• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugot 206 trudna usterka!

mateks0118

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie.

Jestem posiadaczem Peugeota 206 o silniku 1.4 z 2002 roku (VIN: VF32AKFWA42847252). Samochód od roku jeździ od mechanika do mechanika, nikt nie może sobie z nim poradzić. A więc do rzeczy. Podczas jazdy, jak i na postoju (przy włączonym silniku) gaśnie na moment elektryka w aucie:

> przekręca obrotomierz i prędkościomierz,
> gasną światła (nie zawsze),
> wyłącza się radio,
> włączają się wycieraczki (nie zawsze),
> gaśnie podświetlenie zegarów,
> gaśnie nawiew,
> spada wskaźnik paliwa,
> podczas "zwarcia" nie działają kierunkowskazy,
SILNIK NIE GAŚNIE! To wygląda tak jakbyśmy jeszcze raz odpalili auto.

Dzieje się tak na 2 sekundy, wraca do normy i robi tak co chwilę, kiedy mu się chce. Po tym "zwarciu" nie da się już zgasić świateł jeśli były zapalone, resetuje się też komputer pokładowy, pokazuje na nowo stan oleju na desce rozdzielczej, tak jakbyśmy go jeszcze raz odpalili. Diagnostyka nic nie pokazuje, ani podczas błędu ani na postoju. Dodam jeszcze, że raz było tak, że auto się "zabezpieczyło" czyli wszystko w środku zgasło, mrugał tylko STOP na desce i trzeba było odłączyć i podłączyć klemę plusową żeby prąd wrócił. Po tym zwarciu, palą się poduchy powietrzne i ABS dodatkowo, przed zwarciem ikonek nie ma.

Kupiłem nowe i wymieniłem:
> akumulator,
> alternator,
> klemy na aku,

Zostało wymienione/podstawione od sprawnego:
> wszystkie moduły (spod maski, spod nóg kierowcy oraz koło kierownicy z bezpiecznikami),
> stacyjka - podstawione
> przełącznik zespolony od świateł i kierunkowskazów - podstawione
> wszystkie masy - wyczyszczone i sprawdzone
> zegary - podstawione
> cewka zapłonowa - wymieniona ale nie działało to oddałem bo 2 stówy kosztowała to szkoda
> wiązki tam gdzie można było dojść i sprawdzić - sprawdzone

Wyprzedzając odpowiedzi, to nie BSI ani BSM. Były oba sprawdzane już wiele razy, podmieniane, kodowane na nowo i nic. Dostałem info, że może być to błąd komunikacji, bo w jakiś sposób radio, deska, BSI czy coś tam jest ze sobą połączone i wymiana radia na nieoryginalne robiła takie cuda, ale nie wiedział nikt jak to sprawdzić.

Pytanie do Was, czy macie jakieś pomysły typu eureka i wiecie co to lub czy znacie kogoś z okolic Gdańska (ja jestem ze Starogardu Gdańskiego akurat) kto jest magikiem elektronicznym i sobie z tym na pewno poradzi. Ja już jestem załamany, nikt nie daje sobie rady mam nadzieję, że coś podsuniecie. Dzięki z góry!

Cytuj wypowiedź Odpowiedz
Zgłoś Edytuj

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Czyli wszystko już sprawdzone oprócz tego co robi problem!
Nie zazdroszczę takiego problemu!
Mi to wygląda nie na zwarcie tylko brak zasilania lub jak piszesz na linii komunikacyjnej.
Myślę że jakieś głównie zasilanie nie łączy z powodu przegrzania lub masa gdzieś ukryta.

mateks0118

Nowy
Punktów
0
Czyli wszystko już sprawdzone oprócz tego co robi problem!
Nie zazdroszczę takiego problemu!
Mi to wygląda nie na zwarcie tylko brak zasilania lub jak piszesz na linii komunikacyjnej.
Myślę że jakieś głównie zasilanie nie łączy z powodu przegrzania lub masa gdzieś ukryta.
Ja sobie również nie zazdroszczę. Z tym przegrzaniem coś może być bo jak jest upalnie to wariuje jak cholera, a dziś np. po deszczu fajnie chłodno na dworze to ani jednego incydentu nie miałem. Może ktoś na forum się znajdzie co miał taki przypadek

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
563
Miasto
Podkarpacie
Masz zwarcie na magistrali danych po miedzy komorą silnika z kabiną . Ciulowa robota . Ewentualnie moduł abs .

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Sprawdź porządnie wiązkę. W tm roczniku zgniłe kable to standardzik.

mateks0118

Nowy
Punktów
0
Masz zwarcie na magistrali danych po miedzy komorą silnika z kabiną . Ciulowa robota . Ewentualnie moduł abs .
Cześć, a dokładniej? Jestem laik w mechanice i nie mówi mi to zbyt wiele. Co by trzeba było zrobić żeby sprawdzić te zwarcie?
Automatyczne połączenie postów:

Sprawdź porządnie wiązkę. W tm roczniku zgniłe kable to standardzik.
Już sprawdzana była wiele razy niestety

Rys00

Boss regionalny
Punktów
96
Wymień kabel masowy lub daj dodatakową masę aku- auto i auto-silnik

mateks0118

Nowy
Punktów
0
Bez schematu i oscyloskopu oraz wiedzy nic nie zdziałasz .
No to pozostało mi dalej szukać majstra.

