• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Planowanie głowicy cena

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Pany pytanie dość kolokwialne. Ile płacicie netto za planowanie głowicy, powiedzmy standard 4 cylindry ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1600
Gorzej jak przez telefon mówi Ci 150, a przy kasie dopiero informuje, że podawał cenę netto.

Chyba standard przy usługach. Do tego jeszcze tekst, że jak z rachunkiem to trzeba doliczyć podatek.
I liczy tak:
- robota 100
- jako, że podawał kwotę netto to 120
- a jak z fakturką to podatek od 120 to będzie jakoś razem 150

A później rozmowa wygląda tak: "no chyba, że bez rachunku i gotówką to się dogadamy taniej, hehe" i wychodzi 120.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Ja tak chyba nawet wczoraj się zastanawiałem ile dziennie, tygodniowo, czy miesięcznie jest planowanych głowic w Polsce przez 'szlifiernie'?
I ile na te tysiąc głowic spada im na ziemię. Nawet niekoniecznie w szlifierni tylko podczas transportu.
Sto razy się uda, a za 101 razem lipa...dlatego to jest takie oddawanie roboty komuś.

Warsztat, to i może się obetnie, ale klient raczej nie ma szans.

Dlatego, jak Cię widzą w szlifierni pierwszy raz, to tak również będzie zrobione.

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Może źle się "sprzedałem" na wejściu na pierwszy raz. Poprosiłem o parę rzeczy do zrobienia. Zobaczę jak będzie to wykonane.

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Będzie planowana głowica, wymieniane gniazdo zaworowe i szlifowane szklanki (szlifowana wierzchnia strona). Pytałem dlaczego nie od wewnątrz i podobno tak robią i reklamacji nie mają.

ryczkomil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
80 zł netto, z fakturą nie ma problemu. Planowałem w Warsztatach przy szkole samochodowej. Jedyny minus- robią to uczniowe pod nadzorem nauczyciela i trzeba przy odbiorze sprawdzać czy jest na pewno dobrze zrobione.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Powiem Ci że czasami mogą lepiej splanować głowicę niż niejedna szlifiernia. Zależy jak podchodzą do tematu. Jak za karę, to masz przesrane. Jak z pasją czy ciekawością, to jest robione z pietyzmem i mucha nie siada.

trzeba przy odbiorze sprawdzać czy jest na pewno dobrze zrobione
To i nawet renomowaną szlifiernię trzeba sprawdzić...paprok tylko się czai żeby nelsona założyć.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
482
Miasto
Józefów
Chłopy ale o co i po co taka dyskusja, jak ktoś napiszę że płaci x a od Ciebie Twój szlifierz chce 2x to będziesz jeździł po okolicy i tracił czas i kasę na paliwo ???
Ma ktoś na to czas i kasę ???.
Ma być zrobione dobrze a klient i tak ma zapłacić za szlifierza czy będzie to x czy 2x

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja mam tak dogadane że głowica ma być plug&play. Uszczelniacze, simmeringi i inne pierdoły mają być założone nowe tak żebym tylko wrzucał na blok.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
157
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ja mam tak dogadane że głowica ma być plug&play. Uszczelniacze, simmeringi i inne pierdoły mają być założone nowe tak żebym tylko wrzucał na blok.
Dochodzi do tego sprawdzenie szczelności, docieranie zaworów, w razie konieczności wymiana prowadnic... W zasadzie to regeneracja głowicy, ale przynajmniej spokojnie montujemy i możemy dać gwarancję, że jest ok. Samo planowanie można zaryzykować sobie. Najwyżej znów zabawa w rwanie. Ale montowanie głowicy tylko splanowanej w imię oszczędności może się skończyć tym, że później sami do tego dopłacimy przez reklamację. W myśl zasady. Masz miękkie serducho i na siłę szukasz oszczędności dla klienta to miej twardy zadek bo jak coś pójdzie nie tak to klient raczej wyrozumiały nie będzie

Do góry Bottom