• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik przerywa pracę-brak pomysłów!!!

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam.

Auto to passat b5 1.8 adr 98r, z LPG. Silnik przerywa pracę na mniej niż sekundę zarówno na gazie jak i na benzynie. Dodam, że sytuacja zaczęła dziać się jeszcze przed założeniem gazu. I tak sobie trwa do dzisiaj około 3 lata nie mogę znaleźć przyczyny.
Zauważyłem tylko ,że jak jest zimny silnik to bardziej jest to odczuwalne-te przerwania.
Świece, przewody, cewka, przepływomierz, sonda, czujnik cieczy, czujnik temp dolotu, czujniki spalania stukowego, czujnik Halla(wałek), czujnik impulsator (wał korbowy), akumulator - wszystko sprawdzone lub wymienione na nowe!!!
Cały dolot sprawdzony na szczelność łącznie z odmą. Przepustnica też sprawdzona.

Rozrząd ustawiony dobrze i ten na pasku i na łańcuchu. Auto normalnie jedzie i przyśpiesza. Nie zauważyłem tych szarpnięć podczas jazdy. Brak błędów w kompie. Jedyne co zauważyłem to na biegu jałowym co jakiś czas tak jakby powiązane to było z tymi przerwaniami skacze konsumpcja paliwa z 0.86l/h na 0.56l.h. Skacze też wyprzedzenie kąta zapłonu- jest 9.8 stopnia a po chwili robi się 8.3 lub 11.4 stopnia i potem znowu 9.8.
Chodzi tylko o pracę na biegu jałowym.
Mi już skończyły się pomysły ale jestem bardzo uparty i chciałbym ten problem rozwiązać.

Pomoże ktoś????

busiek100

Bywalec
Punktów
0
"Stanisław" jaki aparat zapłonowy? Bo nie rozumiem. Czujnik Halla wymieniony, podmieniany z innego auta i dalej to samo. U mnie moduł zapłonowy jest razem z cewkami. Również był podmieniany ze 3 razy od aut, które tej przypadłości nie mają a teraz mam nowy.

Sonda lambda dobrze pracuje, przebieg przypomina sinusoidę zarówno na benzynie i na gazie. Na jałowym robi korektę na -5%.

A tak w ogóle zamiast sondy lambda podpoiłem zadajnik napięciowy. Ustawiłem go na 0,45V, czyli idealna mieszanka paliwowo-powietrzna a silnik dalej miał "czkawkę"!

Ciśnienie paliwa sprawdzone prawidłowe, regulator ciśnienia paliwa sprawny.

A co z tymi wtryskami?
Borykam się z problemem ze 3 lata. Myślę że by się przez te 3 lata pogorszyło, na chłopski rozum?!

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Może to Cię naprowadzi. Panewki wałków rozrządu wytarte. Miałem silnik 1,4 z cadyca długo kopałem i znalazłem luzy na walkach rozrządu. Normalnie je złapałem i czuć było spory luz góra dół. Po zmianie całego dekla jak ręką odjął

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Rozumiem, że są to takie ledwo wyczuwalne cyknięcia na wolnych obrotach, których wcale nie ma podczas jazdy? Czy jeśli na luzie przygazujesz na ok 1300 obr i tak przytrzymasz też występuje? Miałem taki dziwny przypadek z trochę starszym silnikiem vag. Działo się tak tylko na świecach boscha(co ciekawe podmieniałem 2 komplety nowe i to samo). Po zamontowaniu denso przestało.

Ostatnia edycja:

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Wałki rozrządu są ok, bo sprawdzałem je przy wymianie łańcucha i napinacza.

Dokładnie tak jakby silnik na milisekundę gasł. Robiłem taki test, że podwiązałem opaską na stałe przepustnice i było około 1100 obrotów - niestety dalej to samo. Świece to już 3 rodzaj, pierwsze NGK trzyelektordowe, potem DENSO jednoelektrodowe a teraz BOSCH trzyelektordowy i dalej to samo.

Nie mam pojęcia co mu jest?!!!

