• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami passat b7

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Witam wszystkich. Mam problem z tylnymi hamulcami w passacie b7 auto z 2013r 2.0 140km diesel zaraz po zakupie wymieniłem klocki z tylu bo stare się już kończyły jako ze autem mam zamiar pojeździć trochę dłużej wymieniłem także tarcze wszystko z ATE. Po wymianie zauważyłem że koła się grzeją ale pomyślałem ze się wszystko dotrze. Niestety pojezdzilem tak 3 mce i dalej to samo po przejechaniu ok 10 km tarczy juz nie da się dotknąć a przednie są zimne wiec zacząłem od początku wszystko wyczyscilem jarzma blaszki klocki w miejscu styku z blaszkami posmarowane smarem do klockow TRW ale dalej to samo później wymieniłem uszczelnienia tłoczka choć orginalne chodziły lekko niestety bez skutku wymieniłem jeszcze przewody gumowe i zalozylem nowe klocki delphi bo myslalem ze ATE mają jakąś kiepską okładzine ale dalej to samo kola gorace. Juz nie wiem co robić wszystko wyczyszczone nasmarowane uszczelnienia wymienione kalibracja zrobiona vcds-em I delphi żadnych błędów silniczki cofaja na tyle ze jak podważyłem lekko klocki śrubokrętem to zrobiło się na tyle luzu ze klocki nie tarły. To jest takie tarcie ze jak przekrece kolem na podnosniku to koło zrobi spokojnie dwa obroty. Brakuje mi jakieś 0.5 mm żeby się jeszcze tloczek cofnal i będzie ok. Sprawdziłem także czy nie ma jakiegoś cisnienia w zaciskach po przez odkrecenie odpowietrznika ale jest ok plyn wylatuje swobodnie grawitacyjnie. Nie wiem co jeszcze zrobić BARDZO PROSZĘ O POMOC. POZDRAWIAM.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Mysle, ze przyczyny powinienes szukac w zaciskach(moze sie tłoczek przycina i nie odpuszcza). Z tego co piszesz to łapa jest elektroniczna, wiec tez moze robic psikusy.

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
No właśnie zaciski zregenerowalem wszystko ładnie chodzi wymieniłem uszczelnienia tłoczka co do silniczkow to sprawdzałem są dobre podpiołem je też pod prostownik i wszystko ok. Kalibracje zrobiłem vcds-em i dodatkowo delphi ale nic wszystko dobrze. Tak jak pisałem brakuje ok. pół milimetra i będzie ok. Juz nie wiem co robić może te tarcze są za proste tzn. mają za małe bicie.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Piasty wyczyszczone przed założeniem tarcz , ale to nie zmiena faktu coś jest nie tak i stanisław 1946
Dobrze radzi odwiedziny w warsztacie bo tarcze będą nadawały się na smieci

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Jestem mechanikiem z wykształcenia nie mam działalności ale robie auta znajomym i robie wszystko rozrzady zawieszenia hamulce a klocki wymieniałem juz setki razy w różnych autach ale ten przypadek mnie pokonał całe szczęście ze to moje auto

Piasty wyczyszczone, auto zawiozlem tez do gościa ktory robi tylko grupę vag od kilkunastu lat jest najlepszy w okolicy o czy świadczy fakt ze robi najnowsze auta ale niestety on tez nie wie.

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Odpowietrzyć jeszcze raz porządnie nic innego na mysl nie przychodzi .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Miałem podobny przypadek w lagunie II. Walczyłem z nią już któryś dzień i nie miałem pomysłów. Akurat napatoczyła się inna laguna na tylne hamulce + tłoczki w zaciskach. Wziąłem tłoczek z tej drugiej laguny, wyczyściłem i założyłem na próbę do tej pierwszej. Jak ręką odjął, jeździ do dziś.
Sprawdź jeszcze, czy pod gumka uszczelniająca nie utleniło się aluminium. Q

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Podobnie było w jakieś lagunie i pomogła jedynie wymiana zacisków nie odbijały dość podejrzewam ze guma nie odbijała

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Czyli na postoju nie ma zadnych oporów a jak przejedziesz troche to są opory?
A jak wtedy odkręcisz odpowietrznik to dalej jest opór?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Jeszcze ostatnio miałem taki przypadek w A4b5, ale to klient debil z kuzynem próbowali wymienić sobie klocki a że tłoczek z tylu nie chciał się dać wcisnąć po dobroci to wzieli duży łom i na sile. Dureń pochwalił się tym po 2 dniach mojej walki i zachodzeniu w głowę co jest pięć. Ukarany został pokaźnym rachunkiem za głupotę tj. nowy zacisk i jażmo oraz sporo roboczogodzin...

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Opór jest i na postoju a jak odkręciłem odpowietrzniki to tez opór jest dopiero jak podważyłem lekko klocki śrubokrętem to było dobrze ale po naciśnięciu hamulca lub odhamowaniu ham. Postojowego znowu jest to samo lekkie tarcie takie ze tarcza da się przekręcić ale nie toczy się ona swobodnie. Gumki uszczelnienia tłoczka wymieniłem tloczek chodzi lekko po odkreceniu odpowietrznikow można go wcisnąć palcem. Zrobiłem tez taka próbę ze cofnalem komputerem silniczki i przejechałem się kawałek i tarcze tez się grzaly.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Przed wymiana było ok, tak? No to nie ma bata, albo cos źle zrobione albo części nie halo. Załóż stare graty i zobacz co będzie. Czasem mi się zdarzało, ze po założeniu nowych kompletów przez kilka kilometrów się troche grzały, ale wszystko się układało i był spokój.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Odkręciłeś silniczki ,wkręciłeś tłoczki do końca ?
Najpierw otwieramy testerem, potem jak wyżej.

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Cofnąlem testerem delphi i wcisnąlem do końca bo w tych zaciskach się wciska a nie wkreca

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Screenshot_2017-04-18-18-27-03.png tak to wygląda silniczek kręci gwintem cofajac ten grzybek w środku tłoczka później wystarczy tylko wcisnąć tloczek

Do góry Bottom