• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ustawienie (montaż) pompy pajero 3.2did

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
chlopaki macie jakas lucka instrukcjie jak te dziadostwo zamontowac????????niby jest ten schemat z auto daty ale nie jest opisane jak ja prawidłowo zamontowac albo ja nie umiem?????jak ja ustawic na 1cylindep?????

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
  • Zamontować pompę wtryskową w następujący sposób [9] :
      • Wał korbowy musi być ustawiony w położeniu GMP pierwszego cylindra [1] .
      • Wkręcić śrubę M6 x 16 mm w dwuczęściowe koło zębate pompy wtryskowej [10] .
      • Karby na kole zębatym pompy wtryskowej i oznaczenie na kołnierzu muszą się pokrywać [11] .
      • Kołek ustalający [12] i otwór ustalający [13] muszą być ustawione.

WSKAZÓWKA: Podczas montażu pompy wtryskowej: Karb na kole zębatym porusza się w kierunku strzałki [14] .
      • Dokręcić nakrętki mocujące pompy wtryskowej. Moment dokręcenia: 36-40 Nm.
      • Śrubę M6 x 16 mm [10] po zamontowaniu pompy wtryskowej wykręcić.

Załączniki

• pajero.jpg
    pajero.jpg
    145,5 KB · Wyświetleń: 782

pawel 76

Nowy
Punktów
0
Miasto
skarzysko
witam
wiesz gdzie mozna zrobic pompe zexel, lub kupic.
przy wycaganiu moze sie przestawic? lub przy wkladaniu.
trzeba rozbierac caly rorzad?

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Każdy serwis bosch ci zrobi zexela, bo to jest produkt boscha.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
a czy napewno to musi być gmp?? ja sie dowiadywałem że musi być 13 * przed gmp....... co wy na to, również złożyłem za pierwszym razem na gmp i dymił na biało a gosc od pomp twierdzi że musi być 13* przed...... pomożecie:)

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Może być przed gmp, 2.4 tdci tez sie ustawia przed gmp.

Rysiek666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bladel
a czy napewno to musi być gmp?? ja sie dowiadywałem że musi być 13 * przed gmp....... co wy na to, również złożyłem za pierwszym razem na gmp i dymił na biało a gosc od pomp twierdzi że musi być 13* przed...... pomożecie:)

stary temat ale nowy problem

dziś założyłem pompe na GMP 0 tak ja podaje autodata i inne źródła ale dymi dziad na biało jak szalony do tego czuć rope w spalinach aż gryzie. N poprzedniej pompie nie było grama dymu ale nie miął wolnych obrotów i ciężko odpalał. Teraz pali od strzała ma wolne obrotu ale dymu jak parowóz, poprzednia pompa była zamontowana jeden ząbek do przodu. Najgorsze jest to, ze pompa używana i nie ma pewności czy sprawna.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Karol,chętnie pomogę, po uregulowaniu należności za obróbki plików ;) nie żebym był ujem ale wiesz...

Rysiek666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bladel
Karol,chętnie pomogę, po uregulowaniu należności za obróbki plików ;) nie żebym był ujem ale wiesz...

Karol pewnie poradził sobie z tematem 3 lata temu kiedy zakładał tema. Ja tylko się podpiąłem.

Jeśli możesz pomóc będę wdzięczny.

Rysiek666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bladel
problem rozwiązany, pompa ustawiona na 13* (stopni) przed GMP i wszystko działa jak należy.

Fractura2

Nowy
Punktów
0
Witam sory ze bawie sie w gornika Xd
Ale.moze mi ktos wytlumaczyc jak tondzadostwo ustawic na 13* przed gmp ?
Bo dzis ustawilem na znaki na 0 i jak zimny to.kopci na bialo jak sie nagrzeje nic nie.kopci

gryka1

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam problem z montażem owej pompy . Wchodzi kawałek na zęby koła korbowodowego a później miszę dociągać śrubami a i yak nie chce wejść do końca nawet jak pokręcę kołem pasowym korbowodu , oczywiście śruba wkręcona na zębatce kasującej luzy. Help me please

Do góry Bottom