• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Bipper jaka wersja interfejsu i oprogramowania

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Witam
Mam problem z połączeniem się z Peugeotem Bipperem, a konkretniej łącze się tylko modułem komputera silnika/Wtrysku oraz ABS.
Zależy mi na połączeniu do BSI, ponieważ dołożyłem mu kilka elementów z wyposażenia (Była to wersja bardzo biedna), które chce aktywować, ale nijak mi nie idzie połączenie z BSI :/
Po zamontowaniu elektrycznych szyb,zegarów, lusterek i oryginalnego centralnego zamka na BSI dawcy każdy z modułów działa, ale z racji immo nie mogę uruchomić auta, na moim BSI, żaden z tych dołożonych elementów nie działa (poza zegarami), ale auto bez problemu odpala i nie ma żadnych błędów.

Kupiłem Lexie w wersji Silver + przejścówka do Bippera/Boxera. Interfejs ma firmware w wersji B, i obecnie wersje chyba V4.2.9
Próbowałem to spiąć z Diagboxem 7.02 oraz 7.57 oraz PP2000 24 i w każdym widzi tylko ecu i abs.
Jeszcze dziś powalczę z Diagboxem 8.01.
Sprawdzałem też same piny z gniazda OBD do BSI i tu też nie widzę, żadnych problemów.
Miernik nie pokazuje tu żadnej przerwy, jest +12 i 2x masa, a jeśli wyjąłem któryś z pinów CCAN lub BCAN z wtyczki z BSI to albo nie miałem komunikacji z żadnym sterownikiem, albo był błąd komunikacji BSI z komputerem silnika, więc raczej myślę, że mam zły interfejs lub złe oprogramowanie :(

Jedyne co zauważyłem, że na moim oryginalnym BSI nie czyta nr VIN, a za to po podpięciu BSI dawcy VIN się pojawia...
To też jest dla mnie dziwne, bo moje auto jest z 2008 a dawca z 2010...

Prosiłbym o pomoc co mogę jeszcze sprawdzić lub czym próbować się podpiąć.
Myślałem o próbie podpięcia się jako Citroen Nemo w Lexii lub spróbować z MultiEcuScanem Jako Fiat Fiorino(mam kilka ELMów327), którymi łączyłem się do Megane II ph2 oraz Forda Transita MK7

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Będziesz miał problem bo to nie bsi a body z Fiata a silnik pewnie masz hdi lub 1,4 benzynę.
To auto to krzyżówka bo elektronika wewnątrz jest z Fiata a pod maską psa.
Miałem takie auto przez 6 lat :D i co nieco o nim wiem. Żadna lexia i ta śmieszna przelotka nie zrobisz pełnej diagnozy, o kodowaniu czegokolwiek zapomnij.
Trzeba zagrać z tym wozem trochę inaczej ale nie będzie to takie proste jak ci się wydaje.

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Tak jak napisałem wyżej jest to 2008 rok.

Czyli MultiEcuScan czy Examiner?

Co do przelotki to jak po schematach patrzę to to chyba tylko piny zamienione...

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
A masz oryginalnego examiner'a z wersja oprogramowania minimum 8.0 a najlepiej 9.0 ??
Jesli czyta ci vin dawcy to twoj samochod jest na van'ie a biorca na can'ie . Tu potrzebujesz kogoś kto zsynchronizuje BCM z ECU . Kluczyki (pastylki immo) przełóż od dawcy .
By odczytać resztę modułów musisz operować przełącznikiem na przejściówce . Fiat ma 2 linie can a psa jedną .

Ostatnia edycja:

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Nie, do examinera nie mam dostępu.
No dobrze, jeśli oryginalny moduł był na vanie a ten z dawcy na canie to ten mój oryginalny powinien się bez problemu dogadać z diagboxem lub peugeot planet 2000 a tak nie jest, to samo nieważne, które body wezmę to i tak nie mam do nich dostępu.

Kombinowałem z Multiecuscanem, zamówiłem żółtą przejściówkę a dziś na krótko próbowałem zamienić piny w gnieździe obd wg schematu ze strony multiecuscan.net
Wyjąłem z gniazda piny 1 i 9 czyli biały i niebieski przewód, a w ich miejsce dałem piny 6 i 14 (zielony i brązowy )jednak i tak nie udało mi się połączyć z żadnym modułem(w multiecuscan nazwy modułów pasują ).

Do Body dochodzą 2 linie can i tak samo do gniazda obd i teraz się zastanawiam czy te moje przekładanie pinów było poprawne :/

Update
I po kolejnej zmianie pinów we wtyczce body dawcy odpowiedziało multiecuscanowi :)
Niestety bateria w laptopie padła a zasilacz został w domu więc czy cokolwiek innego jest widoczne będę wiedzial pewnie dopiero jutro, ale już jest punkt zaczepienia :)

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
biper lexia i do tego potrzebujesz taka choby przejsciowke

.

