• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault clio 1.2 8v D7F szarpie, gaśnie - Błąd czujnika podciśnienia

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
Noooo, przepraszam najmocniej, kurcze wciąż działam wg utartych schematów, mimo, ze ze mną w warsztacie też pracuje kobieta. Swoją drogą gratuluję ogromu wiedzy. Naprawdę należy się szacunek, którym ja się niestety nie popisałem ;)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No no, spoko, lubię pomagać jeśli tylko potrafię ludziom rzeczowo opisującym swoje fachowe działania w naprawie samochodu i podobnie jak ja nie uważającym, że wszystko wiedzą... :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Szczelność , podajesz sprężone powietrze przy GMP i słuchasz gdzie ucieka . Trzeba po kolei wykluczać bo auto nietypowe

paawwel

Nowy
Punktów
1
Miasto
wlkp
Spróbuj jeszcze z otwartym korkiem wlewu paliwa może w zbiorniku tworzy się podciśnienie i pompa nie daje rady

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
No no, spoko, lubię pomagać jeśli tylko potrafię ludziom rzeczowo opisującym swoje fachowe działania w naprawie samochodu i podobnie jak ja nie uważającym, że wszystko wiedzą... :)

Mam nadzieję, że zmęcze ten temat w końcu. Uczymy się całe życie, wiadomo. A to, że siła grupy ma jeszcze większą moc, przekonałem się już nie jeden raz :)

Szczelność , podajesz sprężone powietrze przy GMP i słuchasz gdzie ucieka . Trzeba po kolei wykluczać bo auto nietypowe

Kurcze, średnio mam czym to zrobić, bym musiał jakiś króciec dorobić.
Słowem po kolei ciśnienie do każdego cylindra na zamkniętych zaworach? Jaką wartość ciśnienia podawać ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ze starej świecy a ja daje ze 6 atm ale wał zablokuj .

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
Przewiercić czy dospawać króciec do metalowej podstawy świecy? Nie wiem ile mam dokładnie na kompresorze, ale sprawdzę manometrem i może mi się uda w tygodniu dmuchnąc :) Wał wystarczy,ze zablokuje kluczem?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wytłuc porcelankę i dospawać rurkę a na nią nałożyć wężyk. Albo zastosować wkręcaną końcówkę od przyrządu do pomiaru kompresji...
A jak masz pistolet do przedmuchiwania z odpowiednio długą końcówką to nacisnąć na niego samą gumową końcówkę od testera kompresji i docisnąć ręką w czasie testu. Tylko pomocnik przy końcówce wydechu słucha czy syczy...
Ale test źle nie wyjdzie...

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
Będzie słychac aż na końcu wydechu jak będzie lekki przedmuch?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja mam taki stary przyrząd jeszcze z czasów komuny , wkręcam świece z dospawaną rurkę wale chyba ze 6 atm blokuje oczywiście i słychać az miło

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
No takie pokomunistyczne sprzęty to czasem bardzo doceniam za prostotę i trwałość. Będzie trzeba to coś dorobię, nie ma problemu. Świeża rolka drutu w migomacie:) Tam jest o tyle problem, ze świece są bardzo głęboko i najpierw musiałbym się wspawać jakąs rurką grubościenną za gwintem świecy i na końcu dopiero zrobić redukcje na wąż, bo muszę to mieć za co wkręcić.
Podobnie jest z miernikiem ciśnienia, nie wiem czy uda mi się podejść tym co mam, czy będę musiał coś kombinować.
Ponawiając pytanie spytam czy wystarczy zablokować wał na końcu za śrubę od koła ?

Ostatnia edycja:

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
Wiadoma sprawa, zacznę od podstaw i wszelkich zadań mniej praco i czasochłonnych.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
sa gotowe na aledrogo, ja blokuje za śrubę wału nie sa to az takie siły

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ja ustawiam idealnie w GMP i nie blokuję. A jeśli się trochę pomylę bo na wkrętak ustawiam, to jeśli ruszy to cylinder szczelny... :):p
Edit: wiecie jak się sprawdza w różnych krajach szczelność nadwozia samochodu?

ja387400

Uczestnik
Punktów
1
Przy pomiarze na danym tłoku na reszcie świece wywalić czy mają być?
BTW Jak się sprawdza ?;)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
W Japonii zamykają w aucie kota na noc. Rano jak kot zdechł z braku tlenu- znaczy auto szczelne.
W PRL to też zamykano kota na noc, jak nie uciekł- auto szczelne... :p

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
w zssr zamykali w samochodzie rodzinę... Jak córka przeżyła - auto szczelne.
Ale wracając do tematu - ja wiem co go boli.
Zepsuty jest... :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No a wiesz ze sie zgadzam ? Ja miałem taki przypadek że auto szalało własnie z LPG wszyscy mnie przekonywali że racji nie mam ale po zdjeciu czapki okazało sie ze przylgi miały małe wżery i było cofanie się spalin i zmiany podciśnienia w dolocie, po dotarciu jak reką odjął . Moze tu ma to miejsce tym bardziej że pracował jako fullgroup jak się doczytałem.

Do góry Bottom