Redzik0709
Uczestnik
Witam...jestem po remoncie głowicy..przeskoczył łańcuch..po złożeniu nowego rozrządu kręcąc ręcznie wałem.korbowym po pierwszym obrocie znaki się przestają pokrywać..gdzie może leżeć problem ? Jest to grand Vitara 2.0 2006 r
Na kole pośrednim masz tulejkę? Ostatnio robiłem grandę 2009 i trochę mnie rutyna zjadła, zarzuciłem na znaki i kręcę, nie schodzi się, jeszcze raz składam, znowu źle, okazało się, że między znakami na dolnym łańcuchu jest ogniwo różnicy w zależności który da się na który znak, znak co był na dole dałem na górę i było dobrze
Ustawiony klin ustawione znaki ale auto data podaje że po ustawieniu na znakach wykonać 2 obroty wałem i znaki mają się pokryć...a u mnie to nie jest jeden ząb tylko że 4 ogniwkaTam są fajne znaki na kołach rozrządu plus klin wału na 12. Ogólnie rozrząd prosty jak budowa cepa tylko zakładając dolny łańcuch złą stroną niby znaki pasują, ale po napięciu napinacza i obróceniu ucieka właśnie o ząb
Masz rację kolego że znaki rozrządu wracają na swoje miejsce...poprostu wolałem się upewnić przed odpaleniem bo wiem.czym to grozi jak będzie rozrząd źle ustawiony...Człowieku pokrec wałem wiele razy i zobaczysz ze znaki sie pokryją to podstawowe zasady działania zwykłej matematyki . zrób sobie znaki pisakiem a zobaczysz że koła rozrządu wrócą na znaki ale nie oznaczenia łancucha .