• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat ibiza 1.4mpi 2001 chill - falowanie obrotów i lewe powietrze

jakupb

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich, jestem nowy na forum oraz jednocześnie świeżo upieczony kierowca a co z tym idzie przydomowy mechanik
Od dawna miałem problem z z obrotami silnika na biegu jałowym, niewiem czy ma to jakieś znaczenie ale często było to odczuwalne podczas deszczu, a że mieszkamw anglii to dosyć czesto. Jednocześnie czasem kiedy podczas jazdy chciałem raptownie przyśpieszyć było podobnie. Do tego kilka tygodni temu zapaliła się kontrolka elektryczna usterka silnika czy coś takiego, taki silnik ze śmigiełkiem jakby ;p kolega podpiął pod komupter i powiedział że jest błąd, misfaier na 4 tłoku (sory za wszystkie błedy nie znam dobrze terminologi) A więc po tym wymieniłem świece i przewody ale nie zauważyłem poprawy. od tamtej pory sporadycznie raz na jakiś czas zapala się ta kontrolka i gaśnie, jakoś jeżdze ale denerwuje mnie to chociaż to tak troche offtopic. Dzis odkreciłem górną obudowe silnika bo słyszałemm straszne syczenie, pod spodem znalazłem przepustnice, tak jakby od niej odchodzi gumowy przewód podejrzewam że doprowadza powietrze. Co się okazało pękniety niemalże na całej długości, można zobaczyć w załączonym zdjęciu. Moje pytanie brzmi jak ten przewód się fachowo nazywa, jaką ma szerokość właściwości itp itd żebym wiedział co kupić zwłlaszcza tutaj w anglii, oraz czy to może mieć związek z tym 4. tłokiem ? jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym wdzięczny pozdro. aha mój samochód to seat ibiza 2001 1.4 mpi wersjaa chill 2001. I jeszcze jedno jak dobrze założyć taki przewód bo podejrzewam że powinien być wciśniety na siłe ale już kiedyś bawiłem się w skuterze z czymś takim i miałem problem trzeba go jakoś rozciągnąć albo podgrzać czy coś żeby lużniej wszedł? a może kupić szerszy i tylko na końcach go zacisnąć?

Załączniki

• IMG_20130202_134749.jpg
    IMG_20130202_134749.jpg
    93 KB · Wyświetleń: 11
  • IMG_20130202_134805.jpg
    IMG_20130202_134805.jpg
    101,2 KB · Wyświetleń: 10

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Niech się inniwypowiedzą ale to jakieś podciśnienie będzie, podgrzać albo posmarować lekko w środku.

jakupb

Nowy
Punktów
0
Pogotowie nie potrzebne samochód jezdzi :) ale wiedzialem ze cos jest nie tak daltego szukalem i znalazlem

jakupb

Nowy
Punktów
0
A jednak nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie dotyczyło czegoś innego :( mianowicie tego dziurawego przewodu oraz w mniejszymm stopniu problem z tlokiem ale dzieki mimo to czekam na inne rady pozdro

Do góry Bottom