Wrzuciłem filmik na yt dla wizualizacji problemu:
Automatyczne połączenie postów:

Wymień kabel masowy lub daj dodatakową masę aku- auto i auto-silnik
Przy masach było już kombinowane. Tutaj będzie raczej problem z tą komunikacją

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
No to zrób symulowane zwarcie do masy linii komunikacyjnej od każdego modułu i zobaczysz jak to się ujawnia.
W tym roczniku to chyba tylko lina K.
Można zrobić też przerwę linii.
W żadnym z tych przypadków nic nie uszkodzisz.
Nie wiem jak ma się zawarcie do plusa?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mam podobnego skurwisynka na warsztacie !

naprawia ktoś jeszcze bsi ?
nie mam pomysłu na te auto już

mi tylko raz nie odpalił, wyskoczył na krótko check i obrotomierz padł
Klientowi raz na tydzien podobno do 2 tys. idzie

z początku sypał błędami z przepustnicy …ale tam już nasi byli
teraz jest utrata komunikacji can

moze ktoś coś podpowie ? Tak mi się nie chce tego robić

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
o panie, mam puga partnera z tym samym silnikiem i tez były przeboje, ale nie az takie.

Czy te awarie działy się od kiedy kupiłeś auto, czy podczas użytkowania?

Bo jezeli od czasu kupna, to bym obstawiał że moduły bsi/bsm mogłby być wstawione z innymi numerami niż fabryka wypuściła, ktos mogl po taniosci stawic od innego modelu diesel/benzyna.

Ja do partnera wstawiłem bsm od 206 ale z tymi samymi numerami i smiga do dzisiaj bez zarzutu, a miałem problem z przekaznikiem od pompy paliwa.

ewentualnie cos z pompa abs (jezeli ten model posiada) lub modulem abs, czujnikami abs, lub zegary nie te, jakies przetarcia, masa na zarówkach lub modułach, w sumie to moze byc wszystko...

bez doktoratu z tego modelu to ciezko bedzie :D

wolks32

Nowy
Punktów
2
Miasto
ZUROMIN
Witam wszystkich serdecznie.

Jestem posiadaczem Peugeota 206 o silniku 1.4 z 2002 roku (VIN: VF32AKFWA42847252). Samochód od roku jeździ od mechanika do mechanika, nikt nie może sobie z nim poradzić. A więc do rzeczy. Podczas jazdy, jak i na postoju (przy włączonym silniku) gaśnie na moment elektryka w aucie:

> przekręca obrotomierz i prędkościomierz,
> gasną światła (nie zawsze),
> wyłącza się radio,
> włączają się wycieraczki (nie zawsze),
> gaśnie podświetlenie zegarów,
> gaśnie nawiew,
> spada wskaźnik paliwa,
> podczas "zwarcia" nie działają kierunkowskazy,
SILNIK NIE GAŚNIE! To wygląda tak jakbyśmy jeszcze raz odpalili auto.

Dzieje się tak na 2 sekundy, wraca do normy i robi tak co chwilę, kiedy mu się chce. Po tym "zwarciu" nie da się już zgasić świateł jeśli były zapalone, resetuje się też komputer pokładowy, pokazuje na nowo stan oleju na desce rozdzielczej, tak jakbyśmy go jeszcze raz odpalili. Diagnostyka nic nie pokazuje, ani podczas błędu ani na postoju. Dodam jeszcze, że raz było tak, że auto się "zabezpieczyło" czyli wszystko w środku zgasło, mrugał tylko STOP na desce i trzeba było odłączyć i podłączyć klemę plusową żeby prąd wrócił. Po tym zwarciu, palą się poduchy powietrzne i ABS dodatkowo, przed zwarciem ikonek nie ma.

Kupiłem nowe i wymieniłem:
> akumulator,
> alternator,
> klemy na aku,

Zostało wymienione/podstawione od sprawnego:
> wszystkie moduły (spod maski, spod nóg kierowcy oraz koło kierownicy z bezpiecznikami),
> stacyjka - podstawione
> przełącznik zespolony od świateł i kierunkowskazów - podstawione
> wszystkie masy - wyczyszczone i sprawdzone
> zegary - podstawione
> cewka zapłonowa - wymieniona ale nie działało to oddałem bo 2 stówy kosztowała to szkoda
> wiązki tam gdzie można było dojść i sprawdzić - sprawdzone

Wyprzedzając odpowiedzi, to nie BSI ani BSM. Były oba sprawdzane już wiele razy, podmieniane, kodowane na nowo i nic. Dostałem info, że może być to błąd komunikacji, bo w jakiś sposób radio, deska, BSI czy coś tam jest ze sobą połączone i wymiana radia na nieoryginalne robiła takie cuda, ale nie wiedział nikt jak to sprawdzić.

Pytanie do Was, czy macie jakieś pomysły typu eureka i wiecie co to lub czy znacie kogoś z okolic Gdańska (ja jestem ze Starogardu Gdańskiego akurat) kto jest magikiem elektronicznym i sobie z tym na pewno poradzi. Ja już jestem załamany, nikt nie daje sobie rady mam nadzieję, że coś podsuniecie. Dzięki z góry!

Cytuj wypowiedź Odpowiedz
Zgłoś Edytuj
Witam dziś robiłem takie auto jak twoje peugeot 2006 1,4 benzyna z 2003 roku elektryka była wszystko ok tylko nie chodził na jednym cilindrze wymieniłem świece to samo
Wymieniłem cewki silnik chodzi ok a cała elektryka zwariowała jak u ciebie
Po włożeniu uszkodzonej cewki elektryka ok
A silnik nie chodzi na jednym tłoku
Wiec już wiadomo ze to wina cewki
To od niej elektryka warjuje
Pisze to bo może komis to pomoże
Pozdrawiam

Do góry Bottom