• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pojedyńcza działalność a garaż/budynek gospodarczy

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Chłopaki czy ja dobrze rozumiem, ze jak bede prowadzil jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza to moj warszat moze byc w mojej stodole i nie musi wpelniac wymogow zadnych bhp i nikt tego nie bedzie przychodizl sprawdzac? a jak bym chcial kogos ztrudnic to dopiero wtredy musza byc spelnione wszystkie normy tak ?
obecnie staram sie o dotacje i balem sie ze moj budynek nie przejdzie
Zrozumiałeś dobrze ale problem w tym, że oni się mylą i to grubo. Wszystko jest ok do puki ci konkurencja albo sąsiad nogi nie podstawi - tzn podpie***doniesie znaczy się. Nie chodzi tu o BHP i Sanepid itp tylko o INB (Inspektorat nadzoru budwolanego). Instytucja ta działa w ramach prawa budowlanego. Sama z siebie kontroli raczej nie robi ale na podstawie donosu już tak. W czym problem? Ano w tym, że robiąc w stodole zmieniasz sposób użytkowania budynku a to musi być zgłoszone. Wtedy taki budynek przechodzi inwentaryzację i podlega inspekcji czy spełnia warunki odpowiednie do prowadzenia np działalności gospodarczej PKD 45.20... Nielegalna zmiana sposobu użytkowania obiektu niesie za sobą dosyć pokaźne kary finansowe przywalane "z urzędu" od których nie ma odwołania... Tak stanowi
prawo. Jaka jest rzeczywistość każdy wie. Osobiście nie chciałbyś być tym pierwszym, który się o tym przekona... Poniżej kilka informacji:

1) Wyrok sądu z 2014...- warsztat samochodowy w budynku gospodarczym!
„Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany użytkować obiekt zgodnie z zasadami, o których mowa w art. 5 ust. 2 ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 1409 z późn. zm.). (...) Każdego zatem rodzaju działalność zmieniająca pierwotną funkcję (przeznaczenie) obiektu budowlanego będzie przejawem zmiany sposobu jego użytkowania” – akcentował skład orzekający, któremu przewodniczyła sędzia Elżbieta Trykoszko.

ORZECZNICTWO
Wyrok WSA w Białymstoku z 18 lutego 2014 r., sygn. akt II SA/Bk 895/13.

2) Jak zmienić sposób użytkowania budynku i konsekwencje:
http://muratordom.pl/prawo/formalno...ynku-zmiana-sposobu-uzytkowania,132_5344.html

3) Kary za nielegalny użytek obiektu:
Kategoria XVII
- (...) warsztaty rzemieślnicze, stacje obsługi pojazdów,(...)
....kara stanowić będzie iloczyn stawki opłaty (s), współczynnika kategorii obiektu budowlanego (k) i współczynnika wielkości obiektu budowlanego (w) i liczby 10. Zatem stawka kary za samowolną zamianę sposobu użytkowania np. warsztatu samochodowego wynosić będzie złotych, gdyż:
S x K x W x 10 = KARA!
(s=500) x (k=17) x (w=1) x 10 = 85000 złotych.
s=500
k=17
Kategorie obiektów, współczynnik kategorii obiektu oraz współczynnik wielkości obiektu określa załącznik do ustawy Prawo budowlane, a stawka opłaty w kwocie 500 złotych określona jest w przepisie art. 59f ust. 2 ustawy Prawo budowlane.

Mam nadzieję, że w końcu rozwiałem wszelkie wątpliwości. Sam w 2011 roku stałem przed trudnym wyborem budowy legalnego dużo droższego budynku czy budowa / przebudowa starego budynku gospodarczego bez zbędnej papierologii, zgłoszeń itp. Wybrałem pierwszy wariant i mam spokój - pełen legal i nie muszę łbem kręcić dookoła albo wchodzić w tyłek sąsiadom i robić im gruzy za półdarmo w obawie, że mnie sprzedadzą ;)

MichalEf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Dzieki za odp !
teraz rozumiem ;)
stodoly nie jestem w stanie przeksztalcic tzn bylbym ale sie to kompletnie nie oplaca i mnie nie stac, mam do przeznaczenia kilkanascie tys na odswiezenie beton, nowe drzwi, elektryka itp aby przeszedl on wszystkie testy i wymagania musialbym wsadzic z 10x tyle

mam w planie podzialac jeszcze z 2-3 lata w stodole w sumie robie to od kilka lat juz, wziasc kredyt na firme i postawic na dzialce obok nowy warsztat
moze nie zdaza mnie dopasc :blackeye:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Dzieki za odp !
teraz rozumiem ;)
stodoly nie jestem w stanie przeksztalcic tzn bylbym ale sie to kompletnie nie oplaca i mnie nie stac, mam do przeznaczenia kilkanascie tys na odswiezenie beton, nowe drzwi, elektryka itp aby przeszedl on wszystkie testy i wymagania musialbym wsadzic z 10x tyle

