• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpalaniem Grande Punto 1.2

Daria98

Początkujący
Punktów
1
Witam, od dłuższego czasu mam problem z odpalaniem samochodu Fiat Grande Punto 1.2 48 kw.
Samochód bardzo długo kręci zanim odpali. Został wymieniony czujnik wału korbowego z Delphi na Magneti Marelli.Na tym czujniku Delphi samochód w ogóle nie chciał załapać, odpalał za trzecim, czwartym razem. A na Manetti odpala za pierwszym ale po długim kręceniu. Od początku tego problemu samochód nie pokazywał żadnych błędów. Aż ostatnio już drugi raz pojawia się check engine - BŁĄD PO0335 ( obwodu czujnika wału). Gdzie szukać problemu z odpalaniem? Czy jest możliwość że jest coś z przewodem i dlatego usterka nie znikła ?
Dodatkowo dodam że auto jest po wymianie rozrządu, więc to nie raczej tego przyczyna.
Bardzo proszę o pomoc.!

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Nie zgadzaj się na używane ECU tylko nowe . Później wykonać adaptacje wszystkiego - przepustnica , koło foniczne , koło zmiennych faz , mieszanka .

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Nie zgadzaj się na używane ECU tylko nowe . Później wykonać adaptacje wszystkiego - przepustnica , koło foniczne , koło zmiennych faz , mieszanka .

Nowy sterownik to czterocyfrowa kwota. Taka naprawa powoli przestaje się opłacać ( choć nie doczytałem z którego roku jest ta FIACINA ).

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Na używany raczej nie dostaniesz więcej niż 3-6 miesięcy gwarancji . Zostaje albo naprawa twojego albo zakup nowego . No chyba ze zaraz sprzedajesz samochód to wkładaj używane i do żyda , ale podejrzewam ze zamierzasz pobujać się tym samochodem jeszcze ze 3 lata wiec nowy się odrobi .
Ostatnio klient (fiat stilo) u innego mechanika założył używkę za 650 zł która pochodziła 8 miesięcy . A teraz ja założyłem nówkę za 1400 zł . Czy się opłacało kupować używkę ??

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Na używany raczej nie dostaniesz więcej niż 3-6 miesięcy gwarancji . Zostaje albo naprawa twojego albo zakup nowego . No chyba ze zaraz sprzedajesz samochód to wkładaj używane i do żyda , ale podejrzewam ze zamierzasz pobujać się tym samochodem jeszcze ze 3 lata wiec nowy się odrobi .
Ostatnio klient (fiat stilo) u innego mechanika założył używkę za 650 zł która pochodziła 8 miesięcy . A teraz ja założyłem nówkę za 1400 zł . Czy się opłacało kupować używkę ??
ludzie, więcej optymizmu.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
ludzie, więcej optymizmu.
W wielu przypadkach doradzam klientom kupienie używanego ecu ale są wyjątki jak ten gdzie stanowczo to odradzam ponieważ na własnej skórze przekonałem ze później konczy się w najlepszym straconym czasem najgorszym pieniędzmi . Jak by używane ecu z resetem immo kosztowało 5-15% nowego to ok ale ono kosztuje 30-60% a to już za duże ryzyko .
To tak jak byś wkładał używany wąchacz za 50zl gdy nowy kosztuje 150 zł .

Daria98

Początkujący
Punktów
1
Witam, problem został usunięty w końcu! Po ciężkich miesiącach zwiedzania wielu warsztatów i złej diagnozie że to sterownik ECU. Okazało się że problem tkwił w rozruszniku i pompie paliwa. Jedni fachowcy którym się chciało sprawdzić wszystko po kolei. :)

Do góry Bottom