• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Układ hamulcowy Fiat Stilo

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam koledzy, rozebrałem dzisiaj tylny układ hamulcowy w moim Stilo.
Zrobiłem wszystko "książkowo" ale trochę popsuł się efekt. Opiszę Wam wszystko, to może mi coś poradzicie.
Więc wymieniłem tarcze , klocki, dałem nowe zaciski bo stare były do regeneracji a mi się nie chciało już bawić , wyczyściłem jarzma, prowadnice i blaszki pod klocki. Wszystko nasmarowałem smarem wysokotemperaturowym i ceramicznym.

I teraz tak mogłem się walnąć przy tulejach do prowadnic bo jedna z nich ma taki gumowy kołnierz i mogłem pomylić się z kolejnością góra lub dół w jarzmie ale nie wiem czy pozycja tej tulei ma na coś wpływ?
Wymieniłem płyn hamulcowy odkręcając odpowietrzniki na jednym kole naciskałem hamulec do czasu aż poleciał nowy płyn i później tak samo było z drugim kołem.
Odpowietrzyłem w sposób następujący :D. Na zakręconym odpowietrzniku naciskałem hamulec kilka razy , później go podparłem poszedłem do tyłu odkręciłem odpowietrznik wyleciały pęcherzyki powietrza i zakręciłem. Cały czas to powtarzałem aż poleciał jednolity płyn.
Odpowietrzyłem tylko tył bo przód zrobię za tydzień. Trzeba cztery koła na raz?

I teraz stilion ma następujące objawy :

-grzeje się lewe tylne koło temperatura gdzieś poniżej 100 stopni bo mogę przyłożyć palec potrzymać z 4 sekundy aż zacznie parzyć pozostałe koła są letnie. Wcześniej to samo koło zagotowało mi się tak że aż dymiło dlatego też chciałem wszystkie graty wymienić bo było pod jarane .
-pedał hamulca jest trochę dziwny taki miękki podczas uruchomionego silnika, nie wpada w podłogę ale jest inny niż wcześniej.
Na wyłączonym silniku jest taki jak wcześniej ruch ze 2 cm i zaczyna wzrastać opór.
-hamulec ręczny gdzieś do drugiego ząbka lata sobie i dopiero stawia duży opór pod koniec czy to może być złe naciągnięcie linki?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No i powiedz teraz czy warto było brać się samemu do tej naprawy? Skoro spaprales wszystko jak się dało?
No ale zeby nie było że tylko hejtuje to podpowiem ci coś. Po pierwsze to ma znaczenie gdzie dajesz ślizg z gumką, jak się pomyliłeś no to wola. Po drugie wymieniłes zaciski na nowe czy "nowe regenerowane" bo to jest różnica. Po trzecie naprawdę tak trudno jest poprosić kogoś o pomoc żeby naciskal na hamulec że musisz to popierać jakąś deską? Przecież żeby naciskać hamulec nie trzeba być inżynierem mechaniki. Po czwarte jeżeli grzeje się koło no to rozbierać to jeszcze raz bo cudów nie ma albo coś źle poskladales albo coś z zaciskiem tak samo od ręcznego, jeszcze raz powtarzam regenerowane zaciski to nie nowe zaciski i nie raz już mi się zdarzało że były wadliwe po zakupie. Pedał hamulca na pewno się zmieni po wymianie tarcz i klocków bo wszystko się musi dotrzeć ale jaki naprawdę masz ten pedal to nikt ci przez forum nie powie, No oczywiście gdybyś to oddał do mechanika od razu to bu to posprawdzal i zrobił jak ma być no ale nie lepiej zrobić samemu a potem takie cyrk wychodzą.
Tyle ode mnie

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Takie cyrki się dzieją jak się robi w niedzielę:):)...., a tak na poważnie to tak jak kolega wyżej napisał zacisk nowy czy używka/regenerowany?? Dalej jesli chodzi o odpowietrzanie to lepiej to zrobić w dwie osoby i porządnie, chyba, że masz do takich rzeczy narzędzia.... Jak się grzeje to jeszcze raz do sprawdzenia czy tłoczki chodzą poprawnie, prowadniczki pracują lekko, klocki siedzą odpowiednio no i ten ręczny też sprawdź, może to on tam bałaganu narobił?? lub druga opcja czyli wizyta w warsztacie....:)

