• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia M32 Alfa 159 dziwny dźwięk

kam02

Gaduła
Punktów
4
Witam Mam problem ze skrzynią biegów w Alfie 159 19 jtdm skrzynia M32 konkretnie Kupiłem auto dziwne było chrobotanie wymieniłem sprzęgło dwumasa wysprzęglik przy okazji zostały wymienione łożyska skrzyni po o złożeniu wszystkiego do kupy okazało się że nic nie pomogło nadal jest dziwne chrobotanie na biegu jak wrzuci się na luz nic nie słychać nawet jak się sprzęgło wciśnie chrobotanie nie przestaje Zastanawia mnie też to bo zauważyłem jak na luzie samochód się toczy i bez sprzęgła próbuję delikatnie wrzucić bieg i chrobotanie się zaczyna jak bardzo długo się jeździ to troszkę ustaje no i też nie ma tego na postoju tylko w czasie jazdy w załączniku daje filmik tego dźwięku bo słychać Bo bardzo Może ktoś ma jakieś pomysły

kam02

Gaduła
Punktów
4
Dodam jeszcze że wyciągałem jeszcze raz skrzynię zaglądała do niej dwóch fachowców od skrzyni biegów i stwierdzili że nic tam nie widać żeby można było się czegoś czekać Nie wiem czy to prawda czy czy to tacy fachowcy

kam02

Gaduła
Punktów
4
Tylko to jest zastanawiające że to jednak w tej skrzyni nic nie widać żeby było uszkodzone gościu który wymienia łożyska nic nie zauważył myślałem że coś przeoczył wyciągnąłem specjalnie skrzynię dałem drugiemu żeby sprawdził ale on też nic nie znalazł i podchodził do sprawy jakoś dziwnie więc zawiozłem skrzynie do suchedniowa rozkręcili ją i tak samo powiedzieli że oni nic nie widzą a to ewidentnie jest od skrzyni ten filmik który dodałem To nie jest mój tylko jakiegoś klienta ale skontaktowałem się z nim On mówi że już tak jeździć 3 lata ja mam identyczne objawy i ten sam hurgot skrzyni jak on tak jak jest na filmiku tylko że mnie to denerwuje bo słychać to że ludzie nie raz się oglądają Ale zastanawiam się co by tak mogło hałasować jak nie ma żadnych zbytnio widocznych w skrzyni usterek

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Niestety, skrzynia M32 to krótko mówiąc szajs, koszmarnie wadliwy produkt i drogi w naprawie albo zakupie w używce... Więcej tego typu usterek było zdecydowanie w Oplu (Vectra C), ze względu na kiepską jakość smarną fabrycznie stosowanego oleju przekładniowego. Skrzynie współpracowały z silnikami Z19DT (czyli 1,9 JTD) oraz w benzynowym Z22YH, w tym ostatnim awarii było zdecydowanie mniej. Problem tkwi w ułożyskowaniu, konkretnie chodzi o tylną część obudowy skrzyni gdzie to łożysko dostaje coraz większego luzu, wałek nie obraca się w osi tylko coraz bardziej "wibruje" na boki. Zdarza się, że wyłamuje się część obudowy, w której jest to łożysko zakotwiczone a wtedy żadne spawanie, potem obróbka nie przyniosą na dłuższą metę prawidłowego skutku. Jeśli już naprawiać, jeśli jest sens ją regenerować to tylko w porządnych serwisach, gdzie wiedzą o co z tą skrzynią w ogóle chodzi bo wymiana wszystkich łożysk, których mamy tu 8, nie zawsze przynosi pozytywny efekt właśnie ze względu na uszkodzoną obudowę. Absolutnie żadnych półśrodków, olej przekładniowy tylko dedykowany do niej przez Fiata/AR Tutella albo Fuchs...
Czy podczas przyspieszania w zakrętach albo podczas testu "łosia", skrzynia przestaje szumieć albo ten szum się wycisza? Albo kiedy zdejmujesz nogę z gazu albo gdy gwałtownie wciskasz gaz, i tak na przemian, czy lewarek "chodzi" przód - tył?

Ostatnia edycja:

