• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1.6hdi problem z odpalaniem

Izusek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Heej

Peugeot 307 1.6 hdi 109km 2005

Mam problem z odpalaniem auta zimą, jak jest -10 to odpali za np 9 czy 10 razem ale jak już odpali i nawet postów potem kilka godzin to za pierwszym. Ogólnie jak jest temp dodatnia to pali za pierwszym. Dopiero teraz zwróciłem uwagę na to ale w zimę nie zapaliła mi się ani razu dioda od grzania świec. (Auto było na komputerze ale błędu nie wykrylo)

Wymienilem:
Akumulator na nowy przed zimą (nic nie dalo)
4 świece (jedna była złamana, nic nie poprawilo)

Z tego co czytałem po forach, to mam zamiar wymienic rozrusznik na nowy (klasy6), myślałem nad pompka paliwowa.

Chyba mam również zepsuty czujnik płynu chłodzącego bo podczas jazdy wskazówka potrafi sobie latać (jak sekundy w zegarku nawet szybciej), odbija się od 70 do 90 różnie.

Jakieś rady?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
nie no nich te styki sterownika sprajem miedziowym bo wd40 wysycha popsika i bedzie git po co kombinować z jakimiś tam ten tego no ;):cool:

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
a to przed sprajem tylko należy pamiętać o procedurze wszystkie operacje muszą być na włączonym zapłonie bo inaczej zgubi adaptacje :cool:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Po co go w .uja robicie? Chcecie żeby ster uszkodził? I żadnym miedziowego. Kup kontact do styków.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz

Po co go w .uja robicie? Chcecie żeby ster uszkodził? I żadnym miedziowego. Kup kontact do styków.
jak będzie sam machlował to i tak coś uwali :D
elektryka tu jest wrażliwa i są odnośnie pewnych napraw szczegółowe noty serwisowe ale jeśli mamy tylu adamów słodowych to proszę bardzo nauka musi kosztować :p:D
nie tak dawno pewien jegomość zosia samosia naprawiał sobie wentylator chłodnicy i za namową speca z pekaesu wsadził zworę w jedną z wtyczek żeby wentylator ciągle pracował i jedno co mogłem po tych operacjach doradzić to naprawa sterownika albo jego wymiana na nowy :D:D:D:D

Ostatnia edycja:

Izusek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Nie
Ehhh... Z tymi złotymi rączkami... Pracujesz za granicą i żal ci wydać 100 czy 200 zł na naprawę? A co jak auto ci stanie na niemieckiej autostradzie i ADAC trzeba będzie wołać? Wtedy będziesz płacił 1000 ojro...
Nigdzie nie powiedziałem że mi szkoda napisałem że daje do mechanika, po prostu proszę o opinie co to może być

jak będzie sam machlował to i tak coś uwali :D
elektryka tu jest wrażliwa i są odnośnie pewnych napraw szczegółowe noty serwisowe ale jeśli mamy tylu adamów słodowych to proszę bardzo nauka musi kosztować :p:D
nie tak dawno pewien jegomość zosia samosia naprawiał sobie wentylator chłodnicy i za namową speca z pekaesu wsadził zworę w jedną z wtyczek żeby wentylator ciągle pracował i jedno co mogłem po tych operacjach doradzić to naprawa sterownika albo jego wymiana na nowy :D:D:D:D
No nie będę sam nic tam przy elektronice robił, tym bardziej że moja wiedza o motoryzacji jest dość niska. Ale tak czy siak dziękuję Tobie za rzeczowe wypowiedzi

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia

Izusek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Przy próbie wyciągnięcia czujnika temp płynu chłodzącego znalazłem coś nowego ,to się zdziwiłem, nie wiem czy to może mechanik nie dał na miejsce, wątpię żeby sama wyskoczyła (tym bardziej ten mechanik po demontażu głowicy zapomniał podpiąć wężyk od płynu chłodzącego i spryskiwaczy więc mozliwe) Czy to może też mieć wpływ na odpalanie zimą?

Jest to rura dolotowa pod podszybiem nie była założona nawet, naciagnalem ją tylko bo już ciemno było i widzę jakiegoś wkreta,
Ktoś wie co to za poszarpany wężyk

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
W takim oplocie możliwe, że jest to wężyk paliwowy. Sprawdź czy czasem nie dochodzi do filtra paliwa.

Do góry Bottom