• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna II nie reaguje właściwie na gaz

tubald

Nowy
Punktów
0
Witam. Laguna II 1.8 16v. Mam ją od 9 lat, ale problem pojawił się 1-2 miesiące temu. Gdy wcisnę gaz przy niskich obrotach, to w ogóle nie ma reakcji przez dobrych kilka sekund. Dopiero później po opóźnieniu startuje jak strzała. Przy wysokich obrotach problem nie występuje wcale lub występuje bardzo rzadko.

Mechanicy doradzali, że to przez koło zmiennych faz, które chyba od nowości nie było wymieniane i auto chodziło jak diesel. Koło wymieniłem razem z rozrządem i nic to nie dało w temacie reakcji na gaz.

Została przeczyszczona przepustnica i wymienione oringi przepustnicy (o ile nic nie pomyliłem w nazwie) i wciąż to samo.

Doradźcie proszę co może być przyczyną.

Jeśli trzeba podpiąć pod kompa, to na jakie błędy zwrócić uwagę (przy 16-letnim aucie, pewnie trochę tych błędów będzie).

Aha! Przy regulacji lpg, gazownik mówił coś ze chyba gdzieś ucieka powietrze (???). Czy to może mieć związek z opisanym problemem?

Batronix

Bywalec
Punktów
3
Odkręć tą osłone plastikową na 3 śruby i sprawdz tylko wizualnie rure intercoolera czy nie jest dziurawa, bo w lagunach akurat lubi się dziurawić i ssa lewe powietrze 3 minuty roboty

Ostatnia edycja:

felek666

Nowy
Punktów
0
Witam, mam takie same objawy tyle że laguna z silnikiem 2.0 bez turbo, wymieniony dopiero kompletny rozrząd z kołem KZFR, przepustnica wyczyszczona, pedał gazu wyjmowany, sprawdzany, nawet czujnik stopu bo gdzieś czytałem że jeśli wykrywa że wciśnięty to odcina moc, nic nie pomaga, nie zawsze cyrki się dzieją ale bardzo często przez co boję się cokolwiek wyprzedzić bo może nagle zmulić i będę musiał hamować, denerwuje mocno taki stan, mechanicy w okolicy rozkładają ręce bo na kompie brak błędów, nie wywala checka, wymienione uszczelnienia dolotu, mimo to obroty falują delikatnie i nie raz się zawieszają, jak przyhamuję to obroty wracają do normy, gdyby nie te cyrki to lepszego auta nie miałem za te pieniądze, ma ktoś pomysły co jeszcze mogę sprawdzić?

Do góry Bottom