• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rosnacy poziom oleju silnikowego w dislu MK4

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Mam od roku problem z rosnącym poziomem oleju na bagnecie i komunikaty: wymiana oleju, usterka silnika.Problem pojawił się po opilkujacej pompie paliwa.Pompa zregenerowana, wtryski nowe simensa, uszkodzony DPF-wymieniony na zamiennik.Po tej robocie, pojawił się ciągle rosnacy poziom oleju.Auto normalnie odpala, nie kopci, przyspiesza też normalnie.W grano mi też aktualizacje oryginalna forda, wyczyszczono EGR.Nic to nie dało, jest coraz gorzej.Na początku, rok temu, komunikat o wymianie oleju, pojawiał się przy około 2000 tys. km, po aktualizacji softu-po 700 km.Obecnie, przejadę 100 km i jest znacznie podniesiony poziom na bagnecie, oraz komunikat: usterka silnika.Po wymianie oleju i filtra paliwa, przejechałam 100 km i znów to samo, poziom podniesiony na maxa i komunikat.Ktos z Państwa spotkał się z takim problemem ? Proszę o jakieś sugestie co robić.Zamowilam użytkownik DPF, jest już zregenerowany, beda montować.Pomoze ?

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Masakra.
A skąd wiesz że zniszczone wtryski są z Twojego samochodu.

Gniewny tuner kim jest? Paprokiem który uczy się dopiero wgrywania oprogramowania do sterowników...albo tworzy własne mapy które potrafią zarżnąć silnik.
Gdzieś przecież musi się nauczyć roboty :)

(biorę się za robotę, spokojnego weekendu)
Dziękuję bardzo serdecznie, miłego dnia.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
67
"Problem pojawił się po opilkujacej pompie paliwa"-czyli wcześniej wszystko było OK,nie kopcił,zapalał normalnie,oleju nie przybywało-żadne kontrolki się nie świeciły

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
"Problem pojawił się po opilkujacej pompie paliwa"-czyli wcześniej wszystko było OK,nie kopcił,zapalał normalnie,oleju nie przybywało-żadne kontrolki się nie świeciły
Tak bylo, dopóki DPF się nie rozsypal i nie stanął, na skutek opilkujacej pompy i lejacych wtrysków, przez 3 miesiące, intensywnej jazdy na trasach, nie było żadnych komunikatów, kopcenia, czy problemów z odpalaniem.Po wymianie DPF na zamiennik i natychmiastowej naprawy po opilkowej, to były 2 naprawy, jedna po drugiej, wyjechałam w trasę i po jakichś 180 km, pierwszy komunikat o wymianie oleju, poziom byl podniesiony na maxa. Przed tymi naprawa.i, nie było żadnych komunikatów, na które bym napewno zareagowała, nigdy nie lekceważę komunikatów z komputera, natychmiast jadę do warsztatu.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
67
Co to znaczy DPF się rozsypał bo przeważnie to się zatyka. Raczej nie przez pompę i wtryski bo to inne objawy .

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Co to znaczy DPF się rozsypał bo przeważnie to się zatyka. Raczej nie przez pompę i wtryski bo to inne objawy .
Powiedziano mi, że porcelana się rozsypala, oddano mi go i jak przechyliłam, to coś tam się przesuwa, jak piasek.
Automatyczne połączenie postów:

Powiedziano mi, że porcelana się rozsypala, oddano mi go i jak przechyliłam, to coś tam się przesuwa, jak piasek.
Poza tym, przedwczoraj, jak kupilam oryginalna uzywke DPF-u do mojego modelu auta i oddałam w Lublinie do regeneracji, to pokazałam im ten mój uszkodzony, żeby nie było wątpliwości, że to denat.

Ostatnia edycja:

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
67
Trzeba wypalić DPF statycznie oryginalnym programem zgodnie z procedurą jeżeli przerwie wypalanie to szukać przyczyny w parametrach.Jak nie wypala się statycznie to i w czasie jazdy też nie będzie się wypalał ,a ropy w oleju będzię przybywało.Numery błędów odczytane z komputera przez ODB.

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Trzeba wypalić DPF statycznie oryginalnym programem zgodnie z procedurą jeżeli przerwie wypalanie to szukać przyczyny w parametrach.Jak nie wypala się statycznie to i w czasie jazdy też nie będzie się wypalał ,a ropy w oleju będzię przybywało.Numery błędów odczytane z komputera przez ODB.
Mam rozumieć, że to statyczne wypalanie maja mi przeprowadzić juz po zamontowaniu tego juz zregenerowanego DPF-u, który maja mi w poniedziałek montować, bo ten zamiennik będzie wymontowany .

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Celem sprawdzenia czy procedura wypalania działa prawidłowo i będzie wszystko jasne.
Dziękuję, zlecę to mechanikowi.Na wydruku zregenerowanej uzywki tez mam zalecenie wypalenia statycznego, co warunkuje ewentualną reklamację.Jeszcze raz dziękuję za radę.Tak z ciekawości, jeśli nie powiedzie się wypalanie statyczne, to,,przyczyny szukac w parametrach,, Jakie parametry masz na myśli?

