• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja do napełniania klimatyzacji

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Na schemacie przewody nie są podłączone do portów płuczących i nie ogarniesz
Jak się widzi to na żywo można stwierdzić że jest zrobione z głową i płukanie to nie jest problem

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Mamy na warsztacie texe ic ale potrzebowaliśmy na nowy czynik i dziś pan uruchamiał nam texe 780 bio i porównywaliśmy za i przeciw i wszystko jest na plus w 780

A z jakimi stacjami porównywaliście? Patrzyliście może czy króćce te co są na maszynie do których mocuje się szybkozłączki czerwone i niebieskie, są dalej połączone do wewnątrz stacji z obiegiem czynnika? Na schemacie załączonym w instrukcji obsługi nie bardzo to widzę

Na schemacie przewody nie są podłączone do portów płuczących i nie ogarniesz
Jak się widzi to na żywo można stwierdzić że jest zrobione z głową i płukanie to nie jest problem
Prawdopodobnie masz rację ale nie rozumiem dlaczego texa na schemacie ten ważny fakt ukryła.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Mamy na warsztacie texe ic ale potrzebowaliśmy na nowy czynik i dziś pan uruchamiał nam texe 780 bio i porównywaliśmy za i przeciw i wszystko jest na plus w 780
jeśli twierdzisz że wszystko jest na plus to mało wiesz ;)
Ale jak się wyda prawie 30 koła na stacje to ciężko widzieć minusy :)

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Trzeba sie szykować do lata. LPG już przedestylowane do butli po r 134.
To twój "R134" jaki ma współczynnik GWP ?, temperatura wybuchowości ?, temp. punktu potrójnego ?, ciśnienie krytyczne ?, temperatura krytyczna ?

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
780r. kupiona z indefikatorem dlatego że 60/ 70 procent aut co powinno mieć r1234 ma r134 wtedy maszyna przerzuca go do zbiornika z r134 a wbija właściwy r1234 wierzę w 780r werze są przepukiwane po zmianie czyniła lub oleju

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
780r. kupiona z indefikatorem dlatego że 60/ 70 procent aut co powinno mieć r1234 ma r134 wtedy maszyna przerzuca go do zbiornika z r134 a wbija właściwy r1234 wierzę w 780r werze są przepukiwane po zmianie czyniła lub oleju

Z tego co czytałem w instrukcji to 780-ka załącza płukanie przewodów przy przejściu z jednego czynnika na drugi. Pytanie: czy mogę wywołać płukanie przewodów z menu. Chodzi mi o przejście na hybrydę bo mam zamiar stosować jeden olej do hybryd i nie hybryd ale dla bezpieczeństwa chcę dodatkowo przepłukać przewody zewnętrzne przed serwisem hybrydy

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
tak płuka przewody przy zmianie oleju rozpoznaje też pojemnik na olej ,jeszcze dziś pan trochę kazał testować i tumaczył bo rozebrał nam maszynę tą na r134 na drobne części bo długo robiła odzysk czynika i było coś tam zapchane

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
tak płuka przewody przy zmianie oleju rozpoznaje też pojemnik na olej ,jeszcze dziś pan trochę kazał testować i tumaczył bo rozebrał nam maszynę tą na r134 na drobne części bo długo robiła odzysk czynika i było coś tam zapchane

A więc jeżeli nie zmienię butelki to nie wypłuka przewodów? Muszę dodatkowo kupić butelkę na POE. Nie mam możliwości wypłukania przewodów z menu maszyny dobrze myśle?

EditionOne

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Nowy Tomyśl
Rozwieje wątpliwości odnośnie płukania przewodów w stacjach które są przeznaczone do hybry
Każda taka stacja posiada swoje porty do płukania przewodów wcześniej zakładamy zbiornik z olejem do hybryd maszyna zaciąga w instalację olej tak aby oczyścić przewody do zbiorniczka więc zmiana z zwykłego na hybrydę powoduje jeszcze straty w oleju w drugą stronę robi identycznie
Blok jest intensywnie płukany czynnikiem a olej separowany więc bez strachu że coś będzie nie tak tylko maszyna musi mieć ta opcje

Poza tym widziałem różne dziwne sprawy których nie chce powielać niestety tak jest w Polsce że nie zawsze jest zgodnie z instrukcją

Kupno maszyny na 1234yf już dziś wydaje się uzasadnione ponieważ nie ma zbyt dużo stacji i ci co mają są bezkonkurencyjni za 2lata będzie za późno przy dzisiejszej cenie 35-45 obsług jesteśmy w stanie odrobić te tańsze modele ale czas się kończy na ten temat bo już warsztaty zaczynają kupować
Pozdrawiam

Moim zdaniem, to lekko przesadzasz. Według mnie kto miał kupić, to kupił już.
A reszta, to osoby niezdecydowane - obserwują sytuację.

Stary czynnik wycofują, obecny jest drogi. Moim zdaniem całkiem jest możliwe, że 2-3 lata wymyślą nowy czynnik - tańszy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Mam Texę 760r. Jak trafi się hybryda ( a się trafiają), i po odzysku odseparowało mi olej, to kończę cykl, nastawiam jeszcze raz (oczywiście wykasowywując głupią nastawę oleju i UV)i po próżni podaję aplikatorem POE. Szybciej, pewniej i taniej, a pozatym oszczędzamy złącza zbiorniczków, bo to słaby punkt Texy, tak jak kondonki na olej. trzeba zawsze w zapasie jeden mieć.

