szachu41
Zweryfikowany Mechanik
Wg wszelkiego rodzaju przepisów nie, ale gdyby za tym ktoś chodził i sprawdzał to 90% warsztatów przestało by istnieć
Zrozumiałeś dobrze ale problem w tym, że oni się mylą i to grubo. Wszystko jest ok do puki ci konkurencja albo sąsiad nogi nie podstawi - tzn podpie***doniesie znaczy się. Nie chodzi tu o BHP i Sanepid itp tylko o INB (Inspektorat nadzoru budwolanego). Instytucja ta działa w ramach prawa budowlanego. Sama z siebie kontroli raczej nie robi ale na podstawie donosu już tak. W czym problem? Ano w tym, że robiąc w stodole zmieniasz sposób użytkowania budynku a to musi być zgłoszone. Wtedy taki budynek przechodzi inwentaryzację i podlega inspekcji czy spełnia warunki odpowiednie do prowadzenia np działalności gospodarczej PKD 45.20... Nielegalna zmiana sposobu użytkowania obiektu niesie za sobą dosyć pokaźne kary finansowe przywalane "z urzędu" od których nie ma odwołania... Tak stanowiChłopaki czy ja dobrze rozumiem, ze jak bede prowadzil jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza to moj warszat moze byc w mojej stodole i nie musi wpelniac wymogow zadnych bhp i nikt tego nie bedzie przychodizl sprawdzac? a jak bym chcial kogos ztrudnic to dopiero wtredy musza byc spelnione wszystkie normy tak ?
obecnie staram sie o dotacje i balem sie ze moj budynek nie przejdzie

Zacznij już teraz kwitologię bo to trwa i kosztuje kilka tysi. Mi to zajęło niecałe 2 lata zanim miałem pozwolenie na budowę. Musisz zacząć od działki - oczywiście twoja własność, później plan zagospodarowania - albo jest albo musisz wystąpić do gminy o takowy, później decyzja środowiskowa - wpływ przedsięwzięcia na środowisko, później projekt budowlany na warsztat.... itd Jak będziesz miał to wszystko w teczce to znajdujesz kierownika budowy i piszesz wniosek do wydziały budowlanego w starostwie o wydanie pozwolenia na budowę. Po otrzymaniu takowego jeszcze musisz czekać na uprawomocnienie i dopiero po tym geodeta, koparka i murarka... Budowałem z betonu komórkowego na klej - szybka robota - 2 tygodnie we dwóch i beczka stała ze ścianami działowymi. Ogólnie zacząłem budowę od wykopu w czerwcu a we wrześniu już miałem stan zamknięty surowy z rozprowadzoną hydrauliką i elektryką... Bez żadnej ekipy (oprócz dachowców)...Dzieki za odp !
teraz rozumiem
stodoly nie jestem w stanie przeksztalcic tzn bylbym ale sie to kompletnie nie oplaca i mnie nie stac, mam do przeznaczenia kilkanascie tys na odswiezenie beton, nowe drzwi, elektryka itp aby przeszedl on wszystkie testy i wymagania musialbym wsadzic z 10x tyle
mam w planie podzialac jeszcze z 2-3 lata w stodole w sumie robie to od kilka lat juz, wziasc kredyt na firme i postawic na dzialce obok nowy warsztat
moze nie zdaza mnie dopasc![]()
ja tak działam z bracholem, póki co nikt sie nie przyczepił, a on już z 5lat to ciągnie. A jak się przyczepią, lub co gorsza dowalą jakąś karę to pożegnam ten piękny kraj jak reszta moich rówieśników którzy próbowali tutaj coś osiągnąć, ale niestety zostali zgnojeni od razu, i pojadę zasilać obcy rynek