• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd i kompresja - co zrobić?

grabczii

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Pacjentem jest Ford Focus mk2 z roku 2006

Problem jest związany z tym tematem: https://forum-mechanika.pl/threads/...-z-odpaleniem-samochodu-ford-focus-mk2.38972/

Pojechałem do serwisu, auto zostało podpięte pod komputer i wyskoczyło kilka błędów. Związane one były z nierówną pracą silnika. Z "ważniejszych" zdaniem mechanika błędów jest niska kompresja- równa 6/5 na każdym cylindrze (powinno być w granicach 12, tak mi powiedział) oraz przestawiony rozrząd o dwa ząbki. Pan stwierdził, że się nie podejmie tej pracy, ponieważ jest to nieopłacalne i zachęca mnie do zakupu nowego silnika i rozrządu. Stwierdził również, że wymiana rozrządu może nic nie wskórać.

Pojechałem tydzień później do tego samego serwisu, lecz przyjął auto inny mechanik. Chciałem wymienić na początku przewody zapłonowe i cewkę, ponieważ gdy użyję spryskiwaczy, to kapie z przewodów właśnie na te elementy. Mechanik stwierdził, że są one w dobrej kondycji i po wymianie rozrządu problemy opisane w linku powyżej znikną.

Tutaj rodzi się moje pytanie. Jak postąpić? Wymienię rozrząd, a się okaże, że cały silnik jest do wyrzucenia :( Który mechanik ma rację?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
generalnie to obstawiam słabą przejściówkę do pomiaru kompresji, w tym silniku potrzebna jest długa.

przy 5/6 barach na cylinder to nie ma prawa odpalić. Sprawdzić rozrząd na starym pasku i ewentualnie go skorygować.

Później się będziesz martwił dalej.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Masz rację, jeżeli użyje ktoś tam kibel rury to się zdziwi :D Najważniejsze, ze pomiar wyszedł względnie równo dla wszystkich cylindrów a to już mówi dużo.

Dodatkowo, dobra przejściówka z małym otworem w środku, załatwia sprawę. Zazwyczaj dostępne w handlu są puste na przestrzał...

Komuś się tutaj nie chcę pracować, prosta sprawa do ogarnięcia a robią z igły widły.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tutaj rodzi się moje pytanie. Jak postąpić?
mnie na pewno nie słuchaj. jestem samoukiem. skończyłem ledwo szkołę zawodową na miernych ocenach. i to za czasów dużego fiata. a w serwisie pracują tylko ludzie o ogromnej wiedzy, która dla nas, zwykłych "szopopapraczy" jest nie do ogarnięcia.
jeśli każą wymienić silnik, to wymieniaj. jeśli każą wymienić samochód to trzymaj się ich zaleceń. serio. na tym forum, brak ludzi z wiedzą. może są wyjątki, ale tylko w GWT hehe.

napisz do kolegi MTM. na pewno będzie wiedział o co chodzi. jest jednym z nielicznych, co o samochodach wiedzą wszystko i chętnie się podzieli tą wiedzą :)

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ustawić rozrząd i dopiero mierzyć kompresję. Mechanik z pierwszego postu powinien rowy kopać, a nie za samochody się brać.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
mnie na pewno nie słuchaj. jestem samoukiem. skończyłem ledwo szkołę zawodową na miernych ocenach. i to za czasów dużego fiata. a w serwisie pracują tylko ludzie o ogromnej wiedzy, która dla nas, zwykłych "szopopapraczy" jest nie do ogarnięcia.
jeśli każą wymienić silnik, to wymieniaj. jeśli każą wymienić samochód to trzymaj się ich zaleceń. serio. na tym forum, brak ludzi z wiedzą. mooże są wyjątki, ale tylko w GWT hehe.

napisz do kolegi MTM. na pewno będzie wiedział o co chodzi. jest jednym z nielicznych, co o samochodach wiedzą wszystko i chętnie się podzieli tą wiedzą :)
Tomku za czasów dużego fiata to akurat gu..o nauczli w szkole (stary system szkolenia obejmował podstawy i odbiegał od tego co sie działo w mechanice) tyle było mojego co sie nauczyłem od starszych mechaników i sam doczytałem . niewiem jak teraz uczą.. może ktoś młodszy coś napisze ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Brat jak chodził do tech mech w 2014r.to uczyli o dwusuwach, gaznikach o dieslu (broń boże td, tdi, crdi...) także od Waszych czasów chyba nie wiele się zmieniło.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dokładnie. Pytanie czy dół czy gora przestawiona. Bo 2 na dole to 4 u góry... :)

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Apropo tych szkół myśle SYNA teraz wysłać i mówicie że tak słabo szkolą na f126p uczą
Tak jest, w 2011 roku na przedmiotach zawodowych miałem na pamięć znać zasadę działania klaksonu(nie tylko ja), a jak nie to można było nie zdać. Także dzisiejszy poziom nauczania jest taki że jak się samemu nie będzie grzebać w mechanice i nie bedzie czytania książek/internetu to mało ze szkoły wyniesiesz.
To wyraża wszystko, jestem tego samego zdania ;)

Do góry Bottom