mam w planie podzialac jeszcze z 2-3 lata w stodole w sumie robie to od kilka lat juz, wziasc kredyt na firme i postawic na dzialce obok nowy warsztat
moze nie zdaza mnie dopasc :blackeye:
Zacznij już teraz kwitologię bo to trwa i kosztuje kilka tysi. Mi to zajęło niecałe 2 lata zanim miałem pozwolenie na budowę. Musisz zacząć od działki - oczywiście twoja własność, później plan zagospodarowania - albo jest albo musisz wystąpić do gminy o takowy, później decyzja środowiskowa - wpływ przedsięwzięcia na środowisko, później projekt budowlany na warsztat.... itd Jak będziesz miał to wszystko w teczce to znajdujesz kierownika budowy i piszesz wniosek do wydziały budowlanego w starostwie o wydanie pozwolenia na budowę. Po otrzymaniu takowego jeszcze musisz czekać na uprawomocnienie i dopiero po tym geodeta, koparka i murarka... Budowałem z betonu komórkowego na klej - szybka robota - 2 tygodnie we dwóch i beczka stała ze ścianami działowymi. Ogólnie zacząłem budowę od wykopu w czerwcu a we wrześniu już miałem stan zamknięty surowy z rozprowadzoną hydrauliką i elektryką... Bez żadnej ekipy (oprócz dachowców)...

MichalEf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Ja pie****e !
Ja jeszcze stodoły nie wykończyłem a tu już się trzeba brać na kolejne...:confused:
dzieki chłopie za cynk bo w życiu bym nie pomyślał że to tyle trwa :)

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Tak jak koledzy piszą. Bardzo dobrze wybadałem już ten temat i żeby było 100% legal, to musi być budynek zarejestrowany jako typowo warsztat samochodowy i wszystkie wymogi mają być spełnione. A w praktyce wygląda to tak że ludzie robią u siebie w stodołach, garażach czy budynkach gospodarczych, lub też wynajmują taki budynek. I większość warsztatów tak funkcjonuje. Kontrola wpadnie jak ktoś doniesie na ciebie i będzie miał dowody na to że robisz w tym budynku. Niestety w tym pięknym kraju nawet jak masz miejsce, chęć i umiejętności żeby sobie otworzyć jednoosobowy warsztacik, to żeby było LEGALNIE musisz być kasiarz.
Na szczęście jak placisz podatki i ZUS, to nie czepiają się, a jak coś zawsze możesz się wykpić że dojeżdżasz do klienta :D ja tak działam z bracholem, póki co nikt sie nie przyczepił, a on już z 5lat to ciągnie. A jak się przyczepią, lub co gorsza dowalą jakąś karę to pożegnam ten piękny kraj jak reszta moich rówieśników którzy próbowali tutaj coś osiągnąć, ale niestety zostali zgnojeni od razu, i pojadę zasilać obcy rynek :D

Golonek

Początkujący
Punktów
1
Będę prowadził warsztat na działce na którą posiadam bezpłatną umowę użyczenia (podatki płaci użyczający członek rodziny), przy zakładaniu firmy nigdzie nie podaję się informacji o budynku w którym wykonuję działalność a jest nim głownie budynek gospodarczy, tylko miejsce wykonywania działalności. Mam w planach złożyć wniosek o własne przyłączę prądowe odpowiedniej mocy na firmę do budynku gospodarczego. Czy mam się obawiać kontroli z tytułu jdg w użyczonym gospodarczym, jeżeli nie jest to zgodne z literą prawa to i kwestia przyłączenia do takiego budynku chyba nie jest jasna jak, to jest w rzeczywistości ?

Ostatnia edycja:

Golonek

Początkujący
Punktów
1
Jednoosobowa działalność gospodarcza, nie wiem też jak z podatkiem z tytułu prowadzenia działalności czy użyczający będzie płacił wyższy podatek czy to do mnie będzie należało .

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zgłaszasz metry do urzędu miasta i płacisz 10 razy większy podatek od nieruchomości. Kontroli sie obawiać nie musisz dopóki nikogo nie bedziesz zatrudniać. Jedynie z przydziałem mocy możesz miec troche bujania. Musisz mieć projekt przyłącza, osobny licznik i jakies tam jeszcze pierdoły.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja za swój warsztacik place powiedzmy 100 zł za domek 50 zl

Golonek

Początkujący
Punktów
1
Budynek już stoi 20 lat, urzędy weryfikują na miejscu metraż budynku do opłacenia składek czy opierają się na podanych metrach w zgłoszeniu. Chodzi mi tylko o to że do połowy stycznia będę miał bałagan w gospodarczym.

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Olsztyn
Panowie chce sie starac o dotacje z urzędu pracy na rozpoczęcie działalności mechanik mobilny ,mam też budynek gospodarczy w którym po pracy działałem ,mam trochę sprzętu i tu pytanie .czy nie przyczepie się kontrola z urzędu pracy jak przyjdzie oglądać gadaraż ,czy to że mam podnośnik A chce kupić z dotacji drugi będzie problemem ? W urzędzie oznajmił ze przychodzą z taką kontrola opisuja i robia zdjęcia tego co już się posiada z wyposażenia

Do góry Bottom