Załączniki

• Screenshot_20200818-184640.png
    Screenshot_20200818-184640.png
    195,9 KB · Wyświetleń: 15

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
W pierwszym poście pisałem, że dwie różne lexie + przejściówka nie działa w mojej konfiguracji. Nieważne czy z przejściówką czy nie, widzi tylko sterownik silnika i abs, jednak jak się przestawi przełącznik w przejściówce na boxera to nic nie działa :p
W sieci znalazłem kilka info że przy boxerach/jumperach też nikt jej nie używa tylko łączy się bezpośrednio lexią., a u mnie klops...
Wiem, że auto wcześniej nie miało grzebane w kablach ani modułach(poza dołożeniem uniwersalnego centralnego zamka z pilotem), bo jeździłem nim wcześniej jako autem służbowym w firmie, a firma kupiła go jako nowe.

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
I połączyłem się przez multiecuscan z airbagami, deską rozdzielczą i body. Mogę czytać i kasować błędy, testować działanie centralnego zamka świateł itp, czy wyłączyć brzęczyk w zegarach, ale nie mogę wejść w can setup/proxy, a to mnie najbardziej interesowało :/
Czyżby opcja can setup/proxy łączyła się inaczej jak samo wejście do body i testowanie, np świateł.
W opcję CAN INFO również wchodziłem i się łączy, ale tam niczego nie widzę, co mógłbym podejrzeć poza nazwami linii/wiązek?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Nie ma to znacenia . Pisalem ci : "Tu potrzebujesz kogoś kto zsynchronizuje BCM z ECU ." !!! . Jeśli nie masz kodów immo dawcy i biorcy nic nie zrobisz .

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Tylko, że ja nie mam zamiaru zmieniać oryginalnego body/bsi ani ecu silnika. Ja chce aktywować funkcje takie jak centralny zamek czy elektryczne szyby w moim body.
Body/bsi dawcy służy tylko jako tester działania dokładanych elementów i wiązek.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Tylko, że ja nie mam zamiaru zmieniać oryginalnego body/bsi ani ecu silnika. Ja chce aktywować funkcje takie jak centralny zamek czy elektryczne szyby w moim body

ODPOWIADAM
Zadnym testerem tego nie zrobisz,nawet w ASO,konfiguracja body w fiacie jest sztywna.Tylko grzebanie w pliku i nie liczni to potrafią.
Wrzucic to body testowe z dawcy i dopasowac immo lub je wyłączyc,taka droga bedzie najkrotsza i do sukcesu.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Nawet obróbka pliku przy niektórych opcjach nie pomorze bo fiat to taka skurw…. firma ze robi BCM pod różne poziomy wyposażenia i minimalne zmiany są możliwe ale radykalne już nie .

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Teraz już powoli zaczynam rozumieć...
Trochę bez sensu, że nie ma możliwości aktywowania centralnego zamka czy elektrycznych szyb...
Ogólnie już mi się odechciało tego całego swapa wyposażenia, ale jak powiedziałem A to trzeba już powiedzieć B :p
Z dawcy który miał 1.3 jestem w trakcie przekładania klimatyzacji, elektrycznych szyb i lusterek, centralnego zamka, oraz licznika, bo mój nie ma wskaźnika temperatury.

Czyli w sumie dobrze, że body jednak wziąłem. Szkoda tylko, że kluczyka nie mam...
Wiem już, że mogę zakładać deskę z powrotem do auta, bo zwlekałem z tym ze względu na fakt, że łączyłem dwie wiązki w jedną- piny oryginalnej ubogiej wiązki, która szła do ecu i bezpieczników pod maską dokładałem do nowej wiązki z dawcy tak aby ograniczyć lutowanie do minimum i te moduły pracują prawidłowo na body dawcy.

Za pomocą multiecuscana i jeszcze innego elm327 dostałem się dziś do wszystkich fiatowskich modułów z CAN setup włącznie.

Udało mi się uaktywnić w moim oryginalnym body wskazanie temperatury na nowym liczniku, wyłączyć brzęczyk niezapiętych pasów oraz zmienić przebieg na taki jaki mam w rzeczywistości, niestety licznik nie przechodzi osiowania i mruga przebieg.

W CAN Setup dawcy udało się też wyłączyć START&STOP, którego nie chce montować, więc już jest nieźle :)

Teraz pytanie co do tego co napisał blayders
Na jakiej zasadzie ma wyglądać synchronizacja ecu z nowym body?
Czyżby immo było w dwóch miejscach?

Oryginalną kartę kodową z mojego auta posiadam, z dawcy nie mam niestety nic.

Jeśli mam zamontować body dawcy to jeśli uzyskam kod dawcy od kogoś zajmującego się dorabianiem kluczy to będzie mi on w stanie przyuczyć stare klucze czy raczej będzie potrzebna nowa pastylka immo?