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Panowie a co sądzicie o TEXA 780r Bi-GAS bo mam zamiar kupić i nie wiem czy dobrze robię :/
Kupiłem texę 780r i to była najgłupsza decyzja w moim życiu. Okazało się, że w każdym samochodzie obsługiwanym przez to cholerstwo przybywa stopniowo gazu r134a w nowym aplikowanym r1234yf. W piątym aucie było już 96,5%/3,5% chociaż sprawdzałem analizatorem zakupiony gaz oraz samochody przed podłączeniem i było 100% r1234yf. Zwróć uwagę, że gdyby nie moja czujność oraz tester, to po obsłużeniu tylko 20 samochodów mógłbym mieć roszczenia klientów warte kilkanaście tysiecy złotych. Odesłałem to ścierwo do serwisu ale tam powiedzieli mi, że zaciągnąłem zmieszany gaz. Wykorzystali fakt, że w żadnym sądzie nie wygrałbym bo jak to powiedzieli, moja ultima to nie certyfikowany tester. Potraktowali mnie jak śmiecia. Kupiłem tańszą maszynę na nowy gaz i nie wiem czy będzie trwała ale po zrobieniu 5. samochodów jestem nią zachwycony. Po pierwsze podgrzewa gaz PODCZAS robienia próźni dzieki czemu szybko napełnia samochód. 780R-bubel przypomina sobie o podgrzaniu gazu w butli PO zrobieniu próżni i podgrzewa gaz przez ok. 10 min dodatkowo co mnie wqrwia bo to głupio tracony czas. Po drugie ta tańsza maszyna zanim napełni samochód gazem, wpierw wpuszcza określoną jego ilość i sprawdza przez 3 min. czy nie spada ciśnienie i ten sposób, choć nie 100%, jest bardziej wiarygodny niż przeprowadzany przez 780r- cholerstwo test utrzymywania próżni. Resztę wad tego fajansu znasz z internetu. Zrób jak uważasz ale jeśli chcesz kupić to barachło, zapisz klauzulę ze sprzedawcą, że odda Tobie pieniądze za zmarnowany drogi gaz r1234yf i uzna reklamację i roszczenia klientów gdy nieświadomie zmieszasz gazy. O posiadaniu analizatora z cyfrowym odczytem składu gazu nie wspomnę.

a sprawdzałeś analizatorem gaz 1234yf PO napełnieniu samochodu przez texę? moja 780r ładowała nie 100% 1234yf tzn 96,5% nowego i 3,5%starego gazu po piątym samochodzie. po trzecim wpierw było 98,5%/1,5%

Wyplucze, przed kazdym odzyskiem, po dolaniu oleju, po wymianie pojemnika na olej...
sprawdzałeś czy samochód po napełnieniu przez 780-kę ma 100% gazu r1234yf? bo u mnie tak nie było

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieluń
Panowie mam 760r i tam też loki nie podejmiecie przyłączy do portów stacji to nie ruszy płukanie przewodów więc te przyłącza to nie tylko zawieszki do przewodów a faktycznie połączenie węży w obieg stacji.Takie płukanie jest zasadne gdy np po zwykłym samochodzie robimy hybrydę gdzie i musimy umieszczać inny zbiornik z innym olejem POE.Czasami wkuriwajace jest to jak robią coś nie po kolei tzn zapinana auto pod maszynę klikasz wszystko a maszyna wola byś wszystko odpinał przypinał do portów stacji gdyż będzie robić płukanie przewodów.Fakt faktem że gdyby Spinać auto wtedy kiedy już wszystko wybierzemy z bazy to tego problemu by nie było.

Ostatnia edycja:

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieluń
Panowie pracuje Ktoś z Was na Ecotechnics ECK NEXT?Bo przymierzam się do tego na r1234yf.

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Wyplucze, przed kazdym odzyskiem, po dolaniu oleju, po wymianie pojemnika na olej...
Manitoba1, widzę, że posiadasz texę 780r. Jeżeli tak to napisz czy sprawdzałeś analizatorem skład procentowy r1234yf gazu PO załadowaniu do samochodu. W moim przypadku okazało się, że to nie 100% tylko stopniowo coraz mniej przy równoczesnym powolnym wzroście udziału r134a w nowym czynniku. Oczywiście że sprawdzałem ultimą zarówno butlę zakupioną jak i samochody PRZED podłączeniem do 780r-ki i było zawsze 100%. Po zakupie maszyny też na przemian do pustych butli dawałem nowy i stary gaz i było 100% przemiennie. Serwis wmówił mi że zaciągnąłem zmieszany gaz oczywiście wykpili się ale nic na to nie poradzę. Musiałem kupić nową maszynę na nowy gaz wreszcie mam 100% załadowywanego gazu r1234yf. po 9 samochodach. Może pechowo trafiłem ale byłbym wdzięczny gdybyś odpisał lub zadzwonił do mnie 608 319 285 w tej sprawie

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Nie posiadam, tylko sprzedaje i serwisuje urzadzenia miedzy innymi do klimatyzacji.
1234yf ciezko zeby mial czystosc 100%, wystarczy ze zmiesza sie z niewielka iloscia powietrza to juz jego czystosc spadnie do 95% a nawet do 93%.
Jezeli masz 780 z identyfikatorem to nie powinna zaciagnac gazu z ukladu ac jezeli gaz jest inny lub zanieczyszczony.

Do góry Bottom