• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podgrzewacz indukcyjny - warto?

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Cześć!
Zastanawiam się nad podgrzewaczem indukcyjnym do śrub. Korzystacie z czegoś takiego? Gdybyście mieli kupić drugi raz to byście to zrobili? I jaki polecacie.

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie mam ale mam plan zakupu widziałem i powiem ze wartoooooo

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Mam z ideala i warto . Nakrętki super rozgrzewa do czerwoności, ale śruby w tuleja nie rozgrzeje na całej długości.
Ogólnie się spisuje .

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Też posiadam IDEAL i takie z piątku doświadczenie :FORD MONDEO IV wymiana śrub regulacji tylnego zawieszenia i oczywiście tuleje i niestety po kilku próbach grzania śruba jak w tulejce stała tak stała skończyło się wycinanie tuleje i śrub fleksem, ale w wielu przypadkach się sprawdza

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Moim zdaniem nie warto. Testowałem kilka sprzętów, w tym grube kotlety za ponad 10 koła netto i nie uważam tego za sprzęt niezbędny na warsztacie. Wręcz przeciwnie, zakup, który nigdy się nie zwróci. Takie zabawki jak pokazujecie za te 2 tysiące to już w ogóle sądzę, że roboty nie zrobią. Gdyby to jeszcze kosztowało te 5 stowek, to sobie może leżeć na półce i kurz zbierać, ale 2k?

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Miałem Ideala takiego małego na ramię, średnio to działało szczególnie cewki sprawiały problem, od 2 miesięcy mam takiego dużego Ideal 840 380v 6.4kv chłodzonego cieczą i to robi robotę, w tym czasie użyłem dwa razy gazów do aluminium a induktor jest w ciągłym użyciu. Śrubę m14 szybciej nagrzewa niż acetylen.
Tylko cena ...

robertoAUTOWIT

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Aleksandrów Kujawski
A ja mam tego Ideala i polecam
Podgrzewacz indukcyjny IDEAL INDUCTOR 1,5 kW 230V
dokupiłem rożne rodzaje cewek i zapasowy oplot który można wymienić na cewkach i spisuje się świetne ten sprzęt .

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
Też mieliśmy IDEAL 1.5kw bardzo dobra sprawa ,tylko cewka elastyczna bardzo słaba wytrzymałość

Do góry Bottom