• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przestawianie się rozrzadu

Redzik0709

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pabianice
Witam...jestem po remoncie głowicy..przeskoczył łańcuch..po złożeniu nowego rozrządu kręcąc ręcznie wałem.korbowym po pierwszym obrocie znaki się przestają pokrywać..gdzie może leżeć problem ? Jest to grand Vitara 2.0 2006 r

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
413
Pewne jest ze dobrze zrobiony remon głowicy? Wszystko zgrane? Jeśli tak to nie ma szans by się znaki nie pokryły bo wał się nie przekręci inaczej...

Redzik0709

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pabianice
Tak 100% wszystko dobrze..tylko 1 rzecz mnie niepokoi...auto data podaje że śruba koła pośredniego ma być dokręcona 85 nm. I wtedy nie mogę obrócić wałem za Chiny...jak popuszczę nakrętkę to się obraca ale po 2 obrocie silnika znaki już się nie pokrywaja

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Na kole pośrednim masz tulejkę? Ostatnio robiłem grandę 2009 i trochę mnie rutyna zjadła, zarzuciłem na znaki i kręcę, nie schodzi się, jeszcze raz składam, znowu źle, okazało się, że między znakami na dolnym łańcuchu jest ogniwo różnicy w zależności który da się na który znak, znak co był na dole dałem na górę i było dobrze

Załączniki

• j20_rozrzad.png
    j20_rozrzad.png
    60,9 KB · Wyświetleń: 41

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
po obroceniu wału znaki nie będą sie pokrywać i jest to normalne ,jak wykonasz wiele obrotów to w koncu uda sie że wrócą na ustawienia.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Tam są fajne znaki na kołach rozrządu plus klin wału na 12. Ogólnie rozrząd prosty jak budowa cepa tylko zakładając dolny łańcuch złą stroną niby znaki pasują, ale po napięciu napinacza i obróceniu ucieka właśnie o ząb

Redzik0709

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pabianice
Na kole pośrednim masz tulejkę? Ostatnio robiłem grandę 2009 i trochę mnie rutyna zjadła, zarzuciłem na znaki i kręcę, nie schodzi się, jeszcze raz składam, znowu źle, okazało się, że między znakami na dolnym łańcuchu jest ogniwo różnicy w zależności który da się na który znak, znak co był na dole dałem na górę i było dobrze

Tak na pośrednim mam tulejkę..i dokładnie z takiego samego schematu korzystam..i tam jest napisane że po.zlozeniu na znaki wykonać 2 obroty wałem i ma się pokryć że znakami

Tam są fajne znaki na kołach rozrządu plus klin wału na 12. Ogólnie rozrząd prosty jak budowa cepa tylko zakładając dolny łańcuch złą stroną niby znaki pasują, ale po napięciu napinacza i obróceniu ucieka właśnie o ząb
Ustawiony klin ustawione znaki ale auto data podaje że po ustawieniu na znakach wykonać 2 obroty wałem i znaki mają się pokryć...a u mnie to nie jest jeden ząb tylko że 4 ogniwka

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Człowieku pokrec wałem wiele razy i zobaczysz ze znaki sie pokryją to podstawowe zasady działania zwykłej matematyki . zrób sobie znaki pisakiem a zobaczysz że koła rozrządu wrócą na znaki ale nie oznaczenia łancucha .

Redzik0709

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pabianice
Człowieku pokrec wałem wiele razy i zobaczysz ze znaki sie pokryją to podstawowe zasady działania zwykłej matematyki . zrób sobie znaki pisakiem a zobaczysz że koła rozrządu wrócą na znaki ale nie oznaczenia łancucha .
Masz rację kolego że znaki rozrządu wracają na swoje miejsce...poprostu wolałem się upewnić przed odpaleniem bo wiem.czym to grozi jak będzie rozrząd źle ustawiony...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Przecież celowo ogniwa "przesuwają się" na kołach zębatych :)

Do góry Bottom