• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z turbiną!

Makary96

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Drelów
Cześć.!;) Mam pytanie w sprawie Octavi 1 1,9TDI 110koni :)Więc tak odpalę auto i chodzi jakby na 3 cylindrach i kopci oraz przycina mi się turbina podczas jazdy po prostu jak by przeładowało mi turbinę. Byłem podłączyć auto pod komputer i wyskoczył błąd 4626 więc poczytałem żeby wymienić zawór n75 wymieniłem i nadal to samo. Co to może być? :mad::mad:

Tutaj link do filmiku:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
dobre wyżarzenie miedzianego oringa + wolne schładzanie.
Jeśli już to szybkie schłodzenie.
Stal rozgrzana do czerwoności i schłodzona w wodzie zahartuje się, czyli utwardzi.
Miedź odwrotnie niż stal;
Stygnąc powoli się utwardza, natomiast schłodzona szybko staje się miękka.
Dlatego podkładki miedziane powinno się każdorazowo po demontażu wymieniać na nowe, lub chociaż rozgrzać do czerwoności na gazie i szybko schłodzić pod zimną wodą.
Podkładka miedziana podczas montażu zagniata się dopasowując się do uszczelnianych powierzchni. Później podczas normalnej eksploatacji silnika (nagrzewanie i powolne stygnięcie) następuje jej utwardzenie. Dlatego po zdemontowaniu i ponownym montażu bez jej zmiękczenia, może nie uszczelnić poprawnie połączenia.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Samochód zaczął dymić na niebiesko..

Na turbo po czyszczeniu przejechałem 300km i myślałem że puszcza olej ale..
EGR/Kolanko EGR/Rura idąca w ICKa - sucho/jak wyczyściłem tak zostało.
Jedynie tam gdzie zaznaczyłem na czerwono - pojawił się olej - czyżby to odma dawała takie objawy?
http://imgur.com/a/s9XPl

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
W 1.9TDI?
A jak mam to zrobić.. Jest połączona z pokrywą zaworów.
Może oil catch tank?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
proste jak metr sznurka w kieszeni...odma i pokrywa do wanny, proszek ixi i na przód, jedziesz panie. Jak chcesz szybko to do frani...do automatu odradzam bo się poobija...:D

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Jesteś mechanikiem czy klientem?
Grzebaczem :D Tak klientem..
Staram się dużo rzeczy robić sam bo generalnie lubię majsterkować.
Większych problemów nie ogarnę dlatego zawsze staram się podpytać.
Pracy nikomu nie zabieram bo i tak większość ludzi nie posiada zdolności manualnych i oddaje samochód w pewne miejsce..
Ale dzięki mimo wszystko :)

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Zauważyłem że w miejscu gdzie był kat a aktualnie jest rura pojawił się olej - tak jakby wyciek z nieszczelności.
Aktualnie zostawiam kłęby niebieskiego dymu podczas jazdy - i ubywa mi olej.
I widzę że w dolocie tj. łamana rura która idzie od filtra powietrza/łączy się z odmą i zapina na części zimnej turbiny - jest mokrawo.
Filmy tego nie oddadzą ale wygląda to gorzej bo dym otacza cały samochód.

Czy w przypadku padającego turbo olej nie powinien znajdować się w IC lub na zamieszczonych zdjęciach?
Na zdjęciach obieg chyba jest wsysany więc jakby turbo puszczało to było by mokro?
http://imgur.com/a/s9XPl

Bo w tej od filtra powietrza to raczej zaciąga powietrze niż je wypuszcza więc chyba może to być wina odmy?
Dobrze to rozumiem?

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Pewnie puściło uszczelnienie części gorącej i leje w wydech - turbo do wymiany.
To moja diagnoza ;) A sprawdzę to odkręcając wydech przy części gorącej jak ostygnie - zostawię samochód z 10 minut na biegu jałowym żeby nie przepalić oleju - będzie mokro - wszystko jasne.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Wyobrażasz sobie co by stało się z uszczelnieniem gdyby występowało w części gorącej??

Do góry Bottom