• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trochę tanich i mniej tanich zabawek do warsztatu

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
No właśnie w 90% przypadków tak jest że dokupuję do tych 40 Zeta i się zbiera a czasami zamiast 40 zbiera się 240 :D
Nawet jak wysyłka darmowa to się przegląda 50 stron ofert żeby kupić i zaoszczędzić na wysyłce xd I czasem wychodzi 600 zamiast 40zł :D

Wojtekm3

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
12
Miasto
Tomaszow Lubelski
Dzis sie dowiedziałem ze kts bosch podpisuję umowy i jego skaner bedzie obrabial wszystko bez placenia hajsu. Np fiata.
zapewne chodzi tobie o dostep pass thru- uzywajac dowolnego testera wspierajacego protokol transmisji bodajze j2345 mozesz sie polaczyc z dowolnym samochodem z norma emisji spalin od euro5 w gore ( choc slyszalem ze niektorzy sie laczyli ze starszymi autami bezproblemowo ) przy uzyciu w pelni legalnego softu producenta samochodu- tyle ze to bylo juz od dawna i tanie to zdecydowanie nie jest- nawet leciwy kts 540 to wspiera w pelni po pobraniu sterownikow ze strony boscha. w najnowszych samochodach dazy sie do diagnostyki on-line tak ze samochod oby byl w zasiegu internetu przez wi-fi czy chocby gsm to z garazu nie bedziesz musial nim nigdzie jezdzic- zadzwonisz do ASO i oni zdalnie tobie diagnostyke komputerowa zrobia po wplynieciu kasy na ich konto..... raczej beda robic wszystko by coraz bardziej utrudnic diagnostyke malym warsztatom i co akurat dla wszystkich na dobre wyjdzie calkowicie zablokowac jakikolwiek dostep do diagnostyki samochodu januszom biznesu z chinskimi klonami z alliexpres po 80zl sztuka czy tymi drozszymi.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Zaczynam przerabiać pompę oleju w sejczento pod turbo i dodatkowe wskaźniki, wiec wpadły kolejne graty.
zxc.jpg

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Tym razem nieudany zakup- nasadka do wykręcania szpilek:
Ubzdurało mi się, że wykręcanie dwoma nakrętkami jest nieprofesjonalne i powinienem używać jakiegoś narzędzia specjalnego. Niestety to narzędzie nie działa, nie da rady tym wykręcić szpilki.

A z udanych:
narzędzie do rozciągania dziur, jak ktoś ma za ciasny "wydech" i trzeba najpierw trochę rozepchać żeby rura weszła
Daje radę bez problemu.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Odświeżę temat.
Zauważyłem, że zamawialiście klucze firmy Energy. Co o nich powiecie? Dają radę? Chodzi mi głównie o klucze płaskie, oczkowe.

Czy korzysta ktoś, z jetech tool? Gdzieś jeszcze można się zaopatrzyć w niego?

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Tym razem nieudany zakup- nasadka do wykręcania szpilek:
Ubzdurało mi się, że wykręcanie dwoma nakrętkami jest nieprofesjonalne i powinienem używać jakiegoś narzędzia specjalnego. Niestety to narzędzie nie działa, nie da rady tym wykręcić szpilki.
To narzędzie działa bardzo dobrze tylko do szpilek które nie są całe gwintowane. Szpilkę taką narzędzie to chwyta przy samej płaszczyźnie i dobrze się zacina na gładkiej powierzchni bocznej szpilki, tej niegwintowanej. Łapiąc długą szpilkę dwoma nakrętkami siłę odkręcania traci się na zniekształcanie skrętne szpilki.

Do góry Bottom