• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ulysse \ C8 \ 807 - 2.0 HDI / JTD, przegrzewanie się auta

e300

Początkujący
Punktów
0
Cześć,
Chodzi dokładnie o fiata Ulysse 2.0 JTD 2002r. (to samo co 2.0 HDI w C8 lub 807).

Jakiś czas temu kupiłem w/w autko - zima, wszystko było ok. Przyszło lato, okazało się, że samochód przy obciążeniu się grzeje, a temperatura dochodzi do nawet do 120 stopni. Jako że płyn ewidentnie nie był pierwszej świeżości bo pełno syfu, wymieniłem płyn, przepłukałem cały układ chłodzenia i teraz tak:

- Wg. producenta powinno wejść ok. 8,5 litra płynu - weszło mi łącznie już po odpowietrzeniu i otwarciu termostatu jakieś 7 litrów max... i niestety dalej to samo... jadąc samochodem w 4 osoby w praktycznie pustą przyczepką auto się zagotowało i system zablokował do ostygnięcia. Zaczęła się długa diagnostyka i sprawdzanie wszystko po kolei:

- Wymieniony termostat
- Sprawdzona chłodnica i przewody, wszystko drożne.
- Wentylatory, pierwszy bieg przy ok. 90 stopniach, drugi przy ok. 105 stopniach.
- Pompa wody pracuje ,wydaje mi się, że prawidłowo
- Moc prawidłowa, brak bulgotania, nie ubywa płynu, brak oleju w płynie - uszczelka chyba też ok.

Czy ktoś ma jakieś pomysły? Bo mi się już skończyły - dalej auto rozgrzewa się do ok. 90 stopni i przy obciążeniu temperatura potrafi urosnąć nawet do 110-120.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
493
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jeśli dobrze zrozumiałem, auto się przegrzewa mimo że wentylatory się włączają na dużej prędkości ?

e300

Początkujący
Punktów
0
Tak, pomimo tego że i na 1 i na drugim biegu włącza się wentylator, auto się przegrzewa po lekkim wysiłku - tj. jadąc pod górkę, na pusto czy załadowany, na prostych drogach, po mieście, w korkach jest ok.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
493
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Może to głupie pytanie z mojej strony, ale czy wentylatory kręcą się w dobrą stronę ? Bo i takie przypadki już miałem.

e300

Początkujący
Punktów
0
Tak :) Wiatr na chlodnice z zewnatrz :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Chłodnica cała gorąca? Jak miał tyle syfu to może zabita.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Brak droznosc w chodzeniu. Chłodnica klimy i płynu nowe założyć. Problem zniknie. Ale.... No właśnie... Kilka stowek trza wydać...

e300

Początkujący
Punktów
0
Ogólnie tak, chłodnica wydaje się w pełni drożna. A czemu chłodnica klimy? Nie sprawdzałem, aczkolwiek klimatyzacja działa elegancko. Jutro porozpinam wszystko i posprawdzam jeszcze raz dokładnie ale zagadka jest :)

e300

Początkujący
Punktów
0
Dzisiaj niestety jadąc pod górę zagrzało do 130 i wysadziło korkiem płyn... ale nie zgasł... kilka dni temu jadąc w 4 osoby + pusta przyczepka, wyskoczył komunikat zbyt wysokiej temperatury oleju i auto odłączył komputer i nie dało się odpalić aż do ostygnięcia. masakra jakaś. Jutro spróbuje jeszcze zmierzyć temperaturę samej chłodnicy po nagrzaniu

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jak wywala górą to niedobrze. Sprawdź chłodnice tak jak wyżej pisałem. Ocen czy przepływ powietrza przez zespół chłodnic nie jest zaklucony. Jak dobrze pamiętam to uklad ma odpowietrznik - można sprawdzić czy nie jest zapowietrzony. Następnym krokiem test na CO2

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Tydzień temu miałem gościa 407 2.0 hdi 136 kunia co wywala wodę zbiornikiem. Wicher napierdala aż miło. Tylko że chłodnice i klimy i płynu zaklejone błotem. Od tego bym zaczynał... Nie koniecznie biedzie to uszczelka pod głowicą

e300

Początkujący
Punktów
0
Zagrzałem 2 razy. Co prawda cały układ był płukany w tym chłodnica wody, do czystości. Za chwilę biorę się za sprawdzanie szczegółowo drożności dam znać

e300

Początkujący
Punktów
0
Ogólnie walcze nadal z temat...
- Chłodnice z zewnatrz czyste
- Termostat sie idealnie otwiera
- Na postoju trzyma 83 stopnie.
- Chlodnica rowno sie nagrzewa
- Plyn czysty

Kupilem plukanke i probuje przeplukac caly uklad i jeszcze raz pod cisnieniem przeczyscic chlodnice, bo rece juz opadaja

Do góry Bottom