• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem ciśnieniem a wypadanie zapłonów

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Proszę o pomoc bo nie mam już pomysłów. Auto to PASSAT B5 1.8 ADR 125km benzyna + gaz.
Objawy to:
1.Raz na jakiś czas dziwne akcje z uruchomieniem silnika niezależnie czy zimny czy ciepły, odpala czasami na 3 gary. Kręci ale jakby nie było iskry lub paliwa. Czasami jak załapie to tak jakby nie na wszystkie gary chodził, po chwili wszystko się normuje.
2. Auto jak na swój wiek jedzie dobrze na PB i LPG, ale na jałowym drgania jakby wypadał zapłon. Z rury wydechowej schychac takie charakterystyczne" prychanie".
3. Obroty trochę falują.
4. A niedawno OBJAW, że szarpie jak zimny podczas jazdy ale tylko kiedy sonda reguluje czyli CL. TUTAJ SONDA JEST WĄSKOPASMOWa więc reguluje tylko przy małych obciążeniach, potem to tylko OL,czyli jedzie tylko z MAP.

Wszystko sprawdzone elektrycznie i mechanicznie po kilka razy i wygląda że jest prawidłowo. W ECU brak błędów. Parametry w normie.

Jedyne co to ciśnienie sprężania - dolna granica normy.Na wszystkich wyszło 9 barów na ciepłym silniku. Próba olejową wykazała wzrost - 10 barów na wszystkich. Plus taki ze równo na wszystkich. Norma dla tego silnika to 9-14 barów. Zużycie silnika to 7.5.bara. Tak podaje producent.
Jak myślicie te niskie ciśnienie sprężania jest przyczyną zachowania silnika????

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
odpala czasami na 3 gary.
..jak wykręcisz świece będziesz widział który gar wypada .Nie wykluczone że jest to ten sam za każdym razem .W przypadku instalacji gazowej ..gniazda zaworowe i zawory wypalają się bardziej niż na benzynie .... poza tym ciśnienie sprężania nie jest zachwycające (a więc -pierścienie) ..+ nieszczelność zaworów = masz to co masz ! (z dużym prawdopodobieństwem ).Nie zaszkodzi podstawić drugą cewkę zapłonową !

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Cewka była podmieniana. Teraz to już 4 siedzi. Po świecach to nic ja nie widzę. A wykręcone były po pracy na jałowym 15 minut na PB. Załączam zdjęcia świec

Załączniki

• IMG_20200501_070234.jpg
    IMG_20200501_070234.jpg
    4,8 MB · Wyświetleń: 25
  • IMG_20200501_070237.jpg
    IMG_20200501_070237.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 26
  • IMG_20200501_070240.jpg
    IMG_20200501_070240.jpg
    4,4 MB · Wyświetleń: 26
  • IMG_20200501_070247.jpg
    IMG_20200501_070247.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 26

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Auto jak na swój wiek jedzie dobrze na PB i LPG, ale na jałowym drgania jakby wypadał zapłon. Z rury wydechowej schychac takie charakterystyczne" prychanie".
3. Obroty trochę falują.
falują na obu paliwach?
4. A niedawno OBJAW, że szarpie jak zimny podczas jazdy ale tylko kiedy sonda reguluje czyli CL. TUTAJ SONDA JEST WĄSKOPASMOWa więc reguluje tylko przy małych obciążeniach, potem to tylko OL,czyli jedzie tylko z MAP.
i to też sie dzieje na obu paliwach?

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
dwie świece ładnie wypalone dwie słabiej, i mój brak przekonania do boscha.
no i Tomi chyba mierzy w dobrym kirunku

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Świece to już 3 rodzaj. Były NGK i DENSO, teraz bosch i dalej to samo, zero jakiejkolwiek poprawy.
Czyli jednak głowica do remontu a co sądzicie z dołem. Chodzi i o cylindry tłoki pierścienie??
Nie chce wchodzić w koszta jak nie jestem pewien stąd ten temat. Nie mam już pomysłów na sprawdzanie ale wydaje się że wszystko sprawdzone, zostaje tylko ta marna kompresja.

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Tomi myślisz że to powód tych wszystkich dolegliwości co pisałem wyżej??? Chodzi mi o te ciśnienie niskie???

busiek100

Bywalec
Punktów
0
No właśnie. Układ zapłonowy w całości sprawdzony. 4 cewki na podmianę w tym jedna nowa. Przewody 3 rodzaj nowych. Świece też 3 rodzaj. Kable od ECU do cewki sprawdzone, nawet na krótko podłączałem od kompa do cewki a masę bezpośrednio z aku dałem. I nic to nie dało.
Układ paliwowy sprawdzony. Jeździłem z podpiętym manometrem w kabinie przez dwa tygodnie a ciśnienie było 3.5bara,bez podciśnienia 4 bary, więc i regulator działa prawidłowo. Nawet kręciłem go na 3 biegu do 6000tys obrotów i ciśnienie stalo. Jedyne czego nie sprawdziłem to wtrysków benzynowych, ale na LPG jest to samo i korekty myślę że by coś pokazały i sonda żeby było coś z wtryskami.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Nie chce wchodzić w koszta jak nie jestem pewien stąd ten temat

to na złom grata i po kłopocie, naprawa nieopłacalna i tyle.
dopóki nie zwalisz głowicy, to sie nie dowiesz co jest.
może tylko głowica, a może wszystko.
nie rozumiem na chooy liczysz. grat ma 20lat i silnik jest zużyty, proste.

cztery cewki trzy komplety świec.
-Niechce wchodzić w koszta...koorva as.

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Ale cewki podmieniałem z pracujacych prawidłowo aut. Jedna była kupiona tylko. A świece nie są aż takie drogie.

A może orientujecie się jaki koszt całości. Chodzi mi o wszystko w głowicy jakby było bardzo źle , o ile głowica cała, plus pierścienie, no i chyba rozrząd od razu.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jak sam zrobisz, to 2tyś może styknie.
tylko po co. chodzi to chodzi, niech się choroba rozwija.

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Szczczelnosc dolotu była sprawdzana sprężonym powietrzem i nie zauważyłem przecieków, oringi nie były wymieniane.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
miałem tak niedawno w maździe. wymiana oringów pomogła, ale wtedy bujało silnikiem jak diabli, a odpalał na strzała.

Do góry Bottom