• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Siena 1.4 problem z pracą.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Faktycznie wymiana śrub nie przyszła mi do głowy. Mimo wszystko planowanie zrobię. Dzięki.

A może jesteście w stanie wytłumaczyć mi ten ślepy otwór chłodniczy?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
siema pany co sie od razu na czape tak wszystko rzuca częsty błąd w tych turladełkach jast przecież ten ślepy kanał albo za mocno albo za lekko albo jaki farfocel pod uszczelką .Zdejmij przewód z krućca zaślep by płyn nie spieprzał i testa zrób to się upewnisz
A co do śrub to nie ma od biedy albo dobre albo nie

EntranT

Bywalec
Punktów
1
No właśnie na chłopski rozum to dosyć dziwne zjawisko z tym kanałem chłodniczym. Jak już tyle zrobione to i śruby wymienić nie jest problem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nowe śruby kosztują około 20 zł z elringa a masz pewność że mają odpowiednią sztywność :)
No właśnie na chłopski rozum to dosyć dziwne zjawisko z tym kanałem chłodniczym. Jak już tyle zrobione to i śruby wymienić nie jest problem.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
No z tego co widziałem to rzędu 45zł, ale mniejsza z tym. Przecież nie robi się tego co tydzień :)

Mechanior1423

Początkujący
Punktów
1
kanał w kolektorze ssącym o którym w temacie pisałęś jest od czujnika temperatury cieczy chłądzącej

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Przy okazji zdejmowania głowicy i ku rozwianiu wszelkich wątpliwości wrzucam zdjęcia owego ślepego kanału chłodniczego:

Załączniki

• IMG_2465.JPG
    IMG_2465.JPG
    526,2 KB · Wyświetleń: 20
  • IMG_2466.JPG
    IMG_2466.JPG
    525,1 KB · Wyświetleń: 19

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
No to sam widzisz jeżeli masz dobrze uszczelkę założoną i wszystko elegancko skręcone to nie ma prawa ci ztamtąd wode brać
Szarpaj głowice i na szczelność a przede wszystkim planowanie.
Widać może po tłokach na którym szła woda ?

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Widać, widać. Teraz planowanie i musi być dobrze.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Najprawdopodobniej, bo inaczej nie byłoby dymienia z wydechu. Wcześniej dymił w okolicach kolektora ale po dociągnięciu dymienie ustało. Teraz tylko wydechem daje.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Dzięki panowie za dotychczasowe wsparcie. Okazało się, że płyn dostawał się przewodem z reduktora w związku z nieszczelną membraną. Aktualnie membrana wymieniona ale pojawił się kolejny problem. Mianowicie po zgaśnięciu i wymianie membrany samochód za Chiny ludowe nie chce zagadać. Coś tam próbuje ale nic nie wychodzi. Po podpięciu pod komputer wyskakuje błąd "Zwarcie wtryskiwacza +12V". Poza zwarciem na przebiegu okablowania nie mam pojęcia co to może być. Jakieś pomysły?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
na gazie odpalasz jak tak to sprawdzaj czy iskra jest jak jest to kręć reduktorem i ie ma bata musi zagadać

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Iskra jest bo sprawdzałem. Próbuję odpalić na benzynie bo nie miałem jak oddać auta do regulacji gazu. A reduktor zaraz sprawdzę.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Witam ponownie. Żeby temat nie pozostał bez rozwiązania podaję przyczynę całego zamieszania. Mianowicie okazało się, że winę za taki stan rzeczy ponosi źle wyprofilowana uszczelka z zestawu naprawczego reduktora. Niewielka odchyłka od oryginału sprawiła, że płyn chłodniczy przedostawał się przez ową uszczelkę do korpusu przepustnicy i dalej do komory. Wymiana uszczelki na odpowiednią i wyczyszczenie elementów z pozostałości płynu chłodniczego załatwiło sprawę. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Do góry Bottom