A co z ecu silnika ma swoje immo czy powinien "zagadać" po dorobieniu takiego kluczyka?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Pastylki z starych kluczy nie są do wykorzystanie ponownie . Musisz mieć kod immo dawce kod dawcy . Jeśli masz kod swojego to możesz sprawdzić czy odpalisz silnik , powinieneś mieć funkcje w komputerze silnika odpalenia silnika po wprowadzeniu kodu . Immo jest w bcm i ecu . Elektronik z bcm powinien bez większego problemu wyłuskać kod immo .

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Dzięki za odpowiedź. W tym tygodniu mam podjechać do punktu gdzie dorabiają klucze do samochodów, bo pytałem i dostałem info, że z fiorino i pochodnych już kod immo wyciągał i dorabiał klucze.
Czyli po włożeniu bcm dawcy spróbować podpiąć się lexią i próbować szukać opcji w ecu silnika do odpalenia auta oryginalnym kodem od mojego auta?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Dopisac klucz/transponder do takiego body to zaden problem i nie trzeba zadnych pinów.Jak zrobi Pan ten kluczyk to w dalszym ciagu bedzie przeszkoda bo lexia nie zrobi pan synchronizacji ecu z body w tym samochodzie.Najtansze rozwiazanie i najszybsze to wyłaczenie immo sterowniku silnika.

Kris_phone_xp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Witam ponownie
Temat nadal nie ogarnięty. Został odłożony na później, ze względu na remonty i własny ślub :)
Do rzeczy.

Kupiłem dodatkowy zestaw startowy z tego samego roku produkcji co moje auto (2008) i pod ten sam silnik (1.4 HDI)
Auto bez problemu na nim odpala, jednak mam problemy z osiowaniem proxi. Albo mruga licznik, albo nie działają AIR-BAGi...

Trochę to pokręcone, więc na początku napiszę co posiadam.

Zestaw nr 1 - oryginalny zestaw startowy z 2008 roku na którym auto do tej pory jeździło
a - biedne body bez obsługi centralnego zamka, elektrycznych lusterek, klimy itp
b- oryginalne sparowane z nim ecu
c - kluczyki
d - zegary z małym wyświetlaczem bez temperatury

Zestaw nr 2 - dokupiony zestaw startowy z 2008 roku
a - body z pełną obsługą wszystkich funkcji
b - sparowane z nim ecu
c - kluczyki(w tym jeden scyzoryk)

Zestaw nr 3 - dokupiony zestaw razem z wiązkami silnikowymi 2010 roku
a - body z pełną obsługą wszystkich funkcji
b- zegary z dużym wyświetlaczem

I tu zaczynają się schody.

Chciałbym wykorzystać zestaw nr 2 + zegary z zestawu nr 3. Gdy wykonuje osiowanie proxy w takiej konfiguracji
mam błąd z połączeniem do węzła NQS - tablica przyrządów poza zakresem, nie działające poduszki powietrzne (B0118 Konfiguracja błędna)
,mrugający przebieg na liczniku, nie działa regulacja wysokości świateł oraz przycisk "-" do ustawienia zegarka....
Poza tym auto odpala i wszystko inne działa.

Gdy zrezygnuję z tego licznika z zestawu nr 3 i zamontuję oryginalny licznik (zestaw nr 2 + licznik z zestawu nr 1)
Wtedy osiowanie przechodzi całe poprawnie, licznik przestaje mrugać, działa regulacja wysokości świateł i przyciski do ustawienia zegarka,
ale nadal mam błąd poduszek powietrznych (B0118 Konfiguracja błędna).

Gdy założę kompletny zestaw nr 1 osiowanie proxy przechodzi bez problemu, auto pali, wszystkie przyciski i funkcje działają,
brak jakichkolwiek błędów z poduszkami powietrznymi, regulacją świateł i zegarkiem.

Wyeliminowałem opcję, że źle zrobiłem wiązkę, ponieważ w oryginalnej konfiguracji na nowej wiązce wszystko działa poprawnie. Dodatkowo gdy wykonam
osiowanie proxi z licznikiem z 2010 roku i body z 2010 roku (czyli z zestawu nr 3 do którego nie mam kluczy, ani ecu) licznik przestaje mrugać (problem z przyciskami po lewej stronie od kierownicy (regulacja świateł i zegarka) niestety nadal występuje).

Przypuszczam, że nie można mieszać elementów miedzy 2008 a 2010 rokiem produkcji(w opcjach MultiEcuScan przy aktywacji tempomatu było <2009 i >2009, więc jakaś zmiana w oprogramowaniu w 2009 roku na pewno była)

Ale większy problem mam z poduszkami powietrznymi i to go chciałbym usunąć.
W MultiEcuScan w wersji 3.1 znalazłem tylko opcję do włączenia poduszek kolanowych i to by było wszystko związanego z poduszkami, a tu wygląda, że w body jest jeszcze coś zapisane związane z poduszkami. Czy "czymś "jestem w stanie sam zmienić taką konfigurację czy tylko examiner tu coś poradzi?

Mowa tu o AutoLiv 2 MY07

Ma ktoś pomysł jak to ugryźć?

Do góry Bottom