• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja do napełniania klimatyzacji

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Spójrzmy prawdzie w oczy. Wszystkie produkty są teraz wykonywane na małą żywotność. Polecenie komuś czegoś z całą odpowiedzialnością jest rosyjską ruletką. Ja też na siłę Texy 760R nie polecam, tylko piszę o mojej 6 letniej współpracy z nią. Nie zajmuję się naprawą klimatyzacji, tylko serwisem, więc w sezonie pracuje ona non-stop, wczoraj zrobiła ok. 12 aut. Przez te 6 lat miałem 3 przygody, pękł kondonek, akurat miałem i po pracy wieczorem wymieniłem, pociągłem z Fiata benzynę, wymieniłem olej w pompie próżniowej, wymyłem bezyną ekstrakcyjną elektrozawory i raz starziłe szczelność na próżni, ale miałem super szczęście, że serwisant który mieszka 1500 km ode mnie był akurat 10 km od mojej miejscowości i za 10 min przyjechał i po 20 min wymienił jakiś oring w środku i wszystko wróciło do normy. I raczej kupię taką drugą na yf. Po przeglądaniu ofert, a mam ustawione obserwowanie i powiadomienie chyba padnie na nową, bo za używki ludzie sobie za dużo krzyczą.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Moja stacja rozrywała pojemniki na świeży olej, żeby było ciekawiej serwis zaproponował wymianę bloku zaworowego (7 tyś) a pomogła korekta oprogramowania. Dziwnym trafem temat zaczął się miesiąc po gwarancji.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Tak to jest z nowymi wyrobami, szczególnie AGD i inne, do tego jeszcze podejście producenta to żenada. Firmy odchodzą od produkcji niezniszczalnych produktów, aby mogli handlować nowymi i stosują politykę cenową części zamiennych, aby sprzęt został zutylizowany, a nowy zakupiony

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Co do wyboru stacji, to radzę zacząć od poszukania dobrego serwisanta, który zna się na rzeczy (może nawet pracować w Autoryzowanym Serwisie) i oprzeć się o jego opinii jaką stację wybrać. Zalety są dwie: jak zadzwonisz z problemem, to Ci nie powie, co za gówno żeś kupił, a po drugie będzie dowartościowany jako spec. Rób regularne serwisy przedsezonowe (co jak twierdzi mój mechanik nie jest takie oczywiste), wtedy zapisze Cię na listę "priorytetową", tak jak mi powiedział, ze dbam i on postara mi się pomóc nawet w sezonie. Bazowanie na AS czyli wymienianie podzespołów położy ci ten biznes. A dobry majster ma swoje sposoby.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Co do wyboru stacji, to radzę zacząć od poszukania dobrego serwisanta, który zna się na rzeczy (może nawet pracować w Autoryzowanym Serwisie) i oprzeć się o jego opinii jaką stację wybrać. Zalety są dwie: jak zadzwonisz z problemem, to Ci nie powie, co za gówno żeś kupił, a po drugie będzie dowartościowany jako spec. Rób regularne serwisy przedsezonowe (co jak twierdzi mój mechanik nie jest takie oczywiste), wtedy zapisze Cię na listę "priorytetową", tak jak mi powiedział, ze dbam i on postara mi się pomóc nawet w sezonie. Bazowanie na AS czyli wymienianie podzespołów położy ci ten biznes. A dobry majster ma swoje sposoby.
100% prawdy jak widzisz ze ktos ma ladne i zadbane duzo bardziej sie starasz nawet wychodzac poza schemat

