fajnie , że ktoś cię poklepał po ramieniu i powiedział super jesteś .... ale gdzieś ta granica leży .... to tak jak z przeglądami u nas w kraju wiekszośc auta sie nie nadaje do jazdy , nie spełnia warunków do poruszania sie po drogach publicznych , gdyby ci diagności byli uczciwi to ty byś nie wiedział gdzie ręce włożyć miałbyś tyle roboty .... a tak ???

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
po drodze zatarł silnik ... po wizycie w sadzie podeszła do mnie babeczka i mówi . Dziekuje za pomoc w sprawie pana zeznania uratowały mechanika , który podjął sie próby pomocy za namową klienta
miejska legenda. u nas krążą plotki, że lekarz jechał na ślub córki i strzelił mu przewód hamulcowy........ no i namówił mechanika na zaślepienie przewodu itd....
byłem jako swiadek w sądzie kiedyś ,
może tak, może nie. urban legends.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Ale ja fuszery nie zrobilem :eek: dostal nowy zacisk, przewod i dobre klocki. Tarcze lipne abe ale to akurat wytrzyma.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Tak to już jest, gdy kupuje się "samochód" za 1000-2000 zł.
I lepiej w niego w ogóle nie inwestować.
Już niejaki youtuber Marcin P. (>>Samochody do 2 tys. zł<<) olał sprawę, bo w tej Cebulandii ludzie myśleli, że kupując pojazd za 2 tys. zł nie muszą wkładać kolejnego grosza, A potem ewentualnie dzwonili do niego, że sprzedał im szajs, bo po jakimś czasie bezproblemowej jazdy zaczęło huczeć łożysko w kole :eek:. Skąd się biorą w życiu tacy ludzie (?) :confused:.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Jak to skąd ?

Patola party 500+ skoro wszystko dają im za darmo, to dlaczego mają płacić po zakupie samochodu jeszcze ?!

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Ja fb jest grupa porad prawnych czy jakos tak. Jakis gamon chce sie sądzić bo niby sprzedający powiedzial ze OT jest zrobiony na 2 lata, a okazalo sie ze na rok hehe

Do góry Bottom