• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z zapalaniem lanos 1.4

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Witam :)
Mam parę pytań może ktoś coś poradzi
A wiec jak mam pustą butle gazu to auto pali ładnie na benzynie ,a jak jest gaz to po przejechaniu wystarczy parę kilometrów na gazie czy na benzynie nie ma znaczenia zgaszę silnik i chce odpalić są takie objawy jak by go zalało.
Musze sie nakręcić trochu czasami od kopa a czasami z 10sekund muszę kręcić.
Wydaje mi sie ze problem będzie to ten niebieski (taki u mnie jest)zawór który zamyka gaz na reduktorze.
Pytanie brzmi czy da sie go jakoś naprawić czy lepiej po prostu nie bawić się w grzebanie..

Instalacja ma z 10lat auto to lanos 2000rok 1.4l przebieg 130tys i o dziwo nie mam żadnego problemu z przełączaniem na gaz nic nie strzela na gazie pyrka idealnie tylko ten problem z zapalaniem ..
A może lepiej wymienić cały reduktor i znowu na 10lat spokój bo jest jeszcze jedna sprawa ze czasami na gazie "skacze"ze tak powiem np przy ruszaniu ze swiateł podczas jazdy tego nie ma,kreci się pieknie jednostka i nie gaśnie :)

Pozdrawiam Mateusz

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Serwisowałem parę lat takiego lanosika i klient sprzedał go 2 tygodnie temu. Ten sam motorek, na początku miał gaz bingo-s ale kiedy mu zaczął szwankować nie pomogła wymiana reduktora ani świec.... Wrzuciłem mu staga 4 i kłopoty się skończyły, autko jeździ dalej u innego właściciela a gazu pali około 8.5 l.

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
na twój opis to reduktor nieszczelny i upuszcza gaz do silnika na postoju
10lat to szacunek jak jest orginał.... nieopłaca sie naprawiac lepiej wymienić

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Temat juz był:) Olmar ma racje, reduktor zawor/reduktor upuszcza gaz do kolektora nawet jak jest przelaczony na benzyne.

olek39

Uczestnik
Punktów
0
wymieniaj szybko to kolego bo zostaniesz jeszcze kosmonautą :p

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
nieopłaca sie naprawiac lepiej wymienić

Z tą wypowiedzią się niestety nie zgodzę.
Może za granica się nie opłaca naprawiać tak jak większość.

Prosty przykład Reduktor Bigas RI 21 DOUBLE parownik RI21, RI-21 nowy kosztuje ok. 600 zł
Zestaw naprawczy do tego reduktora kosztuje ok. 200 zł.
Więc masz 400 zł na plusie. I można kupić np. lepsze wtryski czy też lepszy filtr...

A może po prostu takie jest tak że lepiej wymieniać na nowe i tyle.
Ale wybór zależy przecież do każdego co mu się lepiej opłaca

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
rozmawiamy w lanosie 1,4 10 lat reduktor... a nie o podwójnym reduktorze 300km do silników widlastych
tam pewnie nie ma reduktora do sekwencji
a nowy reduktor to koło 150zł
instalacja zamontowana 4lata po produkcji auta pewnie nie fabryczna
zaden wynalazek
kilka lat wymieniałem zestawy naprawcze i dałem spokój
musisz dac gwarancje ,,,,i cokolwiek sie dzieje z autem np,z wolnymi obrotami to jest zawsze twoja wina
bo naprawiałeś reduktor
poza tym nikt tego nie mówi oficjalnie ale jak auto sie zapali np. to bez uprawnień producenta nie miałeś prawa
naprawiać reduktora i z pozycji zakładu masz przegrane od właściciela samochodu
znam przypadek jak auto sie spaliło a klijent pobiegł do producenta z fakturą naprawy reduktora i gośc musiał pokryć szkody
bo nieautoryzowanie naprawiał reduktor
ale masz racje Josep trzeba sie zorjentować jaki reduktor tam siedzi racja..

Do góry Bottom