Wlasnie chciałem też złapać ja za wirnik ale bałem się że palców nie wyciągnęPo złap ją za wirnik i nie będzie się kręcić. Oczywiście odłącz gruszkę bo zakręcisz się z wirnikiem.

W turbinie padła gruszka i zapiekła się geometria. I turbina przeladowywala. Z ciśnieniem oleju nic się nie dzialo.Po pierwsze to jest weryfikacja dlaczego turbina padła.
Bo jeżeli z braku ciśnienia oleju to nowa też może paść
Jaka była diagnoza,że turbo do wymiany?
albo na wylaczonym zaplonie podać + na elektromagnes.
w sumie jest takie ryzyko bo dostaje napięcie od dupy strony. Ale jakby odłączyć przewód sterujacy elektormagnesem i pociągnąć na krótko z +a to nie powinno sie nic uwalic. Btw słyszałem ze nowsze mazdy od rozladowanego aku uwalaja sterownik.Gdzie tam jest ten elektromagnes ?albo na wylaczonym zaplonie podać + na elektromagnes.
gość chyba zmienił turbo, a po takim czymś na karcie gwarancyjnej turbo jest nawet napisane, że trzeba przepuścić ok. 0,5 l oleju, żeby tyle wyleciało powrotem, dopiero potem odpalać.Wymieniasz olej,filtr oleju zalewasz turbinę olejem strzykawką i zapalasz i szukasz przyczyn dalej dolot itd -I parametry pracy silnika kompem.Coś musiało ją popsuć