elektryk1234
SuperMechanior
- Punktów
- 56
Kombinatorstwo będzie szło jak ta lala. Jak takie ceny. Oj będzie kasa w lecie z gównowozów
sprecyzuj pytanie, co masz na myśli ?Ile wam w stacjach zostaje czynnika?
Ale jakie szkolenia ? masz na myśli f-gazowe ? jeśli tak to zdecydowanie na małoSzkolenie mam już rok za sobą

Ale już jest sposób, nie widzę problemu przerobienia z yf na ra.Bedzie i sposób na ten modern szajs.
Kris, przymierzam się do kupienia texy 780r a Ty piszesz, że mają one złą opinię. Mógłbyś mi powiedzieć jaki mają problem?A ja bym się zastanowił.masz jedno urządzenie w cenie dwóch
Tak jak N.O.R. napisał i to bardzo ważne, jak coś padnie to nie robisz nic przez miesiąc czasu, bo tyle czasu serwis działa w sezonie.
Następny argument: w jednym czasie obsługujesz 2 auta jednocześnie, a w 780 dodatkowy czas płukania na zmianę czynnika jest nie krótki.
Kolejny argument: mała butla 12kg. Max napełnisz 10kg. gazu i minimum 1kg. więc pracujesz w tolerancji 9 kg. - duży minus.
Miałem różne stacje i osobiście uważam Texę za faworyta, świetna jest 760. Niestety opinia 780 jest nie najlepsza.
Sumując to powiem Ci kolego że jest nad czym się zastanowić
I jeszcze jedna najważniejsza sprawa: 780 potrafią sprzedawać bez analizatora gazu !!! A bez tego to nawet nie próbuj działać na nowym czynniku![]()
Człowiek który serwisuje takie urządzenia mi osobiście odradzał 780, szczegółów nie pamiętam bo to było z 3 lata temu. Inny gościu co był serwisantem stacji klimatyzacji z IC, również źle się na nie wypowiadał - coś opowiadał o długim czasie przezbrojenia czynnika. Inny przykład, chłopaki z warsztaty którzy pracowali na 760 kilka lat bardzo sobie ją chwalili, a po wymianie jej na 780 nie byli z niej zachwyceni, narzekali coś na długi czas obsługi.Warto się zastanowić, nad argumentami za i przeciw przed kupnemZbyt duze skomplikowanie prostej sprawy to opisuje 780 w pelni poza tym za ta cene spokojnie kupisz 2 markowe maszyny a nawet cos zostanie
Mam kilka takich maszyn pod opieka

Dziękuję za odpowiedż po której pytanie za czy przeciw stało się retoryczne. Co sądzisz o zakupie najtańszego viakena do nowego czynnika w kontekście możliwości obsługi hybryd przy założeniu, że będę używał oleju errecom premium czyli uniwersalnegoNie złą ale nie najlepszą.Człowiek który serwisuje takie urządzenia mi osobiście odradzał 780, szczegółów nie pamiętam bo to było z 3 lata temu. Inny gościu co był serwisantem stacji klimatyzacji z IC, również źle się na nie wypowiadał - coś opowiadał o długim czasie przezbrojenia czynnika. Inny przykład, chłopaki z warsztaty którzy pracowali na 760 kilka lat bardzo sobie ją chwalili, a po wymianie jej na 780 nie byli z niej zachwyceni, narzekali coś na długi czas obsługi.
tu na forum też coś pisali tylko musisz poszukać, np.
Warto się zastanowić, nad argumentami za i przeciw przed kupnem![]()
Co do hybryd to trochę inna bajka. Żaden uniwersalny olej
W hybrydzie 1% niewłaściwego oleju może skutkować uszkodzeniem uzwojeniem silnika! Tam jest olej dielektryczny o właściwościach izolacyjnych, nieprzewodzący.
Czynnik w stacji również powinieneś mieć świeży i czysty.Każda stacja nadaje się do 1234yf. Ważne żebyś miał analizatorCo do hybryd to trochę inna bajka. Żaden uniwersalny olej
W hybrydzie 1% niewłaściwego oleju może skutkować uszkodzeniem uzwojeniem silnika! Tam jest olej dielektryczny o właściwościach izolacyjnych, nieprzewodzący.
A dodawanie oleju w hybrydzie najbezpieczniej jest podać dozownikiem a nie przez stacje klimatyzacjiCzynnik w stacji również powinieneś mieć świeży i czysty.
Może i tak, ja w tamtym roku miałem około 20 aut na yf. To faktycznie mało, ale ludzie szukają, mało kto robi a z roku na rok będzie więcej. Nie wszedłem w yf żeby więcej zarobić, ale żeby mieć pełny zakres usług w klimatyzacji![]()
Rozwieje wątpliwości odnośnie płukania przewodów w stacjach które są przeznaczone do hybry
Każda taka stacja posiada swoje porty do płukania przewodów wcześniej zakładamy zbiornik z olejem do hybryd maszyna zaciąga w instalację olej tak aby oczyścić przewody do zbiorniczka więc zmiana z zwykłego na hybrydę powoduje jeszcze straty w oleju w drugą stronę robi identycznie
Blok jest intensywnie płukany czynnikiem a olej separowany więc bez strachu że coś będzie nie tak tylko maszyna musi mieć ta opcje
Poza tym widziałem różne dziwne sprawy których nie chce powielać niestety tak jest w Polsce że nie zawsze jest zgodnie z instrukcją
Kupno maszyny na 1234yf już dziś wydaje się uzasadnione ponieważ nie ma zbyt dużo stacji i ci co mają są bezkonkurencyjni za 2lata będzie za późno przy dzisiejszej cenie 35-45 obsług jesteśmy w stanie odrobić te tańsze modele ale czas się kończy na ten temat bo już warsztaty zaczynają kupować
Pozdrawiam
Texa 780 robi czyszczenie wewnetrzne, czy jak ty to nazywasz plukanie przewodow.
Ma procedure, ktora sprawdza czy wykonales to poprawnie.
Przewody podczas plukania zalozone sa kroccach, (krocce maja przelot) urzadzenie kaze "odkrecic-otworzyc" zlaczki i czynnikiem plucze...
Ale ze schematu texy 780r to co piszesz nie wynika. Powiem więcej, niemożliwe bo nie można jednym kanałem jednocześnie doprowadzać i odprowadzać czynnik