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Myślałem o sterowniku, ale to już chyba ostateczność.
A z drugiej strony czy sterownik uszkodzony nie dawał by też innych objawów??

"SZACHU " a o jaki Ci łącznik chodzi? Do mechaników nie chcę prowadzić bo u mnie to tylko by po kolei wszystko wymieniali najlepiej. A ja nie chcę kasy ładować jak coś nie jest pewne na 100%.Więc próbuje własnymi siłami działać!

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
A sterownik podmienić?
Zapomniales z dublować :)
Witam.

Auto to passat b5 1.8 adr 98r, z LPG. Silnik przerywa pracę na mniej niż sekundę zarówno na gazie jak i na benzynie. Dodam, że sytuacja zaczęła dziać się jeszcze przed założeniem gazu. I tak sobie trwa do dzisiaj około 3 lata nie mogę znaleźć przyczyny.
Zauważyłem tylko ,że jak jest zimny silnik to bardziej jest to odczuwalne-te przerwania.
Świece, przewody, cewka, przepływomierz, sonda, czujnik cieczy, czujnik temp dolotu, czujniki spalania stukowego, czujnik Halla(wałek), czujnik impulsator (wał korbowy), akumulator - wszystko sprawdzone lub wymienione na nowe!!!
Cały dolot sprawdzony na szczelność łącznie z odmą. Przepustnica też sprawdzona.

Rozrząd ustawiony dobrze i ten na pasku i na łańcuchu. Auto normalnie jedzie i przyśpiesza. Nie zauważyłem tych szarpnięć podczas jazdy. Brak błędów w kompie. Jedyne co zauważyłem to na biegu jałowym co jakiś czas tak jakby powiązane to było z tymi przerwaniami skacze konsumpcja paliwa z 0.86l/h na 0.56l.h. Skacze też wyprzedzenie kąta zapłonu- jest 9.8 stopnia a po chwili robi się 8.3 lub 11.4 stopnia i potem znowu 9.8.
Chodzi tylko o pracę na biegu jałowym.
Mi już skończyły się pomysły ale jestem bardzo uparty i chciałbym ten problem rozwiązać.

Pomoże ktoś????
To brakuje iskry czy paliwa? Bo jeśli przerywa faktycznie to wypadanie zapłonu by sie pojawiło.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl

Do mechaników nie chcę prowadzić bo u mnie to tylko by po kolei wszystko wymieniali najlepiej.

Więc próbuje własnymi siłami działać!

Usterka rozwiązana.

busiek100

Bywalec
Punktów
0
"To brakuje iskry czy paliwa? Bo jeśli przerywa faktycznie to wypadanie zapłonu by sie pojawiło.

W tym sterowniku nie ma funkcji zapisu wypadania zapłonów:(,więc nie wiem czego mu brakuje.
Z odczytu kompem po obserwacji to jakby gdzieś gubił iskę, bo konsumpcja raptownie spada a potem się szybko podnosi, tak jakby za bogato a potem szybko za ubogo. No i ten kąt wyprzedzenia zapłonu spada i potem się podnosi?! Tak samo zachowuje się przepustnica,patrząc na nią to przymyka się i zaraz szybko się otwiera.
Bardziej jest to odczuwalne na zimnym silniku.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Także tak jak na filmie nie ma się co śmiać bo trzeba będzie dźwig wołać.
A tak na serio jak masz ECU Marelli to one lubią się psuć od tak. Bóg jeden wie. Wymieniałem raz w vagu i raz w PSA

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam ponownie.

Zauważyłem jeszcze coś takiego na biegu jałowym, że jak przygazuje to strzela delikatnie w tłumik i jak zimny to śmierdzi benzyną nie spaloną.
Jedyna rzecz której jeszcze nie sprawdziłem to wtryski benzynowe. Może one leją i podlewają świece i temu jest ten efekt jakby wypadania zapłonu.
Tylko czemu efekt występuje również na gazie???

No chyba, że któryś wtrysk benzynowy przepuszcza???!!!

Do góry Bottom