• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód nie równo pracuje

Emanuel1995

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wloclawek
Witam. Posiadam od niedawna ford Galaxy mk1 2.3 ben/gaz samochód nie pracuje równo na obrotach, na obu paliwach na gazie trochę lepiej ale nie o wiele. W czasie jazdy samochód przy gwałtownym dodawanie gazu przerywa i na gazie i na benzynę a czasami potrafi nawet szarpać, na skrzyżowaniach samochód gaśnie jak się jest na luzie albo jak sprzęgło się wciska, w czasie jazdy na wszystkie biegi przy puszczaniu gazu gwałtownie szarpie dopiero przy dodawanie lekko gazu samochód przestaje szarpać albo jak się naciska sprzęgła. Wymieniłem świece i przewody mechanik przeczyscil przepustnice i silnik krokowy i dalej tak samo. Poproszę o pomoc bo już nie wiem co mam zrobić

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Może by tak więcej o tym bolidzie , od kiedy gaz , rok i rok auta ..... Sprawdź sprężanie na początek + próba olejowa .

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Są jeszcze parametry. Oświeć mechanika i powiedz mu, ze dużo można z nich wywróżyć.
kiedyś już pisałem o tym ,że sprawdzenie parametrów pracy silnika podczas jazdy to dla wielu mechaników czarna magia i większość których znam ze swojego miasta nie robi takich rzeczy. Dla nich diagnostyka to podłączenie pod komputer na postoju i wymiana tego co wskazuje komp i tyle. Mam nadzieję ,że to się kiedyś zmieni i rynek zweryfikuje tych " mechaników".

Emanuel1995

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wloclawek
Witam. Dzis ponownie samochód został podłączony do komputera. Okazało się że czujnik położenia przepustnicy nie odczytuje nic. Mialem sprawdzić czy na przewodach dochodzi prąd. Sprawdziłem okazało się że tylko na 1 kabel dochodzi prad. A teraz problem jest w tym że tam są 3 przewody i nie wiem czy tylko na jeden powinien dochodzić prąd czy na 2 naprzyklad. Poproszę o pomoc

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
kiedyś już pisałem o tym ,że sprawdzenie parametrów pracy silnika podczas jazdy to dla wielu mechaników czarna magia i większość których znam ze swojego miasta nie robi takich rzeczy. Dla nich diagnostyka to podłączenie pod komputer na postoju i wymiana tego co wskazuje komp i tyle. Mam nadzieję ,że to się kiedyś zmieni i rynek zweryfikuje tych " mechaników".

wczesniej będą elektryki i problem zniknie ;)

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie odczytują parametrów w czasie jazdy bo nie wiedzą jak i się zwyczajnie boją a kodowanie elementów to klawiatura parzy.

Do góry Bottom