• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra 1.9 120km

Mateczka123

Uczestnik
Punktów
1
Witam. Mam problem z ustawieniem rozrządu w tym silniku (prosty jak budowa cepa,a jednak...) wał ustawiony na blokadzie i na znaku z paska. Wałek również na znakach. Po obkreceniu wałem około 300stopni blokuje o zawor. Wałek zdemontowana wszystkie zawory cofniete i wał swobodnie się obraca. A po ustawieniu rozrządu ciągle blokuje o zawor nawet zmiana o ząbek w jasna czy w drugą stronę powoduje uderzanie o inny zawor. Ogólnie wcześniej był zerwany klin na wale ale koło wymienione na identyczne i od tego czasu problem. Auto ciężko paliło ale jakoś chodziło. Dziękuję z góry za pomoc.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Tzn? Jest ustawiona tak jak powinno i sprawdzałem czy tłok jest w gmp i wszystko się zgadza
...piszesz o tłoku .ale jest jeszcze wałek rozrządu .Tu musi być absolutna synchronizacja . Jeżeli tłok pierwszego cylindra jest w GMP i krzywki wałka na tymże cylindrze są uniesione ....powinno być wszystko OK ! i nic nie powinno blokować .

Mateczka123

Uczestnik
Punktów
1
...piszesz o tłoku .ale jest jeszcze wałek rozrządu .Tu musi być absolutna synchronizacja . Jeżeli tłok pierwszego cylindra jest w GMP i krzywki wałka na tymże cylindrze są uniesione ....powinno być wszystko OK ! i nic nie powinno blokować .
No właśnie. Ale blokuje i o co chodzi? Nie mam pojęcia. Zawory niby cofaja się do kaca wszystkie. Czeski film

Już nie wiem może krzywki na walku się poddały i wygiely (co raczej nie możliwe jest)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
jaka dokładnie jest ta Vectra ...jakie jest oznaczenie silnika ?

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Cudów nie ma. Coś robisz źle. Np wał o 180stopni albo źle blokady łapią.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Walek jest na znak, nie na blokade. Dolna blokade trzeba się postarać, żeby źle założyć. Jeżeli kreski na pasku zgadzają się z kółkami to jedyne co mi przychodzi do głowy to zerwany klin, nie takie kółko albo walnięty wałek.

Chyba mam na półce głowice od zafiry to zobaczę jaki tam wałek siedzi.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Miałem dwa razy zerwana klin na kole rozrządu, i były takie problemy.

Mateczka123

Uczestnik
Punktów
1
Walek jest na znak, nie na blokade. Dolna blokade trzeba się postarać, żeby źle założyć. Jeżeli kreski na pasku zgadzają się z kółkami to jedyne co mi przychodzi do głowy to zerwany klin, nie takie kółko albo walnięty wałek.

Chyba mam na półce głowice od zafiry to zobaczę jaki tam wałek siedzi.
Okej dzięki. Klin ok koła też identyczne jak te stare. Nie mam pojęcia.

Miałem dwa razy zerwana klin na kole rozrządu, i były takie problemy.
Klin z kołem w porządku (niestety)

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Chłopie jak masz takie problemy to pokrywa zaworów na bok ,blokada w wał i będziesz widział co jest zle.

Na pewno dobry rozrząd masz a nie czasem od 150.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
To wyciągnij wałek i sprawdź czy nadal blokuje. Może któryś zawór sie nie zamyka.

Do góry Bottom