• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomocy Opel Vivaro 1.6 Biturbo 2016 przebieg 320tys uszkodzony silnik

cnk

Początkujący
Punktów
0
Witam

Posiadam Opla Vivaro 1.6 Biturbo rok 2016r z przebiegiem 320 tys.
Gdzieś od 6 miesięcy zaczął Mi pobierać z zbiorniczka płyn chłodzący
okołu 300ml na 500km po 3 wizytach u Mojego Mechanika nie stwierdził
brak wycieków zewnętrznych i potwierdza ze prawdopodobnie jest uszkodzona
głowica. Podczas zjazdu do domu z pracy turbina wpadła tryb awaryjny i wracałem
bez doładowania. Mechanik rozebrał głowice i wysłał do sprawdzenia szczelności jak
się później okazało była pęknięta wiec ja regenerowali. Oprócz tego zostało wymienione
pasek klinowy, rolka napinacza, rolka prowadząca, zestaw łańcuszka rozrządu, pompa wody, termostat, zestaw montażu turbiny, uszczelka głowicy, komplet śrub głowicy, świece żarowe, pokrywa rozrządu, olej castrol, regeneracja 2x turbin za części z robota prawie 10tys.
Po oddaniu przez mechanika samochodu powiedział ze zrobi nim 40km ile 10h na wolnych obrotach ja po obiorze samochodu zrobiłem w ten sam dzień 30km kolejnego dnia na wolnych obrotach 2h i ruszyłem w trasę do pracy po okołu 100km stwierdziłem jakieś tykanie
w silniku przy dodawaniu gazu coraz mocniejszy dźwięk i zapach jakby oleju po wydostającego się oleju w wentylacji . Postanowiłem zawrócić w stronę domu i po przejechaniu 50km samochód zgasł. Otworzyłem maskę patrzyłem na silnik ale od chłodnicy i z boku nie dostrzegłem wycieku oleju, schyliłem się pod spod samochód i na plastiku (oslonie silnika) dostrzegłem olej i jakiś wyciek i na bagnecie brak oleju w silniku, wezwałem lawetę i zawiozłem do mechanika warsztatu.
Mechanik stwierdził pierwsze ze samochód zgasł bo był spalony jakiś bezpiecznik słabe ciśnienie na zimnym 1 bar rozbiera silnik. Po rozebraniu miski olejowej powiedział ze panewka na 4 tłoku uszkodzona i korba prawie bokiem wyszła. Powiedział Mi ze teraz to muszę nowy silnik kupić... ze na części i ta robotę co zrobił daje gwarancje a teraz co się stało z silnikiem nie jego wina.
Powiedziałem mu żeby wrócił koszty naprawy albo niech wymienia silnik na własny koszt bo rozumiem jeśli silnik po remoncie wytrzymałby 10 tys km a nie 100km. Powiedziałem ze wezmę rzeczoznawce i niech on stwierdzi jaka była przyczyna i od czego się to zaczęło. Proszę was koledzy po pomoc rade co mam teraz zrobić????

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
A to nie sa te silniki co maja wade fabryczna - pekaja bloki na kanale wodnym i olej sie miesza z plynem chlodniczym ?

Pierwsze co to znalezc przyczyne dlaczego nie ma oleju, oraz dlaczego kontrolka niskiego cisnienia oleju nie dala znac ze cos nie dziala
...

Rzeczoznawca musi zobaczyc silnik.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Moim zdaniem robota głowicy nie ma nic wspólnego z panewką na korbie/wale. To trochę tak jak byś na 1 piętrze malował ściany a na parterze pękła rura. ( Tak na chłopski rozum).
Tzn bezpośrednio nie ma związku ale pośrednio tak. Np wcześniej ubywało płynu silnik się zapowietrzal i pewnie dochodziło do jego przegrzania

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Proszę was koledzy po pomoc rade co mam teraz zrobić????
Po przeczytaniu tego elaboratu wniosek jest jeden : możesz jedynie cmoknąć mechaniora w c...ja, aż mu się torba zabuja...
A dlaczego ?
A no dlatego, że robiłeś po taniości bez fv... i cud będzie jak się mechanior w ogóle przyzna, że cię kiedykolwiek widział... już nie mówiąc o jakimkolwiek sponsoringu generalki silniora...:D

cnk

Początkujący
Punktów
0
Po przeczytaniu tego elaboratu wniosek jest jeden : możesz jedynie cmoknąć mechaniora w c...ja, aż mu się torba zabuja...
A dlaczego ?
A no dlatego, że robiłeś po taniości bez fv... i cud będzie jak się mechanior w ogóle przyzna, że cię kiedykolwiek widział... już nie mówiąc o jakimkolwiek sponsoringu generalki silniora...:D
Mistrzu mam faktury na zakupinie czesci i fakture na usluge.
Moje pytanie jesli wymianial glowice trubosrezarki spuszczal olej? wtedy nie powinien byl zobaczyc w oleju opilek ? bo nie wierze ze po 100km sinik sie nagle zatarl i olej z tego co sprawdazlem wczesniej byl czarny i powiedzialbym ze bym spalany w komorze stan sie nie zmianial oleju .. nieznam sie pytam jak to z waszej strony widzicie

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Mistrzu mam faktury na zakupinie czesci i fakture na usluge.
A ja myślę, że blefujesz i nic nie masz... bo jak byś coś miał to nie pisał byś po jakiś forach, tylko poszedł i porozmawiał z mechaniorem i załatwili sprawę jak poważni ludzie... a tu się dziecinne przepychanki szykują...:D

cnk

Początkujący
Punktów
0
A ja myślę, że blefujesz i nic nie masz... bo jak byś coś miał to nie pisał byś po jakiś forach, tylko poszedł i porozmawiał z mechaniorem i załatwili sprawę jak poważni ludzie... a tu się dziecinne przepychanki szykują...:D
Czytaj po kolei i sprawdzaj bylem u Mechaniora i napisalem co powiedzial...

