• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przepustnica

dzieciuch

Nowy
Punktów
0
581574FD-C172-4FC8-8C17-1623F32058A6.jpeg Witam,
Jestem posiadaczem samochodu Hyundai Sonata 2.0 140km diesel.Od jakiegoś czasu mam problem z przepustnica. Zaczął palić się check engine i po podłączeniu do komputera mechanik powiedział ze cała do wymiany, bez jakiegokolwiek odkręcania, tylko zobaczył ze jest dużo oleju wokół. Postanowiłem najpierw ja odkręcić i wyczyścić. Po wyczyszczeniu pojawiły się oto te błęd. Czy ktoś mógłby doradzić co robić dalej ? Czy mechanik miał racje że do wymiany ? Dodam ze po wyczyszczeniu, 3-4 dni później odkręciłem i znowu był w niej olej. Wyskakuje błąd P2112 oraz P2113

Drugie pytanie:
Dziś samochód zgasł mi na drodze (jakby nie dostawal mocy na chwile i tak 2 razy w ciągu 30-40 sekund i już nie mogłem odpalić ) i zobaczyłem że wycieka gdzieś paliwo ( ślady pod maska i ciągnące się ślady paliwa za samochodem), pierwsze co to pomyślałem że jakiś wężyk gdzieś pęknięty ale okazało się się pompa wysokiego ciśnienia jest „rozkręcona” jednej śrubki brakuje. Czy to może być przyczyna tej jednej śrubki ? Jak złapie za pompę i zacznę tak jakby ja ruszać to widać ze są małe luzy. Wystarczy jak włączę zapłon a paliwo już leci spod pompy.

Z góry dziękuje za pomoc

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Może być ze sama przepustnica jest tylko zabrudzona,lecz nie jest wykluczone ze nie jest uszkodzona czy błąd daje się kasować i czy kiedy powraca? Przecież byłeś u mechanika.

Do góry Bottom