Przeczytaj temat od początku i poznaj genezę problemu.
Oczywiście, że pasek "chwilami nie przyspiesza"- prędkość liniowa paska jest stała- to tak bez wnikania w szczegóły...![]()

Przestawiajac pasek na dole o zab bedzie o dwa zeby na gorze. Ale przestawiajac zabek na gorze to jak pol zabka na dole.
A jednak jest inaczejZ moich doświadczeń wynika że pół zęba na kole wałka odpowiada 1 zębowi na kole wału.Jeżeli wychodzi ci tak jak na zdjęciu to przestaw wał o jeden ząb i powinno się zgadzać.

No i dobrze zrozumiałeś. Właśnie o to chodzi.Zrozumialem to tak jak bys nie przesuwal calego paska o jeden zab (na gorze i na dole) tylko np o jeden na gorze bez przesunieca dolu.
Temat bardzo prosty ale podchwytliwy jak się zacznie myśleć za dużo.
A to wynika z Twojej "matematyki" czy Twojej "praktyki"?Mnie nie ja już to testowałem nie raz i zawsze jest tak jak mówię bo inaczej być nie może.

Złoty ząb (nie gumowy ani z tombaku) to stawka pierwszego zakładu bihor-beny282, a jest jeszcze drugi zakład greghorn-(beny282, lukkiwlkp,maxsslko,Chomikos) i jeszcze Pan Stanisław jakby się nie opowiedział ostatecznie- a ten drugi zakład jest o kubki, flaszkę dobrego trunku i kwiaty podobnoA ktoś mi wytłumaczy o co chodzi ? Bo już się pogubiłem, może dla uproszczenia dać drugi symetryczny napinacz ? można jeszcze ruchomy klin wstawić ? A ogólnie po co komu złoty ząb szt 1 ?

Ale tak ogólnie nikt mnie nie obraza powyższymi określeniami ?Jako, że problem jest dla niektórych nad siły wynikła zatem potrzeba wypowiedzi przez uznanych arbiter elegantiarum, no może być arbiter technicarum![]()
Jak znajde stary pasek z vectry to dziś sprawdze.. bo zasnąć nie mogłem a później to mi się śniło![]()
Podaj nr konta.Jeżeli mam być arbitrem to każdą ze stron winna mnie przekonać , mile widziane argumenty w postaci załączników ale co z tego że w niedziele ?
Jako, że problem jest dla niektórych nad siły wynikła zatem potrzeba wypowiedzi przez uznanych arbiter elegantiarum, no może być arbiter technicarum![]()
Hasło znane z „Quo Vadis” Henryka Sienkiewicza- nie czytało się?Ale tak ogólnie nikt mnie nie obraza powyższymi określeniami ?
, oznacza mistrza w danej branży, stąd parafraza na branżę techniczną