• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpalaniem Grande Punto 1.2

Daria98

Początkujący
Punktów
1
Witam, od dłuższego czasu mam problem z odpalaniem samochodu Fiat Grande Punto 1.2 48 kw.
Samochód bardzo długo kręci zanim odpali. Został wymieniony czujnik wału korbowego z Delphi na Magneti Marelli.Na tym czujniku Delphi samochód w ogóle nie chciał załapać, odpalał za trzecim, czwartym razem. A na Manetti odpala za pierwszym ale po długim kręceniu. Od początku tego problemu samochód nie pokazywał żadnych błędów. Aż ostatnio już drugi raz pojawia się check engine - BŁĄD PO0335 ( obwodu czujnika wału). Gdzie szukać problemu z odpalaniem? Czy jest możliwość że jest coś z przewodem i dlatego usterka nie znikła ?
Dodatkowo dodam że auto jest po wymianie rozrządu, więc to nie raczej tego przyczyna.
Bardzo proszę o pomoc.!

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Musisz poszukać kogoś kto zajmie się konkretnie samochodem. Ja wolę gdy mechanik powie mi, że nie ogarnia problemu, niż takiego który udaje że wie co trzeba naprawić a przy okazji "naprawia" generując kolejne usterki.
Dzisiaj dobry mechanik to skarb. Jak takiego znajdziesz to trzymaj się go mocno i nie puszczaj.

Daria98

Początkujący
Punktów
1
1. Sprawdzić ciśnienie paliwa.
2. Podejrzeć temp. silnka najlepiej po dłuższym postoju i po nagrzaniu czy prawidłowa.
3. Odkręcić kolektor ssący i sprawdzić powiesznię przylegającą do głowicy czy prosta. (Dwa razy wymieniałem kolektor który po przegrzaniu się odsunoł od głowicy. Co powoduje zubożenie mieszanki przy zimnym rozruchu).
4. Wymienić sterownik silnika. Padają jak muchy. Jak co mam namiar na ogarniętą osobę.

dziękuje za podpowiedź , a gdy iskra pojawia się z opóźnieniem to gdzie szukać ?

Musisz poszukać kogoś kto zajmie się konkretnie samochodem. Ja wolę gdy mechanik powie mi, że nie ogarnia problemu, niż takiego który udaje że wie co trzeba naprawić a przy okazji "naprawia" generując kolejne usterki.
Dzisiaj dobry mechanik to skarb. Jak takiego znajdziesz to trzymaj się go mocno i nie puszczaj.

Szczera prawda, aktualny mechanik stwierdził że przecież to nie jest wielki problem że tak długoo kręci i mogę śmiało jeździć .. :/ a usterka dalej nie zdiagnozowana.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Na to podałem kolejność podpunktów żeby w tej kolejności wykluczać możliwe przyczyny. Postępując w kierunku elektryki. Można przed ostatnim punktem sprawdzić spadki napięcia w ukł. zapłonowym w momencie rozruchu.

Jaki jest sens jeździć od warsztatu do warsztatu i każdy pewnie sprawdzał to samo nie robiąc żadnego kroku do przodu.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
1. zrób adaptacje koła fonicznego (poszukaj kogoś z examinerem lub witechplus ) ewentualnie pełną adaptacje
jeśli to nie pomoże
2. wymień sterownik

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Moim zdaniem on nie widzi obrotów wału, tylko zastępczo pokazuje obroty z czujnika wałka rozrządu.
Odłączcie czujnik wałka i zobaczcie, czy będzie widać obroty silnika w parametrach.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
To nie opel któremu wystarczy sygnał z jednego z czujników by odpalić . Fiat to taka q.... która do odpalenia musi mieć sygnał czujnika wału . Zrób adaptacje koła fonicznego którą należy bezwzględnie wykonać przy każdym odkręceniu koła pasowego , wymianie koła pasowego lub wymianie czujnika położenia wału . Jeśli to nie pomoże to masz zimne luty na procesorze ecu . Naprawa ecu - reballing a najlepiej zakup drugiego nowe i spokój na kolejne 10 lat .

Do góry Bottom