• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem ze skrzynia biegów

Breado

Początkujący
Punktów
0
Witam zauważyłem problem ze skrzynia biegów w moim samochodzie.
Jeżdżę renault Clio II r. 99 / 250 tyś km

Przy wrzucaniu z jedynki na 2 słychać dziwne zgrzytanie, jest tak tylko na tym biegu i dodatkowo tylko i wyłącznie na zimnym siliku.
Jak pojeżdze chwile to wchodzi bardzo gładko ;)

Jakieś porady ? Zmienić olej w skrzyni ?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Az przestanie w ogóle wchodzić ale sie beda wiory wkrecaly w tryby czyli im mniej tym lepiej.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
synchronizator ponad 200zl+przesowka sprzydaloby sie lozyska przy okazji zrobic wiec to robia sie koszty a skrzenie kupisz od 350zl

Breado

Początkujący
Punktów
0
Czyli zostaje przy zakupie skrzyni :)

Ostatnie pytanie, mniej wiecej ile km albo jaki okres czasu z tym pojezdze 6 miesiecy ? :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak masz niedaleko to wyciagnij skrzynie i podrzuc. 300pln to max za taka impreze z dwojka, co do lozysk w skrzyni, w clio lozyska rozpadaja sie raz na 100 usterek. Zgrzyt to faktycznie walniety synchronizator ale mozna z tym jedzic, nie ma tam sprezynek wiec nic Ci nie peknie, co najwyzej bedzie glosniej zgrzytac. Skrzynka sie nie rozpadnie.

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Nie chcę zakładać nowego tematu to podepnę się pod ten . Clio 2 1.6 16V . Padło sprzęgło . Czy przy wyjmowaniu skrzyni uważać na coś szczególnego ? Czy są tam sanki ? Jeśli tak to czy muszę je opuszczać ? Auto stoi już w garażu i biorę się za niego po pracy .

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
sanek nie trzeba zrzucac.Uwage zwroc zeby przy wyciaganiu skrzyni nie uszkodzic czujnika polzenia walu i potem jak bedziesz wkladal skrzynie to wycentruj dobrze tarcze i nie przytrzasnj zadnych kabli.Ogolnie jak masz o tym jakies pojecie to prosta robota

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Dobry Wieczór .
Skrzynia zdjęta . Jak wycentrować tarcze ? Jest na to jakiś sposób bez kupowania zestawu ? Tarcza którą wyjąłem ma 6mm ile powinna mieć nowa . Clio II 1.6 16 V. Po puszczeniu sprzęgła na biegu auto nie gasło ... pracowało normalnie .

Ostatnia edycja:

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Do centrowania tarczy najlepszy jest srubokret i wprawne oko.Przykrecasz lekko docisk tak zeby miec jeszcze mozliwosc przesuniecia tarczy po czym ustawiasz ja tak zeby otwor pokryl sie z otworem w wale.Kiedy juz tarcza siedzi tak jak powina dokrecasz docisk

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Dzięki . Potrzebuję jeszcze momenty dokręcania słoneczka oraz skrzyni . Tak na przyszłość ... jak ją wyjąć całkowicie ? Sanki mi nie dają , może silnik przesunąć maksymalnie w prawo ?

Ostatnia edycja:

Górek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Tak. Trzeba poduszkę górna na silniku odkręcić i przesuniesz silnik,wtedy wyciągnie skrzynie. A do centrowania to w niektórych zestawach dodają takia rurkę plastikową.

Do góry Bottom