• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 9N bierze olej po wymianie pierścieni .

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Witam wszystkich użytkowników. U mojej dziewczyny w aucie straciła się kompresja i auto zaczęło bardzo głośno chodzić i nie miało mocy zeby jechać ale nie kopciło na niebiesko i dodam że przez rok użytkowania tego auta dolaliśmy ok 0.7 l oleju na 7-10 tys kilometrów które zrobiła przez ten rok,ale wracając do tematu. Auto zawiozłem do mechanika który stwierdził brak kompresji i powiedział że trzeba wymienić pierścieni to poprosiłem go o sprawdzenie zaworów czy trzymają oraz prowadnic i uszczelniaczy. Wymienił wszystko przy tym splanował głowice. Obecnie zrobiliśmy ok 1 tys km a dolaliśmy do niego ok 1.5 litra oleju. Czy czasem nie zostało coś spaprane że bierze tyle oleju ? A może pierścienie potrzebują jakiegoś czasu żeby się ułożyły ? Olej jaki jest wlany To Mobil 10W40 .

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Pewnie pierścień olejowy pękł przy montażu albo go zamontował odwrotnie. Zależy jak bystry jest tem mechanik.

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Zapomniałem dodać że to jest silnik 1.9 SDI :) Czyli jest to nie jest to normalne że bierze tyle oleju a pierd.. że pierścienie muszą się ułożyć to jest gadka żeby tylko mnie spławić ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Miałem kilka przypadków, że świeżo po remoncie konsumpcja była spora. Z reguły po przejechaniu paruset km ustawało. Zrobiłbym tak z 2 tys km i obserwował co się dzieje.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Wymiana pierścieni to nie remont . Zrobić próbę olejową to się wyjaśni co nieszczelne.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Przecież pisze ze głowica tez na cacy robiona. Myślę ze sprawdzenie gładzi o honowanie tez zrobione?

riko

SuperMechanior
Punktów
19
szlif cylindrów ,honowanie nowe tłoki i ciśnienie się pojawi :). Silniki nie tracą z dnia na dzień ciśnienia bez poważnej awarii lub maksymalnego zużycia.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie chcę sie madrowac ale prawie na pewno pierścień zgarniajacy zamontowany został odwrotnie. I cała robota daremna. Dupa nie mechanior.

RafałMS

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Siec
Pomiar cylindrów był robiony przy wymianie pierścieni czy robił to Janusz w garażu który jak widzi swoje odbicie w tulejach to twierdzi ze silnik igła i tylko pierścienie do wymiany. ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Ja bym zrobił przynajmniej 2kkm i jeżeli nic sie nie zmieni to zacząłbym sie martwic.

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Dzisiaj podjechałem do niego po tym jak ostatnio musieliśmy dolać oleju i twierdził z mechanikiem że na cylindrach nie było widocznych zużyć i dlatego nie robili szlifów. Powiedział żebym jeszcze zrobił z dwa tysiace kilometrów i jak dalej bedzie brał tyle oleju to wtedy znowu go wezmie i nie policzy za robocizne ani za części które wczesniej wymienił.

remunia24

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
EWE
mysle ze wie co zrobil zle skoro chce jeszcze raz rozbierac za darmo. wymiana samych pierscieni pomagala tylko w panstwowych zakladach motoryzacyjnych:)

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
albo ze podczas wkladania tloka pekl pierscien , bez rozebrania sie duzo nie powie , moze rownie dobrze byc odma zatkana przez co bedzie zaciagal olej do gory

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Auto wróciło do mechanika ponieważ w drodze do Wrocławia musiałem wlać do niego ok 2 litrów oleju i po powrocie do domu zobaczyłem ze olej dostał sie do płynu chłodniczego . Dzisiaj byłem u niego i zarzekał się ze po rozebraniu auta wszystko jest dobrze poskładane ale też przyznał się do błędu że od razu nie zrobił pomiarów cylindra i w poniedziałek ma zrobić pomiary cylindra, jeżeli wykaże ze na jednym cylindrze będzie trzeba założyć nadwymiarowy tłok to od razu trzeba założyć na wszystkich cylindrach ? I jak to się ma co do reklamacji i kosztów ? Za co powinienem zapłacic a na co nie powinienem sie naciagnac ?

Do góry Bottom