Masz jakieś zdjęcie pompy?
Nie mam.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
203
Dziękuję, zlecę to mechanikowi.Na wydruku zregenerowanej uzywki tez mam zalecenie wypalenia statycznego, co warunkuje ewentualną reklamację.Jeszcze raz dziękuję za radę.Tak z ciekawości, jeśli nie powiedzie się wypalanie statyczne, to,,przyczyny szukac w parametrach,, Jakie parametry masz na myśli?

Nie mam.
Po schemacie z vinu wychodzi że napędzana z wałka, miałem podobny przypadek co prawda w 2.2 w transicie. Pompa napędzana z wałka puściła uszczelnienie i ladowała paliwo przez uszczelniacz do silnika i przybywało oleju .

Załączniki

• Screenshot_2024-04-06-15-34-10-740_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-04-06-15-34-10-740_com.android.chrome.jpg
    281,7 KB · Wyświetleń: 6
  • Screenshot_2024-04-06-15-33-44-148_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-04-06-15-33-44-148_com.android.chrome.jpg
    351,1 KB · Wyświetleń: 6

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Po schemacie z vinu wychodzi że napędzana z wałka, miałem podobny przypadek co prawda w 2.2 w transicie. Pompa napędzana z wałka puściła uszczelnienie i ladowała paliwo przez uszczelniacz do silnika i przybywało oleju .

Pompa była sprawdzana w listopadzie 2023 w warsztacie regeneracji takich sprzętów, odkryli tylko pocenie i uszczelnili, o to chodzi, czy coś innego ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
203

Pompa była sprawdzana w listopadzie 2023 w warsztacie regeneracji takich sprzętów, odkryli tylko pocenie i uszczelnili, o to chodzi, czy coś innego ?
To widać gołym okiem jak się zdemontuje pompę wypchnięty uszczelniacz to będzie widać. Jednakże jeśli było w regeneracji to może być zły trop . Jestem strasznie ciekawy czy ktoś pani robił komputerowo wymianę dpfa czy ostatni parametr jaki ma komputer na temat dpfu to informacja o zapchaniu w 140% i może próbuje cały czas go wypalić . Może jakiś czujnik walnięty i ciągle przerywa regenerację , trzeba sprawdzić jak budują się temperatury przed i za dpfem . Ja z Warszawy jakbyś była przejazdem chętnie probono podejdę do tematu zdiagnozowania .

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
To widać gołym okiem jak się zdemontuje pompę wypchnięty uszczelniacz to będzie widać. Jednakże jeśli było w regeneracji to może być zły trop . Jestem strasznie ciekawy czy ktoś pani robił komputerowo wymianę dpfa czy ostatni parametr jaki ma komputer na temat dpfu to informacja o zapchaniu w 140% i może próbuje cały czas go wypalić . Może jakiś czujnik walnięty i ciągle przerywa regenerację , trzeba sprawdzić jak budują się temperatury przed i za dpfem . Ja z Warszawy jakbyś była przejazdem chętnie probono podejdę do tematu zdiagnozowania .
Ostatnie parametry z komputera, na temat PFF-u są takie, że wypala i nie wypala, ale zatkany nie był.

Ostatnie parametry z komputera, na temat PFF-u są takie, że wypala i nie wypala, ale zatkany nie był.
Jakby przejechał te 200 km bez tak dużego podniesienia się oleju na bagnecie( 50%) po ostatnich 100 km, to chętnie bym nawet wpadła do Warszawy, ale strach jechać na tak rozrzedzonym oleju.Dzieki za chęć pomocy.

Ostatnia edycja:

matus1014

SuperMechanior
Punktów
203

Jakby przejechał te 200 km bez tak dużego podniesienia się oleju na bagnecie( 50%) po ostatnich 100 km, to chętnie bym nawet wpadła do Warszawy, ale strach jechać na tak rozrzedzonym oleju.Dzieki za chęć pomocy.
Broń boże nie jeździć takich tras, mój klient jeździł i zatarł silnik . Jak będziesz następnym razem w warsztacie poproś o możliwość zrobienia zdjęcia, temperatura przed i za dpfem nasycenie filtra w gramach albo procentach i różnica ciśnień wrzuć nam tutaj zdjęcie tego.

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Broń boże nie jeździć takich tras, mój klient jeździł i zatarł silnik . Jak będziesz następnym razem w warsztacie poproś o możliwość zrobienia zdjęcia, temperatura przed i za dpfem nasycenie filtra w gramach albo procentach i różnica ciśnień wrzuć nam tutaj zdjęcie tego.
Właśnie nie jeżdżę, poproszę w poniedziałek o takie zdjęcia i te dane.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
315
Miasto
Rakszawa
A ja powiem tylko tyle: następnym razem nie kupować diesla. Chyba, że jakieś SDI z początku produkcji albo cos jeszcze starszego i pchać to na zabytek.

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
A ja powiem tylko tyle: następnym razem nie kupować diesla. Chyba, że jakieś SDI z początku produkcji albo cos jeszcze starszego i pchać to na zabytek.
Tak zrobię, mialam dwie Astry 1,9 120 km., obie w dislu, żadnych problemów z DPF-em, nawet nie myślałam, że go mam w autach.Olej zawsze wymieniałam przy 7 tys. bo tak chciałam.Dlatego nie byłam uprzedzona do disli.Teraz nawet sprzedać tego forda nie mogę, bo miałabym tylko rękojmię ekspresowa.

Do góry Bottom