• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 - wypadanie zapłonu

R

radom46

Witam,
Potrzebuje porady.
Pacjent to Peugeot 308 T7 z silnikiem 1.6 VTi. Walczę z błędem P1340 czyli wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Błąd wyskakuje tylko gdy silnik się rozgrzeje, na wolnych obrotach (podczas zatrzymania się na światłach lub skrzyżowaniu). Na początku wyczuwalne są wibracje, zaczyna przerywać i wyskakuje check engine i błąd. Gdy podczas tych wibracji zwiększę obroty błąd nie wyskoczy, samochodem można jechać dalej. Błąd powoduje odłączenie działanie 4 cylindra. Po kilku min, gdy ostygnie i ponownym uruchomieniu pracuje już na wszystkich.
Dotychczasowe podstawowe obserwacje:
- brak innych zapisanych błędów - po zamianie kolejności cewek błąd nie idzie za cewką
- po zamianie kolejności świec błąd nie idzie za świecą, świece wyglądają w porządku, szczeliny równe
- wtryskiwacze czyszczone chemią liquy moly, następnie został wymieniony wtrysk nr 4 – brak zmian
- podczas błędu odłączanie wtyczki od cewki – brak reakcji
- przewody zasilające cewki wyglądają na całe
Brakuje mi już pomysłów więc samochód planuje oddać do mechanika na dokładniejszą diagnozę. Wcześniej jednak chciałem zasięgnąć Waszej porady. Jakie mogą być jeszcze inne ewentualne przyczyny problemu? Dopóki samochód nie zatrzyma się (obroty nie spadną) to problem nie występuje, silnik pracuje równo, płynna jazda.

Punktów
8
Witam może jest problem ze słabą kompresją,nieszczelnośc układu dolotowego albo sterownik silnika można sprawdzić elektrykę między cewką a świecą czy sterownikiem a wtryskiwaczem

Ostatnia edycja:
R

radom46

Rozważałem właśnie zrobienie płukanki silnika. Kupiłem już nawet TEC.
Pytanie czy zrobić ja standardowo dolewając do oleju czy lepiej wykręcić świece, zalać nia cylindry i zostawić na noc

R

radom46

Te silniki to dramat. Najpierw kompresja, później naciąg rozrządu. A najlepiej na początek zrobić porządną płukankę i pozbyć się nagaru
Dziś została zmierzona kompresja silnika.
Na każdym cylindrze równa ok. 12,5.
Czy w związku z tym mogę wyeliminować problem z silnikiem (pierścienie, gniazda zaworowe) i szukać przyczyny w innym miejscu np. lewe powietrze w dolocie, problem z elektryka, sterownik silnika...?

Punktów
8
Kompresja jest ok a więc pewnie gniazda pierścienie tuleje są ok :D można poszukać przyczyny w elektryce czy w nieszczelnym dolocie. A może są problemy ze zmiennymi fazami rozrządu?

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Tam jest też zmienny wznios i chyba w nim najbardziej upatrywałbym problemu.

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Te silniki to dramat. Najpierw kompresja, później naciąg rozrządu. A najlepiej na początek zrobić porządną płukankę i pozbyć się nagaru
Dokładnie popieram.
Automatyczne połączenie postów:

Kompresja jest ok a więc pewnie gniazda pierścienie tuleje są ok :D można poszukać przyczyny w elektryce czy w nieszczelnym dolocie. A może są problemy ze zmiennymi fazami rozrządu?
Na 80 procent raczej tak.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Kompresja mierzona na zimnym czy gorącym silniku? W tych silnikach często wypadają gniazda zaworowe. Miałem przypadek że na gorąco wypadał zapłon ma jednym cylindrze, szukałem długo aż gość z serwisu powiedział żeby cewki wyciągnąć i kręcić samym rozrusznikiem bez uruchamiania ale koniecznie na gorącym silniku , problem sam się rozwiązał... Wypadło gniazdo, zablokowało zawor i spadła dźwigienka zrobiliśmy głowice ze wszystkimi gniazdami i problem znikł

Punktów
0
Witam proszę o pomoc peugeot 308 1.6 vti 120 km wyskakuje błąd p01340 wypadanie zapłonu 4 cylinder silnik po remoncie nowe tłoki z pierscieniami i głowica po regeneracji . po rozgrzaniu do tem. 90 stopni auto wchodzi w tryb awaryjny włacza sie wentylator i przestaje pracowac na 4 cylinder cisnienie sprezania równe . CZY ktoś poradził sobie z tą usterką.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Ja pierd.le nastepny osiol z tym silnikiem.
Przeciez to jest mina.
Czy ludzie mysla chuj..mi?

Punktów
0
Witam proszę o pomoc peugeot 308 1.6 vti 120 km wyskakuje błąd p01340 wypadanie zapłonu 4 cylinder silnik po remoncie nowe tłoki z pierscieniami i głowica po regeneracji . po rozgrzaniu do tem. 90 stopni auto wchodzi w tryb awaryjny włacza sie wentylator i przestaje pracowac na 4 cylinder cisnienie sprezania równe . CZY ktoś poradził sobie z tą usGłowica
Automatyczne połączenie postów:

Głowica po regeneracji gniazda zawory itd na rozgrzanum silniku sprawdzone cisnienie sprezania i jest iok

Do góry Bottom