• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pokrecenie rozrusznikiem bez odpalania 1.9 TDI

lukasz921

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam,
Pytanie amatorskie ale w jaki sposób mogę pokręcić rozrusznikiem nie odpalając diesla 1.9 tdi. Uprzedzam nie jestem mechanikiem , tylko amatorem.
Pozdrawiam

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Po złap ją za wirnik i nie będzie się kręcić. Oczywiście odłącz gruszkę bo zakręcisz się z wirnikiem.

lukasz921

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Po złap ją za wirnik i nie będzie się kręcić. Oczywiście odłącz gruszkę bo zakręcisz się z wirnikiem.
Wlasnie chciałem też złapać ja za wirnik ale bałem się że palców nie wyciągnę :)

Po pierwsze to jest weryfikacja dlaczego turbina padła.
Bo jeżeli z braku ciśnienia oleju to nowa też może paść
Jaka była diagnoza,że turbo do wymiany?
W turbinie padła gruszka i zapiekła się geometria. I turbina przeladowywala. Z ciśnieniem oleju nic się nie dzialo.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Pewnie jakiś "nowoczesny" pojazd. :) w sumie jest takie ryzyko bo dostaje napięcie od dupy strony. Ale jakby odłączyć przewód sterujacy elektormagnesem i pociągnąć na krótko z +a to nie powinno sie nic uwalic. Btw słyszałem ze nowsze mazdy od rozladowanego aku uwalaja sterownik.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Wymieniasz olej,filtr oleju zalewasz turbinę olejem strzykawką i zapalasz i szukasz przyczyn dalej dolot itd -I parametry pracy silnika kompem.Coś musiało ją popsuć
gość chyba zmienił turbo, a po takim czymś na karcie gwarancyjnej turbo jest nawet napisane, że trzeba przepuścić ok. 0,5 l oleju, żeby tyle wyleciało powrotem, dopiero potem odpalać.

Do góry Bottom