• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra c 1.8 Obwód wtryskiwacza

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Witam, zakupiłem nie dawno vectre c z silnikiem 1.8 benzyna + gaz. Zacznę od tego że odrazu po kupnie był problem z gazem. Na lpg obroty falowały na postoju, występowało wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Na benzynie na zimnym silniku nie reagował pedał gazu. Gazownik próbował regulować LPG jednak nie zrobil tego poniewaz jest to instalacja KING i potrzebne mu były korekty lecz nie działała sonda lambda (Nie dochodzilo napiecie od sterownika silnika do sondy). Wymienilem 3 dni temu sterownik silnika, mialem zrobic 500km na PB i podjechac ponownie do gazownika na regulacje gazu. Po wymianie ecu , sondy dzialaly prawdilowo, nie bylo zadnych bledow na komputerze. Dzisiaj (przejechane 350km od wymiany ecu) pojawił sie check engine, podpialem pod interfejs, pokazał bład P0301 oraz P0201, czyli wypadanie zaplonu na 1 cylindrze oraz coś z wtryskiwaczem. Dodam ze auto prawdilowo reaguje na pedal gazu bez znaczenia czy cieply czy zimny silnik. Obawiam sie ze znow sterownik. Co myslicie?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
O świece, to się nawet nie pytam, czy wymienione.
Myślę, że może i nawet będzie ok, bo to że wtryskiwacz jest zajeb. na PB jak to całe życie jeździło na LPG, to akurat się nie dziwię. W baku, to pewnie szlam.
"czyli wypadanie zaplonu na 1 cylindrze oraz coś z wtryskiwaczem" - no to na co czekasz?

Nie wiem, czy się pytać o wymianę filtra paliwa, czy nie? Bo wyglądasz na kumatego.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
O świece, to się nawet nie pytam, czy wymienione.
Myślę, że może i nawet będzie ok, bo to że wtryskiwacz jest zajeb. na PB jak to całe życie jeździło na LPG, to akurat się nie dziwię. W baku, to pewnie szlam.
"czyli wypadanie zaplonu na 1 cylindrze oraz coś z wtryskiwaczem" - no to na co czekasz?

Nie wiem, czy się pytać o wymianę filtra paliwa, czy nie? Bo wyglądasz na kumatego.
Świece wymieniał poprzedni właściciel na początku roku , co prawda są to Denso, przejechały z 1000km. Świece nie wielki koszt więc zaraz pojadę kupię i dam znać. Jednak sądzę że to coś grubszego.
Może na początek jakis specyfik do paliwa na przeczyszczenie wtryskow?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
w z18xe nie ma filtra w VC
I one są dożywotnie, czy na jakiej to zasadzie działa? Czy to są jakoś samo oczyszczalne? Pewnie jak jeździ tylko na LPG, z litrem paliwa w baku to pompa nie pracuje na szlamie i się nie brudzi.
Zawsze mnie to interesowało kiedy te "filtry" się wymienia. To dożywotnio jest, jak to z tym jest? One w pompie jakoś som?
Automatyczne połączenie postów:

Może na początek jakis specyfik do paliwa na przeczyszczenie wtryskow?
Oooo jest mój człowiek z Teca2000. Oczywiście, że tak...tylko że wiesz że taki specyfik to się zapodaje raczej na czysty filtr paliwa.

Jak to Ci rozpuści cały ten szlam... ch. wie co tam jest w baku.

Może lepiej bezpośrednio się wpiąć w te wtryski z tym specyfikiem, omijając bak.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Oooo jest mój człowiek z Teca2000. Oczywiście, że tak...tylko że wiesz że taki specyfik to się zapodaje raczej na czysty filtr paliwa.

Jak to Ci rozpuści cały ten szlam... ch. wie co tam jest w baku.

Może lepiej bezpośrednio się wpiąć w te wtryski z tym specyfikiem, omijając bak.
Nie dotykałem się nigdy wtrysków ale dobra może coś się uda podjadę zaraz kupię jakiś specyfik. Polecasz jakiś konkretny?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Czy masz litr czy 100l, pompa zawsze bierze szlam z samego dna.
Drugie dno tego zdania, jest skąd się bierze woda w baku, ale je przeskoczyłem dla bystrzejszych ( nawiasem pisząc mało to istotne w tej sprawie ). W tym momencie nie rozwiązujemy przyczyny tylko problem.
Jakie to ma znaczenie skąd pompa bierze, z góry raczej nie? Czy pływa po powierzchni na wężu robiąc od razu jako pływak?
nanab nie ten wątek.

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Jakie to ma znaczenie skąd pompa bierze, z góry raczej nie? Czy pływa po powierzchni na wężu robiąc od razu jako pływak?
Takie ma znaczenie że na dole zbiera się syf i wg. legend pompa bierze ten syf tylko jak jest mało benzyny w baku.
Lpg czy nie, nie ma znaczenia, ja mam lpg i zawsze ładuję do pełna, inny nie mając lpg będzie ciągle jeździł na rezerwie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
W każdej legendzie jest ziarno prawdy, pamiętaj. Jak masz pełen bak, to pompa rzeczywiście nie zasysa tyle syfu, bo brud krąży np. w 50 litrach, a nie w 5.
Nie chodzi o poziom zasysania, tylko o rozcieńczenie brudu.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Po sprawdzeniu wszystkiego okazało się ze sterownik silnika ponownie do wymiany...
Brak sygnału od sterownika do wtryskiwacza, zarówno na PB jak i na gazie.
Tym razem nie wmontuje już hybrydy, zobaczymy czy to bedzie ostatnia wymiana sterownika.

Do góry Bottom