• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 2 1.9 dci problem z moca po 2.5 tys obrotow

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam koledzy mam taki problem ostatnio wymienilem intercooler bo byl dziurawy i swieciala mi sie kontrolka od swiec po wymianie jest moc ale do 2.5 tys obrotow . Czasem jest tak ze zlapie i idzie do konca ale to rzadko , a czasem jak juz dojdzie do 2.5 i juz ledwo co idzie i jak go przytrzymam na tych obrotach chwile i dam do samej podlogi to zbiera sie malinowo . Bo mysle ze moze przycinaja sie lopatki na turbo ale nie jestem pewien . Czy ktos moze mial taki przypadek i wie co moze byc przyczyna ?

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
tak jak piszesz łopatki na turbinie (złap za sztangę i poruszaj nią góra dół ) i odłącz wtyczkę od egr sprawdz czy nie ma dziury na układzie IC ,

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Wlasnie kolego nie ma bo wczesniej wymienialem IC i caly uklad szczelny jakby byla to dymil by na czarno bo dobrze nie przepalal a nawet dymka nie pusci a wczesniej jak byl dziurawy IC to dymi na czarno sadzami czasem jak przegazowalem na asfalcie to czarne kolka zostawaly , a po odlaczeniu kostki cos powinno sie zmienic kolego ?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Sztanga chodzi kolego sprawdzalem na wylaczonym silniku, egr czyszczony , wydech szczelny bo jak zatkam koncowke to nie da sie utrzymac reka , juz sam nie wiem co to moze byc . A jak odepne egr to powinno sie cos zmienic jak by byl zapchany ?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Wlasnie tez myslalem o przeplywce i 3 dni temy czyscilem i nie dalo zadnych efektow, no w nastepnym tygodniu podepne i zobaczymy czy cos pokaze

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
zobacz egr jak byla dziura bo napewno sie zasyfił.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
komputer na kolana i będzie widać, czy nie ładuje ciśnienia, czy nie ma przepływu powietrza na przepływce (myje to się naczynia a nie przepływki). egr ponownie do sprawdzenia. lubią być nieszczelne......

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
egr po prostu odepnij bedzie więcej tlenu i pewność że zamknięty (najlepiej nigdy go nie podłączaj zdrowiej dla silnika) , może kata masz tak zapchanego , masz ogranicznik ciśnienia doładowania możesz go na próbę ominąć będziesz miał max doładowanie ,a pow. 2000rpm powinien przeładować i odciąć .
no ale jak koledzy piszą podłączyć pod kompa i będzie widać jak na dłoni
na próbe też możesz odłączyć przepływkę powinna mieć do 2000rpm muła
jeżeli masz trochę czasu i pojęcia o motoryzacji to kabelek za 30zł kkl + DDT2000 info na RLKP i sobie podłączysz pod kompa.

Do góry Bottom