• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód do 20 tys

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Miałem deltę 1.9 twin turbo zrobiona na 240 koni, paliła bardzo mało a mocy miała pod dostatkiem, dwie turbiny powodowały wystarczającą moc już od 1200 obrotów, ogólnie bardzo wygodne auto i dobrze się prowadziło jak na tak proste zawieszenie. W środku dobrze wykonane, jedynie miałem uraz do fabrycznego radia z nawigacją, lepiej brać zwykłe. Gdybym miał kupić sobie auto do miasta to kupiłbym sobie taką.
Mam MiTo ale 1.6 jtd 120 koni. Wykonana gorzej od delty, ale jest mniejsza. Ogólnie zwykły samochód wyglądający trochę lepiej.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Miałem deltę 1.9 twin turbo zrobiona na 240 koni, paliła bardzo mało a mocy miała pod dostatkiem, dwie turbiny powodowały wystarczającą moc już od 1200 obrotów, ogólnie bardzo wygodne auto i dobrze się prowadziło jak na tak proste zawieszenie. W środku dobrze wykonane, jedynie miałem uraz do fabrycznego radia z nawigacją, lepiej brać zwykłe. Gdybym miał kupić sobie auto do miasta to kupiłbym sobie taką.
Mam MiTo ale 1.6 jtd 120 koni. Wykonana gorzej od delty, ale jest mniejsza. Ogólnie zwykły samochód wyglądający trochę lepiej.
Właśnie widziałem taka co ma ponad 200km ta Delta ale z zewnątrz wydawała się dość mało pojemna :pompous: myślałem czy dla syna nie kupić takiej .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Głównie kryteria to nadal niezawodność i niskie koszta.
Dwa wzgledne pojecia, szczegolnie rozmawiajac na forum internetowym. Auto z drugiej reki, wiec niezawodnosc rozumiem jako - im mniej moze sie zepsuc, tym lepiej. No to jezeli tak, to juz dobrze zaczales. Niskie koszta - nie wiem co to znaczy; olej i filtry, heble czy zawias - nie bedziesz mial wielkich roznic miedzy taka alfa a na przyklad cytryna, bedzie to nadal kosztowac podobne pieniadze. Nie wierzysz to sam sprawdz ceny po necie jak chodza czesci.
Wygląd to miły dodatek - małe różnice w kosztach jestem w stanie dla niego przeboleć. Po moim wstępnym rozeznaniu wyszło, że Mito mniej więcej spełnia główne wymagania, ale i tak wolę jeszcze usłyszeć opinię kogoś doświadczonego, niż skupiać się jedynie na artykułach i filmikach na youtubie. Dlaczego w porównaniu z alfą jesteś bardziej za fiesta i yaris?
Nie fiesta, a fiesta ST - to nie jest to samo. Dlaczego? Bo ma dluzszy rozstaw osi, jest troche szersza, przez to fajniej sie tym pocina. Gniecie alfe w trojkowych zakretach.
Yaris - bo to ukochane auto mojej tesciowej, przez co znam je dobrze :) Ostatnie 3 generacje sa z nami przez 5 lat - do konca gwarancji i cyk, nastepna. Zadna nie zrobila nigdy zadnego kuku. Z drugiej reki tez bym bral, a napewno rozwazal.

Jak sie liczysz z kazdym groszem to sprawa jest prosta:
Kupujesz do 15k, z LPG, jak najblizej i cos co ten kto sprzedaje moze postawic na przeglad gdziekolwiek w kazdej chwili, bez wielkiego cudowania. 5 kola zostawiasz na zestaw startowy. Kupujesz, odstawiasz na warsztat, dostaniesz liste co i jak jest. I wrzucasz, samemu wplywajac na niezawodnosc.

1.4 bez turbo z poczatku produkcji znajdziesz do 15k, wiec bedzie i na zestaw startowy. Tylko nie zasnij na jezdzie testowej, bo od 0 do 100 z Wloclawka do Wroclawia hehehe :D

Pozdro

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Jak dla mnie auto wystarczające, na wakacje z rodziną nie, ale na co dzień jak najbardziej. Ogromna kanapa z tyłu.
Jedynka dwójka szału nie robi bo trakcji złapać nie idzie, ale w trasie to idzie jak złe, jedziesz za ciężarówką na szóstce mając 1600 obrotów, dajesz gaz i rwie jak nienormalny.
Ja yarisów nie lubię, gniją, szczególnie dwójki, miałem już taką co śrubokręt wszedł w mocowanie tylnej osi, może 2005, może 2007 była

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
To jest błąd, sporo ludzi kieruje się wyglądem, kolorem, rocznikiem, ceną przy zakupie a potem rozpacz
Czemu blad? :)
Ja bym to ujął inaczej:)
Wolisz 100 zł w portfelu czy auto które ci się podoba i pusty portfel
Mi chodzilo o cos innego: czy ma podejscie w stylu "zjesc ciastko i miec ciastko". Jak ma takie podejscie to nie mamy o czym gadac, bo nic go nigdy nie zadowoli :)

Dobrze, drogi Emilu S:
Czy jezeli kleknie Ci turbo to jestes sklonny wystrzelac sie z 4 kola na drugie?
Jezeli TAK - rozwaz silnik z turbo
Jezeli NIE - nie rozwazaj silnika z turbo

Zdecydowanie najdrozsze w 1.4 Multiair (nie liczac turbo) bedzie usterka zwiazana wlasnie z multiair. Moge Ci podac cene w funtach za taka przyjemnosc, ale jak Cie to nie interesuje to sobie podzwon po serwisach i sam popytaj o jakies widelki cenowe w Polsce.
Slyszalem w serwisie fiata, ze takie usterki sie nie zdarzaja - nie zgadzam sie, robilem to dwa razy, wiec sie jednak zdarzaja :)
Z innych rzeczy serio nie widze wielkiej rozbieznosci cenowej i na czesciach i na robociznie w porownaniu z konkurencja.
Nie mam nic wiecej do dodania.

Do góry Bottom