• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szaro-niebieski dym po odpaleniu

Grego82

Początkujący
Punktów
0
Silnik Cummins 6BT prosty diesel na rzędowej pompie solidnie dymi gryzącym dymem po odpaleniu zimnego silnika ok minuty z dwóch cylindrów. Silnik jest po remoncie tzn. honowanie bloku + nowe pierścienie+kompletna regeneracja głowicy+nowe wtryskiwacze i kompletna regeneracja pompy. Wcześniej tego problemu nie było, myślałem że pierścienie muszą się dotrzeć ale zrobione juz 20mtg czyli jakieś 1600km i nie widać poprawy. Oleju nie ubyło póki co. Jeszcze go docierać czy raczej coś jest nie tak?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Gryzący dym to zwykle zapłon / rozrząd przestawiony - pewne 100% że to jest ok?

Grego82

Początkujący
Punktów
0
Rozrząd ustawiony na znaki tu pomyłki raczej nie mogło być, może coś z kątem wtrysku bo skręcony tez na znaki bez ustawiania. Spróbuje go lekko przestawić czy coś się zmieni.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
czy tam są pojedyncze świece żarowe na każdy cylinder? sprawdź je.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja miałem b.podobny objaw po wymianie Lucasa na rzędowego BOSCH-a,nie wspominam nawet o tym,że Sztumska założyła mi uszkodzoną pompę(regulator odśrodkowy) żabkowanie okropne,po przyjeżdzie kupiłem pompę w idealnym stanie i heja,wymiana wraz z kolegą(pomagał mi),wszystko było OK,tylko pompa potrzebowała regulacji wolnych obr.oraz jazdy,z tyłu pompy była śruba do regulacji wolnych obr,to zrobiłem na słuch,natomiast reg.jady na górze pompy był grzybek,na początku gryzący dymek szarawy i dziwny zapach z samego silnika,auto słabe,jechałem zatrzymywałem się i śrubkę delikatnie wykręcałem i jazda,i tak kilka razy,aż auto nabrało wigoru,moc,zniknął szary dymek i dziwny zapach,leciał 190 km/h,palił mniej niż na Lucasie,kultura pracy silnika bez porównania(wymieniłem sprawnego Lucasa),sądzę też,że pompę należy wyregulować.

Grego82

Początkujący
Punktów
0
Tam nie ma świec żarowych na cylinder. Pompa wraz z wtryskiwaczami była w serwisie Boscha głównie z uwagi na mocny czarny dym przy przygazówce, wymienili wszystkie sekcje za 3tys i wszystko niby wyregulowali..., ale jak dymiło tak dymi dalej tyle, że doszedł ten objaw jasnego dymu po odpaleniu, jak się nieco zagrzał to przechodziło. ustawienie rozrządu i pompy na znakach niby prawidłowe. Może trzeba zrobić kalibracje na kapilare, albo cos skopali w ustawieniach, bo nie raz pompy wracały w gorszym stanie jak oddawali niektórzy. Niestety o dziwo samą pompą kąta się nie zmieni, trzeba by przestawiac na kole zębatym napędzającym pompę.

Do góry Bottom