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Rozkręcę koło jeszcze raz i sprawdzę, opiszcie mi jak odpowietrzyć układ z systemem ABS bo tutaj popełniłem błąd.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Błąd popelniles że sam się do tego brałeś a nie oddales do machanika. Ja zawsze odpowietrzam od koła najbardziej oddalonego od pompy i idę do najbliższego przy pompie bez względu czy jest ABS czy nie ma, nigdy nie miałem z tego powodu żadnych problemów. Załóż odpowiednio te ślizgi tak jak mają być bo to też ważna sprawa

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Zaciski są nowe nie regenerowane, czy ktoś może wie czy ta prowadnica ze ślizgiem jest na górze czy dole w jarzmie ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie to żebym miał coś do tego, że sam się złapałeś za coś o czym jak widać nie masz pojęcia:confused::meh:, ale ciekawi mnie czy zęby też sam sobie borujesz, czy jednak może zlecasz to komuś kto się na tym zna?:shifty: tak tylko z ciekawości pytam...:p

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Ja nie mam zębów...

Dobra koledzy dacie mi jakieś mądre podpowiedzi czy włączyła wam się polska mentalność ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
czy włączyła wam się polska mentalność ?
kolego Polska mentalność włączyła się Tobie jak się zabrałeś za robotę na której się nie znasz. to właśnie jest Polska mentalność. co ja nie zrobię?? ile za wymianę??? itp. niech piekarz piecze chleb, murarz muruje domy a mechanik naprawia samochody. każdy zarobi i robota będzie zrobiona dobrze.

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Ludzie co jest z wami nie tak? Forum jest od udzielania sobie porad wymiany informacji a wy zachowujecie się jak ja bym wam coś zrobił zamiast pomóc podpowiedzieć coś poradzić to wy cały czas negatywnie podchodzicie do wszystkiego wy jesteście normalni? Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim polskim cebulactwem na forum. Mam nadzieje że to co teraz zrobię znacząco wpłynie na losy tego forum.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
A co zrobisz????, bo mnie to trochę przeraziło:D:D.......
Tomii bardzo dobrze napisał, że jeśli tu gdziekolwiek wystapiła Polska mentalnośc to właśnie w Twojej głowie....
Stary napisałeś, ze masz problem dostałeś kilka odpowiedzi, na temat tego co należy sprawdzić i jak odpowietrzyć, a Ty dalej swoje, ktoś ma do Ciebie przyjechać i Ci pokazać czy jak??
Piszesz na forum mechanika i odpowiedź dostałeś od mechaników, ja wiem, że to nie jest forum Fiata czy VW itp. gdzie porady piszą w większości użytkownicy i piszą na taki temat np. kilka stron, a moim zdaniem jako mechanika jest to zwykła usterka, którą w warsztacie naprawią od ręki, poza tym wpływa pośrednio na układ hamulcowy, który jest dosyć istotny i lepiej aby był sprawny jeśli poruszasz się tym autem po drogach...
Ty natomiast po nieudanej próbie naprawy wylewasz żal na forum i jeszcze obrażasz użytkowników, którzy napisali Ci w czym problem...:D Zdefiniuj sobie jeszcze raz słowo cebulactwo wtedy może ogarniesz co i jak albo i nie.....
Dajcie spokój, ręce opadają....

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Może ten filmik pomoże
.
Często powodem grzania hamulca jest zły stan przewodu elastycznego doprowadzającego płyn do zacisku (utrudnia cofanie płynu a co się z tym wiąże"zawieszanie" klocka).

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Ludzie co jest z wami nie tak? Forum jest od udzielania sobie porad wymiany informacji a wy zachowujecie się jak ja bym wam coś zrobił zamiast pomóc podpowiedzieć coś poradzić to wy cały czas negatywnie podchodzicie do wszystkiego wy jesteście normalni? Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim polskim cebulactwem na forum. Mam nadzieje że to co teraz zrobię znacząco wpłynie na losy tego forum.
Tak dobrze zauważyłeś i zrozumiałeś chociaż jedno To Forum Mechaników i dla mechaników, jednym postem powinieneś być odesłany do mechanika, a mimo to koledzy dali tyle wskazówek i ty jeszcze się obrażasz, nie ogarniasz zabijesz się albo co gorsza kogoś bo nieudolnie podeszłeś do tematu ja się na to nie pisze.

Może ten filmik pomoże
.
Często powodem grzania hamulca jest zły stan przewodu elastycznego doprowadzającego płyn do zacisku (utrudnia cofanie płynu a co się z tym wiąże"zawieszanie" klocka).
Ty czytałeś jak on to zrobił i czym lepiej jakiś przepis na placki mu podaj.

Do góry Bottom