• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat leon 1.9 tdi problem z odpalaniem

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Pompę do przodu i patrzeć czy się poprawi odpalanie.

Rajmund123

Początkujący
Punktów
0
witam mam seata leona 1.9tdi 81 kw 110 ps 2000rok i mam taki problem jak jest silnik zimny po nocy ma problem z odpaleniem musze go krecic okolo putory minuty i odpali zakopci na niebiesko i pare sekund nierowno chodzi jak juz jest cieply to mormalnie odpala przez caly dzien wymienilem juz filtr paliwa zaworek zwrotny paliwa przy filtrze czujnik temperatury,moze ktos pomuc.

zalaczam tez ze swiece zarowe tez wymienilem wsystkie cztery z firmy baru orginalne z niemieckiej produkcji,a na liczniku kontrolka podgrzewania swiec bardzo krutko swieci okolo trzech sekund,i powiem tez jak z rana silnik jest zimny i odloncze przewody od czujnika temperatury, na liczniku kontrolka podgrzewania swieci duzo dluzej okolo minuty i autko za pierwszym razem odpali i nie zakopci i rowno silnik pracuje.

Ostatnia edycja:

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
witam mam seata leona 1.9tdi 81 kw 110 ps 2000rok i mam taki problem jak jest silnik zimny po nocy ma problem z odpaleniem musze go krecic okolo putory minuty i odpali zakopci na niebiesko i pare sekund nierowno chodzi jak juz jest cieply to mormalnie odpala przez caly dzien wymienilem juz filtr paliwa zaworek zwrotny paliwa przy filtrze czujnik temperatury,moze ktos pomuc.

zalaczam tez ze swiece zarowe tez wymienilem wsystkie cztery z firmy baru orginalne z niemieckiej produkcji,a na liczniku kontrolka podgrzewania swiec bardzo krutko swieci okolo trzech sekund,i powiem tez jak z rana silnik jest zimny i odloncze przewody od czujnika temperatury, na liczniku kontrolka podgrzewania swieci duzo dluzej okolo minuty i autko za pierwszym razem odpali i nie zakopci i rowno silnik pracuje.
a oleju nie bierze kompresja silnika dobra jes
Witam mam seata leona 1,9 tdi 110 ASV i od pewnego czasu tz od kiedy sie temperatury obnizyly mam problem z odpaleniem. po odpalenie przez chwile silnik nierowno pracuje i przez chwile kopci, pozniej przez reszte dnia jest juz ok
a kompresja silnika dobra i oleju nie bierze co

Rajmund123

Początkujący
Punktów
0
witam troche oleju bieze na 9 tysiecy dwie setki mysle ze duzo to niejest,a kompresi niesprawdzalem,szlyszalem ze moze byc to winy przekaznik swiec o numeze 103, co otym myslisz,wiesz moze jak on powinien dzialac bo mam go wlasnie wyciagniety

Rajmund123

Początkujący
Punktów
0
witam powiec jak sprawdzic ta pompe?i powiec skad powietrze moze schodzic?zauwarzylem tez jak silnik chodzi to po minucie miga kontrolka swiec zarowych,i nawet jak ino pzekrece stacyjke i sie zapala kontrolki i tez zacznie migac ta kontrolka,a jak wyciagne przekaznik o numeze 109 psestaje migac,zatwierdzam ze lampy stopu dzialaja

dolonczam tez niedawno byl podlaczony pod komputer i pokazal 3 bledy o numerach, 4c69p3105, 468ep1654,0232562. jeden z tych numerow to zawor egr i go wyczyscilem i bez zmian,niewiem co oznaczaja reszte kodow moze ktos pomoze gdzie je wyczytac w internecie, tyle co wtedy go zrozumialem to chodzilo o jakies podcisnienie do tego zaworu egr,niewiem czy go dobrze zrozumiale,moze to cos miec wspulnego odpaleniem mojego autka gdy jest zimny.dziekuje zgury

Ostatnia edycja:

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Sprawdż przewody przelewowe ,gumowe między wtryskiwaczami i ten który idzie do pompy wtryskowej.Egr wyciągnij sprawdż czy chodzi ,przewód od egr do elektrozaworu czy nie przetarty i czy drożny oraz sam elektrozawór N 108.Co do błędów nie wiem jakim sprzętem był diagnozowany bo raczej nie był to VAG.

Rajmund123

Początkujący
Punktów
0
Witam te przewody wymieniłem na nowe.Powiec jak sprawdzic ten zawór Egr ostatnio mialem go wyciagniety i był cały ze spalin i go wyczysciłem do stanu nowego.Nierozumie co znaczy droży oraz sam elektrozawór mozesz to troche razniej opisac.Był diadnozowany pod;AVL DITEST. Dalej mam znim taki problem czym zimniej wnocy tym gorzej odpala rano i kopci bardzo na bialo-niebiesko.Mam takie pytanie jeszcze czy jest jeszcze jakis czyjnik temperatury oprucz tego co sie znajduje z prawej strony silnika z tyłu nadnim są takie trzy swieczki.dziekuje bardzo zgury za informacje i prosze o odpowiec,pozdrawiam

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Jak masz zdemontowany zawór egr to u góry metalowej puszki jest króciec ,najprościej bez przyrządów można go sprawdzić podpinając do niego przewód ze strzykawką lub zasysasz ustami i grzybek musi się ruszyć.Drożny przewód to znaczy czy nie jest zapchany np.sadzą itp.Elektrozawór ma opór cewki 10-20 om,napięcie zasilania 12v,można mu podać 12v bezpośrednio i powinien kliknąć.Przy nie działającym egr bedzie kopcił na czarno.Czujnik temperatury paliwa masz pod deklem pompy wtryskowej.Najprościej go sprawdzić wypinając kostkę tą owalną z pompy i sprawdzić opór między pinami 4 i 7.Przy 20 stopniach celcjusza powinno być 2-3 kom,napięcie 5v.AVL DITEST- nie znam.

Rajmund123

Początkujący
Punktów
0
Dziekuje bardzo za inforacje, jutro bende to sprawdzac, pozdrawiam

Do góry Bottom