• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami passat b7

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ja tam widzę gwint i do końca trzeba to wkręcić.
Silniczek nie dokręci do końca.
Odkręcałeś silniczek bo nie wiem na czym stoimy.

Ostatnia edycja:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Zgadza sie, tam sie wciska ale i to najwazniejsze po wczesniejszym wykonaniu procedur serwisowych na komputerze(mniejsza o to). Jezeli twierdzisz, ze wszystko powymieniałes, nasmarowałes, posprawdzałes kilka razy, wlasciwie odpowietrzyłes, wykonałes odpowiednie adaptacje i kalibracje oraz, ze sprawą zajmował sie doswiadczony fachowiec to chyba pozostała próba podmiany zacisków, bo jezeli bardzo sie to grzeje i trzyma to nowy komplet tarcz i klocków pojdzie sie.... Ciezko tak diagnozowac nie majac auta u siebie.... (kiedys jeszcze słyszałem o problemach z zaciskami jezeli do wymiany dochodziło juz na zjechanych klockach do metalu, tzn jesli tłoczek wysunął sie za daleko to potem było ciekawie. Osobiscie kilka razy wymieniałem juz przy zerowej ilosci okładzin i nic sie nie działo, wiec to tez tylko przypuszczenia).

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Kolego brum brum ja tak właśnie miałem ze klockow juz nie było tylko blachy hamowaly. Wczoraj byłem jeszcze u elektronika żeby sprawdzić sterownik abs i wszystko jest ok wyłączył mi tylko jakaś funkcje przyczepy bo była zalaczona a haka i tak nie mam. Panie Stanisławie silniczek dokręca do końca miałem caly zacisk rozebrany jak wymieniałem uszczelnienia nie trzeba tłoczka wkreca tylko wcisnąć.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Kiedy wymieniałeś i jak długo to się dzieje od wymiany ? jeżeli twierdzisz że wszystko jest ok to muszą sie ułożyć ostrzej trochę pochamować i zobacz .

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Powiem tak gdybyś zrobił to dobrze to nie miałbyś problemu.
Spieprzyłeś i masz problem, głaskanie nie naprawi hamulców, samo się też nie naprawi.
Co trzeba zrobić napisałem jak nie dociera , trudno.

Łukasz1116

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rybnik
Wymieniałem to w styczniu zaraz po zakupie auta. Najgorsze jest to ze nie wiem nie zauważyłem czy stary komplet tez się tak grzal. Jak go kupiłem to klockow praktycznie już nie było dlatego postanowiłem wymienić. Ale wydaje mi się że ze starymi wszystko bylo dobrze bo to były oryginalne klocki vw audi trw a auto miało przejechane 140 000km a w historii servisowej nie ma odnotowanej wymiany klockow tylnych.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
No i to mogło byc przyczyna jak juz żyletki były, tylko wtedy kalibracja powinna wszystko ustawić. Jesli chodzi o dotarcie nowego kompletu to juz chyba raczej bardziej sie nie dotrze(4 miesiace to pewnie pare tys. zrobione). Jak juz nie masz pomysłu odstaw do innego warsztatu niech sie przyjrzą ewentualnie w ostatecznosci zaciski do wymiany(równiez z kaliracją).

bestt

Nowy
Punktów
0
Miasto
opole
Witam czy problem został rozwiązany ? bo mam taki sam;(( ręce mi opadają

bestt

Nowy
Punktów
0
Miasto
opole
no czytałem i Łukasz nic nie pisze czy rozwiązał problem. Byłem już u 5 mechaników i gadają albo że musi się dotrzeć albo ze wszystko jest ok hamulec przód zimny a tył felga gorąca mimo unikania hamowania

Jarecki246

Nowy
Punktów
0
Miasto
Siedlce
Witam
U mnie po wymianie tylnych hamulców identyczny problem jak w pierwszym poście łukasza 1116 .
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły w czym tkwi problem?

Jarecki246

Nowy
Punktów
0
Miasto
Siedlce
no czytałem i Łukasz nic nie pisze czy rozwiązał problem. Byłem już u 5 mechaników i gadają albo że musi się dotrzeć albo ze wszystko jest ok hamulec przód zimny a tył felga gorąca mimo unikania hamowania

Klocki luźno pracuja a tyl sie grzeje zaciski zregenerowane.Moze sterownik abs cos fiksuje ale błędów nie ma.
Ktos ma jakieś pomysły?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No masz problem, pytanie czy wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką bo różni ludzie tu piszą (mechanicy ;)) i to dziwny przypadek ale jak się bawić to na całego. Czasami lubię takie przypadki, bo jak znajdziesz przyczynę to jest ochota splunąć na auto z satysfakcji. Tylko ja nie szukam pomocy po forach tylko próbuje sam znaleźć przyczynę. Tutaj i tak się nie dowiesz.
Proponuję cofnąć kompem ręczny i tak zostawić, wypompować hamulec, zobaczyć czy się zmieni, jak nie to jeszcze tarcze stare, klocki nowe bo stare masz blachy. I tak masz dwa komplety, tłoczek będzie pracował w innym położeniu bo tarcza chudsza jak nie to po butowaniu auto w górę jak jest mocny opór, poluzuj na chwilkę odpowietrzniki, zobacz czy odpuszczą koła.
Wymień płyn (cały układ) napisałeś 140 tysi może nie wymieniany, ludzie o nim zapominają. Jeśli nic się nie zmieni i naprawdę zrobiłeś to dobrze co napisałeś, to zostają zaciski ale dwa na raz:rolleyes:
Sprawdź jeszcze to co kolega pisał

Ja tam widzę gwint i do końca trzeba to wkręcić.
Silniczek nie dokręci do końca.
Odkręcałeś silniczek bo nie wiem na czym stoimy.

Nic mi więcej do głowy nie przychodzi, zaślep tył nie będzie hamować i się grzał, problem z głowy :D Nic mnie już nie zdziwi bo był u mnie pacjent na opony, patrzę a on k......wa wogóle nie miał zacisków czyli da się.

piast

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Czy problem został rozwiązany? jestem po wymianie tarcz, klocków, zacisków, piast, płynu hamulcowego. Nadal mi się grzeją tylne koła,. prawe tylne jest gorące, lewe parzy. objawy przed wymiana części, jak i po te same.

Do góry Bottom