kam02

Gaduła
Punktów
4
Niestety, skrzynia M32 to krótko mówiąc szajs, koszmarnie wadliwy produkt i drogi w naprawie albo zakupie w używce... Więcej tego typu usterek było zdecydowanie w Oplu (Vectra C), ze względu na kiepską jakość smarną fabrycznie stosowanego oleju przekładniowego. Skrzynie współpracowały z silnikami Z19DT (czyli 1,9 JTD) oraz w benzynowym Z22YH, w tym ostatnim awarii było zdecydowanie mniej. Problem tkwi w ułożyskowaniu, konkretnie chodzi o tylną część obudowy skrzyni gdzie to łożysko dostaje coraz większego luzu, wałek nie obraca się w osi tylko coraz bardziej "wibruje" na boki. Zdarza się, że wyłamuje się część obudowy, w której jest to łożysko zakotwiczone a wtedy żadne spawanie, potem obróbka nie przyniosą na dłuższą metę prawidłowego skutku. Jeśli już naprawiać, jeśli jest sens ją regenerować to tylko w porządnych serwisach, gdzie wiedzą o co z tą skrzynią w ogóle chodzi bo wymiana wszystkich łożysk, których mamy tu 8, nie zawsze przynosi pozytywny efekt właśnie ze względu na uszkodzoną obudowę. Absolutnie żadnych półśrodków, olej przekładniowy tylko dedykowany do niej przez Fiata/AR Tutella albo Fuchs...
Czy podczas przyspieszania w zakrętach albo podczas testu "łosia", skrzynia przestaje szumieć albo ten szum się wycisza? Albo kiedy zdejmujesz nogę z gazu albo gdy gwałtownie wciskasz gaz, i tak na przemian, czy lewarek "chodzi" przód - tył?
Podczas przyspieszania nic nie przestaje a bym powiedział że bardziej się nasila zauważyłem że bardziej się nasila jeśli jest bardziej samochód obciążony to znaczy na przykład jak Wjeżdżam pod górkę Ale to słychać na każdym praktycznie biegu i cały czas wszystkie nieprzespane nawet jak sprzęgło cisnę tak samo szum dopóki nie wyrzuce na luz nawet jeśli toczy się z górki powyżej 20 km na godzinę wcisnę sprzęgło mam na luzie wtedy nic nie słychać Ale wystarczy że gałkę zmiany biegów pokieruje na jedynkę albo dwójkę wiek Nawet jeszcze nie zaskoczy tylko delikatnie go dokładam zaczyna już brzęczeć szumieć czy jak to nazwać olej zalałem oryginalny już powiem szczerze że mnie szlag trafia dwa razy wyciągają skrzynie i nikt Nie potrafili tego zdiagnozować 3 razy rozkręcałem i każdy mówi że jest OK mechanizm również tylko jeśli to byłabym inna mechanicznie to chyba cały czas by to było słychać A nie tylko jeśli się wrzuci bieg

kam02

Gaduła
Punktów
4
Łożysko podpory było wymienione na nowe ogólnie przed wymianą wszystkiego był ten sam problem po wymianie problem nie zniknął podobnież jakieś luzy były robione jakieś podkładki i tym podobne ale w jaki sposób i czy dobrze tego nie wiem

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Na wszystkich biegach jest tak samo czy tylko na niektórych? Mechanizm różnicowy będzie słychać gdy bieg będzie zapięty a skrzynia jest pod obciążeniem. Kiedy słychać to przez cały czas to raczej ułożyskowanie wałków...

kam02

Gaduła
Punktów
4
Najbardziej co słychać na drugim biegu na trzecim troszkę mniej na czwartym też delikatnie słychać na piątym i szóstym nic nie słychać Ale wydaje mi się dlatego że zagłusza silnik i ogólnie samochód szybciej się porusza i tym podobne i tak jak pisałem jeśli bieg jest zapięty to nie ma znaczenia czy naciśnie się sprzęgło czy nie

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
A masz taką przypadłość, że na jakimś biegu (głównie oś 3-4 albo 5-6), kiedy dodajesz gazu i puszczasz, tak naprzemiennie czyli przyspieszasz i hamujesz silnikiem, to czy wtedy lewarek przemieszcza się przód - tył?
Stosowanie podkładek, które niby mają zminimalizować luz to półśrodek bo jeśli jest poprawa to trwa to chwilę. Być może problem leży w osi wałka/wałków, ustalanej przez osadzenie łożysk głównych w wyrobionych już gniazdach. Osiowość została zachwiana i wymiana kolejnych łożysk nic nie daje.
A generalnie jest to skrzynia, która lubi "emerycką" jazdę...

barteq9

Początkujący
Punktów
0
Miasto
miasto
M32 to szajs. Mam ją w Astrze J. Na szczęście z 2015 roku czyli niby już poprawiona wersja. Najgorsze jest to że dalej opel wlewa tam 1.5 litra oleju gdzie fiat do tych skrzyni leje 2.5 l. Ja wymieniłem w swojej i wlałem 2.8 l

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jeśli to są skrzynie w przedliftach,to niestety zbyt ubogie smarowanie je załatwia,poza tym kiepskiej jakości łożyska,poprawiono je dopiero w egzemplarzach poliftowych,o ile pamiętam więcej oleju ,oraz wyższej jakości łożyska.

michalpdmg

Nowy
Punktów
0
Jeśli to są skrzynie w przedliftach,to niestety zbyt ubogie smarowanie je załatwia,poza tym kiepskiej jakości łożyska,poprawiono je dopiero w egzemplarzach poliftowych,o ile pamiętam więcej oleju ,oraz wyższej jakości łożyska.
chodzi o lift modelu 159 czy poprawki konkretnie samej skrzyni biegów?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Już nie pamiętam od którego roku poprawiono te skrzynie produkcji USA,chyba GM,ogólnie gdyby nie te skrzynie to auto byłoby świetne,lepsze od Hondy ACCORD,która z kolei borykała się z nietrwałymi wałkami rozrządu,od samego początku istnienia 159 to auto było dobre,poza skrzynią praktycznie nie musieli niczego poprawiać,jedno pewne,nie warto naprawiać takiej skrzyni gdyż znowu ją trafi szlag.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Tylko że koleś który zakładał temat pisał że po wciśnięcie Sprzęgła dźwięk nadal występuje więc co niby wtedy obraca się w skrzyni. Chyba ze podczas jazdy

Do góry Bottom