• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat leon 1.9 tdi problem z odpalaniem

maniek81

Początkujący
Punktów
0
Witam mam seata leona 1,9 tdi 110 ASV i od pewnego czasu tz od kiedy sie temperatury obnizyly mam problem z odpaleniem. po odpalenie przez chwile silnik nierowno pracuje i przez chwile kopci, pozniej przez reszte dnia jest juz ok

bjo

Boss regionalny
Punktów
1
Miasto
SR
Wyciągnąć i przemierzyć świece żarowe, wadliwe wymienić. Jaki orientacyjny przebieg ma samochód ?

trebor

Nowy
Punktów
0
Miasto
Nowy Dwór Gdański
Myślę, że kopci na biało i wtedy będzie tak jak piszą inni-najprawdopodobniej któraś ze świec nie działa. Jeśli zaś to nierówne chodzenie i samo uruchamianie trwa dłużej to należy sprawdzić czy świece grzeją wogóle.

ziolo79

Nowy
Punktów
8
Ja bym wymienil wszystkie 4 swieczki i problem z glowy;)

maniek81

Początkujący
Punktów
0
witam swiece byly wymienione ok 2 miesiace temu wszystkie 4, autko ma przebieg 150 tys. a przy odpaleniu zakopci na niebiesko ale tak jak pisalem tylko pierwszy raz z rana a pozniej juz ok

luk0712

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Będzin
a takie dosc proste

jakie paliwo tankujesz ?
pewny jego jesteś ?

moze poprostu ropa z mniejszą iloscią cetanków i juz cieżej pali

bjo

Boss regionalny
Punktów
1
Miasto
SR
Kiedy był wymieniany filtr paliwa ?

maniek81

Początkujący
Punktów
0
paliwo juz tankowalem wszedzie i na shelu v powera i na bp, a filtr byl wymieniony na wiosne czyli jakies pol roku temu, wiec sam juz nie wiem

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
przekaźnik świec,zdejmij obudowe i sprawdź ile czasu stykaja styki,przeczyść przepływke i dolot do zaworu EGR
czasem wyglada tak :

Załączniki

• tdi.jpg
    tdi.jpg
    57,2 KB · Wyświetleń: 202

maniek81

Początkujący
Punktów
0
a gdzie znajduje sie przekaznik od swiec?? jak by ktos mial foto to byl bym wdzieczny!

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
w puszce za akumulatorem jak zdejmiesz pokrywke,dwa pierwsze lewy od wysokiej prawy malej mocy grzania nr chyba 103 na 7 nóżek

maniek81

Początkujący
Punktów
0
witam ponownie moze nie jestem mechanikiem z zawodu ale za akumulatorem nie ma zadnej puszki, jest tylko filtr powietrza

maniek81

Początkujący
Punktów
0
ok dzieki sprawdzilem przekaznik jest ok prad do swiec dochodzi wczoraj bylo ok +2 i prad do swiec dochodzil ok 5 sek czy to nie za krotko??
jakie swiece polecacie jesli bym zmienial mam ngk teraz slyszalem ze beru gn855 sa lepsze??

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Ja też filtr paliwa wymieniałem na wiosnę (Galaxy 1,9TDI 116PS) a wczoraj nie odpalił na dobrym paliwie, przy -8 po wymianie filtra ok. Z ciekawości rozciąłem stary filtr, a tam było szambo i nie chodzi tu o brud a o zgnity wkład papierowy który praktycznie nie przepuszczał paliwa, dodam tylko że to był bosch... ja bym z tymi świecami się zastanowił-nawet najgorszej marki świece ale sprawne nie powinny być przyczyną

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
ok dzieki sprawdzilem przekaznik jest ok prad do swiec dochodzi wczoraj bylo ok +2 i prad do swiec dochodzil ok 5 sek czy to nie za krotko??
jakie swiece polecacie jesli bym zmienial mam ngk teraz slyszalem ze beru gn855 sa lepsze??
Pytasz o świece żarowe? Polecam z czystym sumieniem nasze Iskry,są zdecydowanie solidniejsze z masywniejszym żarnikiem(większy obwód ) niż Bosch czy Beru,działają w moim aucie już trzeci rok,a były tańsze zdecydowanie.Ja zawsze zaczynam od paliwa,czy dochodzi,potem filtr,to są moje pierwsze kroki,jak dotąd nigdy nie miałem innych przyczyn w trudności odpalenia diesla,naturalnie świece muszą grzać zimą wszystkie,latem i jesienią odpalałem auto na grzejących tylko 2 świecach.

gasior1984

Nowy
Punktów
0
Witam i co z tym odpalaniem..? Problem został rozwiazany czy dalej jest. Ps ja mam ten sam problem.... swieczki nowe 4 prad jest przekazniki dzialaja. Mysle o wtryskiwaczach moze któryś leje.. nie sadzicie ze tak moze byc...jakies rady.

Becks

Początkujący
Punktów
1
panowie, te autka palą bez świec żarowych poniżej zera

Do góry Bottom