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Moją 6 letnią Texę mógłbym postawić w salonie sprzedaży jako nówka. W marcu podczas serwisu poprosiłem serwisanta o wymianę przewodów i je je podałem. Zapytał się dlaczego? Odpowiedziałem, że te są już brudne i nieładnie wyglądają. Uśmiał się, stare poszły na zapas. Dobry serwis, złączki Parkera i stacja będzie hulać i to nie jedna, bo w środku coraz podobniej, tylko inne nazwy i ceny. Ludzie walczą o coroczny kod serwisowy i się im dziwię. Sami zarabiają kasę na obsłudze, a nie dadzą zarobić serwisowi, który z tego żyje.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A nie możesz tak jak napisałem pójść drogą poszukania bliskiego serwisu stacji i dostosowania się do jego preferencji. Znajomy z Inter-Teamu wziął za punkty jakieś badziewie, co to jeden serwis na Śląsku robi, po gwarancji mu nie ściągało czynnika, przyjechali, wymienili sprężarkę za 3,5 tyś, zrobił 5 aut i się powtórzyło. Po telefonie zażądali wpłaty pro-Forma za nową sprężarkę i dopiero przyjadą. Żaden serwis w okolicy nie chce tej maszyny ruszać. Jeszcze raz szczerze radzę, najpierw znajdź mechanika od maszyn i się do niego dostosuj. Niektórzy mają dobry zapas części nawet używanych,a dobrych do jakiegoś typu, co go znają na pamięć i dużo pomoże Ci nawet telefonicznie. Mnie się udało, że trafiłem na takiego fachurę już po kupnie, co jest fanatykiem Texy i zna ją na pamięć. A i trochę klamotów z rozbiórek też u niego zalega. A kazda maszyna a się prawo zepsuć i to w sezonie, gdzie każdy dzień, to ewidentna strata kasy.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Szukam, szukam i chyba coś kiepsko szukam bo nie mogę znaleźć. Znacie może jakieś serwisy stacji w mazowieckim (Warszawa, Siedlce?) albo pod jakim hasłem tego szukać, bo wyskakuje mi jedynie Koszalin i Kraków, a nie wierzę żeby tylko dwa punkty napraw były...

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nie szukaj autoryzowanych, nawet na OLX masz ogłoszenie bliżej niż Koszalin, Kraków. Chodzi o to, aby poszukać człowieka zaradnego, a nie wymieniacza części. I takiego, co Ci w sezonie podyktuje co masz zrobić, aby dalej pracować i nabijać kasę.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
No właśnie na Olx nic nie widziLem , porzucisz link jakiś ?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nie, bo przed chwilą byłem i jest jak byk, pokombinuj,a nie wszystko na talerz. Jak Ty tego nie możesz znaleźć, to z szukaniem daj se spokój i załatw sobie Autoryzowany Serwis.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nigdzie nie napisałem że gorzszy, tylko ja wolę konkretnego człowieka, a nie instytucję. Może on sobie pracować w AS, ale chcę do niego numer on-line, a nie zgłaszać usterkę do Działu Serwisu, potem będzie nabierała mocy urzędowej itd. Przerabiałem to z Texą poprzez Inter Cars.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Posiada ktoś jakiś kontakt na pomorzu do jakiegoś serwisanta stacji klimatyzacji do aut? Abym zadzwonił właśnie i spytał się co najlepiej kupić aby było łatwo to naprawiać?

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Dobra, serwis i maszyna znaleziona, po drodze jeszcze f-gazy zostały. Jak to wygląda? Muszę mieć personalne przeszkolenie, ale czy nie trzeba jeszcze jakiegoś certyfikatu na firmę czy jeśli jestem jej właścicielem to moje już wystarczy?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Do osobowych i ciężarowych do masy odniesienia bodajże 1305 kg+100kg kierowca starczy ukończenie kursu, są organizowane np. przez Inter Cars, a do innych Certyfikat Personalny F-Gaz, nie musisz do obsługi aut, maszyn, i innych pojazdów robić Certyfikatu Firmowego, tylko uwaga na zaświadczenie o ukończeniu kursu możesz robić tylko osobówki do 8 miejsc +kierowca, i ciężarowe do masy 1305 kg.

Do góry Bottom