Załączniki

• IMG-20221125-WA0000.jpg
    IMG-20221125-WA0000.jpg
    176,7 KB · Wyświetleń: 72

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Z tego co widzę to jest całe szczęście wydrukowane nie na śliskim papierze... a więc podczas podcierania czterech liter tym świstkiem nie będziesz miał poślizgu...:D bo tylko do tego to się nadaje...
Chłopie zejdź na ziemię z obłoków, bo odleciałeś...:D
Gdzie na tym świstku masz jakiekolwiek dane mechaniora, że niby on coś zakupił ? i że jeszcze dla twojej fury ?:D
A masz jakiekolwiek zlecenie naprawy, kosztorys, zakres prac, gwarancję ?
Nie... no to z czym tu wyskakujesz ?:bored:

cnk

Początkujący
Punktów
0
Z tego co widzę to jest całe szczęście wydrukowane nie na śliskim papierze... a więc podczas podcierania czterech liter tym świstkiem nie będziesz miał poślizgu...:D bo tylko do tego to się nadaje...
Chłopie zejdź na ziemię z obłoków, bo odleciałeś...:D
Gdzie na tym świstku masz jakiekolwiek dane mechaniora, że niby on coś zakupił ? i że jeszcze dla twojej fury ?:D
A masz jakiekolwiek zlecenie naprawy, kosztorys, zakres prac, gwarancję ?
Nie... no to z czym tu wyskakujesz ?:bored:
chlopie zejdz na ziemie samochod mam na firme wiec mam fakture i usluge naprawy.
ktory mechanik wypisujecie ci zlecenie kosztorys zakres prac grwarancje ?
bo Mnie sie wydaje ze tylko autoryzowany serwis a ja zawiozłem do mechaniora czytaj...
a jak nie masz nic to powiedzenia sensownego tylko wymodrzanie to daruj sobie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Trzeba zrobić sekcje zwłok. Ja też miałem takiego klienta master z firmy budowlanej. Miesiąc po remoncie silnik padł. A mówiłem im sprawdzać olej. To jak po miesiącu zapytałem się czy sprawdzali olej to usłyszałem a co to jest olej (coś w tym stylu)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
ktory mechanik wypisujecie ci zlecenie kosztorys zakres prac grwarancje ?
No właśnie żaden...:D czyli zgodnie z prawem nie bierze żadnej odpowiedzialności za swoją pracę...:D
Tylko jakoś to do ciebie nie może dotrzeć...
Więc bierz tego rzeczoznawcę, wybeceluj kasę i to by było na tyle... jak mechanior się uprze to mu jedynie będziesz mógł bryknąć...:D

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
A co ty przy takiej naprawie całe 2 litry oleju wymieniłeś??? Już widzę te gwarancje na turbiny, głowice itd

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Każdy normalny warsztat wypisuje fakturę Vat gdzie masz wyszczególnione pozycje i masz wypisane części i usługi-robociznę jaka została wykonana. Z tym tak na prawdę nic nie zdziałasz.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
E... no dobra nie dołujmy już chłopaka, bo złapie doła i będzie płakał... Załamany mężczyzna płacze.gif :D On święcie wierzy, że mu mechanior zasponsoruje generalkę silniora... i niech wierzy dalej...:D

cnk

Początkujący
Punktów
0
E... no dobra nie dołujmy już chłopaka, bo złapie doła i będzie płakał... Wyświetl załącznik 46913 :D On święcie wierzy, że mu mechanior zasponsoruje generalkę silniora... i niech wierzy dalej...:D
Automatyczne połączenie postów:

spoko az tak zle z kasa nie stoje... cos tam mam odlozone ;)kolejny moj samchod wezme nowy na firme i 2.0 :)
dzieki wszytskim za pomoc
pozdrawiam

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Macher zrobił górę, wys...ał się dół.
Nie było zlecenia na generalkę, wtedy by wyszło zapewne że dół już ledwo zipiał.
Niestety ale mechanik nie zawinił w tym przypadku jak to opisane w pierwszym poście.

A

Anonymous123

Widzę, że dział" pytanie do mechanika " upadł na dno. Co niektórzy powinni chyba przestać się udzielać. @cnk w zasadzie mają rację , że góra i dół to dwie inne sprawy. Natomiast brak oleju w silniku daje trochę inne światło na tą sytuację. Jesli olej wyciekł, lub został zjedzony np przez turbinę to gdzie tu twoja wina czy też zwykły przypadek.
A wy koledzy tak uczciwie podchodzicie do własnych reklamacji ?

Do góry Bottom