• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 3008 dławienie, brak mocy

spoxz

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam problem z moim Peugeot 3008 2.0 2010r. Problem rozpoczął się kilka miesięcy temu od spadku mocy. Na zimnym silniku miał moc, ale gdy się rozgrzał to ledwo reagował na pedal gazu. Mechanik wymienił mi przepustnice i przepływomierz i nadal było to samo. Potem jeszcze jakiś czujnik i było wszystko dobrze. Teraz wyjechałem za granicę i po przejechaniu w ciągu 2 miesięcy ~500 km znowu zaczęło się to samo. Dzisiaj zaczął się dławić jeszcze bardziej, że nie mogłem podjechać pod górkę.

Opis problemu : Odpala dobrze i chodzi normalnie. Gdy dodaje gazu na biegu jałowym to nie przekracza 1500 obrotów, czuć takie dławienie i leci czarny dym z tłumika. Po prostej drodze nie przekroczy 15 km/h ciągle się dławiąc. Z tego co zauważyłem to mocno zasysa gumowa rurę - dołączę zdjęcie.

Bardzo proszę o pomoc. Jestem w Szwecji i z tego co słyszałem to mocno tutaj naciągają.

Pozdrawiam.

Załączniki

• 20230921_164637.jpg
    20230921_164637.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 25

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Turbo nie pompuje ciśnienia / zatkany intercooler dodatkowo jak nie pompuje Turbo to i już zabrudzony FAP do porządnego wypalenia i mycia. Nie idzie jechać bo nie ma czym silnik oddychać brak ciśnienia doładowania to brak mocy .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Czy jestem w stanie coś sam z tym zrobić?
Samemu?
Zrób dziurę w tej rurze. Najlepiej wiertarką, z dwie trzy, wiertło szóstka - wywierć.
Możesz jeszcze gwoździa rozgrzać i wypalić 3 dobre dziury w tej gumie.
Szału nie będzie, ale powinno jechać...

Ta guma to i tak nie wiem czy nie jest na śmietnik, bo będzie miała tendencję do "marszczenia".
Automatyczne połączenie postów:

Czy jestem w stanie coś sam z tym zrobić?
Samemu?
Zrób dziurę w tej rurze. Najlepiej wiertarką, z dwie trzy, wiertło szóstka - wywierć.
Możesz jeszcze gwoździa rozgrzać i wypalić 3 dobre dziury w tej gumie.
Szału nie będzie, ale powinno jechać...

Ta guma to i tak nie wiem czy nie jest na śmietnik, bo będzie miała tendencję do "marszczenia".

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Te Turbo jest sterowane podciśnieniem ? Bo nie pamiętam. Może wężyk od podciśnienia gdzie pogryziony,stopiony.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Ciekawe, czy by dojechał do Polski na takim patencie :stig:

Nie na tym polega...no ja wiem, że nie na tym polega. Chodzi o to żeby dojechać do warsztatu. A, że on w Szwecji...
Przecież sam tego nie naprawi..?..
Sam to może jedynie dziurę zrobić gwoździem.

spoxz

Początkujący
Punktów
0
Jak zdjąłem te rurę z przepustnicy i próbowałem gazować to było to samo. Chyba, że jak zrobię te dziurki to efekt będzie inny ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Chyba, że jak zrobię te dziurki to efekt będzie inny ?
Nie, już nie rób tych dziurek.

Jak zdjąłeś tę rurę i mówisz, że to samo. Teraz to by trzeba było wiercić w kolektorze dolotowym...
Dziwne.

Gumowa rura...a co to za gumowa rura powiedz Nam.
To przed intercoolerem czy za inter. ?
Bo jak przed inter. to trzeba wiercić - zdjąć tę rurę która jest "napompowana".

Zrób większe zdjęcie, to będziemy wiedzieć...

spoxz

Początkujący
Punktów
0
Panowie. Rano poszedłem sprawdzić czy ruszy, zeby spróbować podstawic pod kwaterę i wszystko działa normalnie... Co to może być, że rozgrzany jedzie max. 15 km/h, a na zimnym wszystko w porządku. Wczoraj na jałowym max 1500 obrotów i dławienie, a dzisiaj spokojnie ponad 3000 bez dławienia. Co myślicie?

spoxz

Początkujący
Punktów
0
Mój mechanik powiedział, że mam wyczyścić kolektor dolotowy, bo może klapki są brudne i obklejone, i przez to się nie otwierają. Myślicie, że to może być to?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572

spoxz

Początkujący
Punktów
0
Przepływke wymieniłem sobie sam - tak na nową... Przepustnice dostałem używaną, bo wiadomo cena nowej była wysoka.

Czyli ta rura którą zasysa idzie z przepustnicy do turbiny?

Co myślicie o środku do czyszczenia kolektora i niby całego układu z Liqui Molly? Ma to jakiś sens ?

Do góry Bottom