• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Passat B6 2.0 TDI BMR lub CBBB DPF/katalizator

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Panowie zgłupiałem. Właśnie wróciłem do domu, dzisiaj walczyłem z Passatem B6 2.0TDI z zapchanym totalnie wydechem. Wytargałem DPF (tak mi się wydaje), otworzyłem i faktycznie jest tak zalepiony, że jedyna możliwość to wycięcie go. Wyciąłem, oczyściłem, wszystko elegancko, jutro planuje dzwonić do gościa żeby mi z ECU wywalił DPF'a ale z ciekawości wbiłem numer, który na obudowie owego DPF'a jest, żeby sobie popatrzeć jakie są ceny a tu wszędzie mi wyskakuje, że to niby katalizator i już zgłupiałem.

Numer na obudowie: 3C0131765H, przed nim i za nim znajduje się po czujniku o numerze 6X0973802A, wygląda mi to na DPF ale dlaczego opisane jest jako katalizator?!

Może, jest to zintegrowany DPF z katalizatorem? Bo na wydechu nigdzie indziej katalizatora na pewno nie ma. Jeżeli tak to co do cholery ja wywaliłem, katalizator czy DPF? :)

Zdjęcie poglądowe:

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
W/G mnie, to są widoczne czujniki temperatury i sonda lambda, a przy DPF-ie powininny być jeszcze .... czujniki ciśnienia spalin podłączony przez przewody met-gumowe z przed i za filtra. Ale może ktoś kto to robił niech się wypowie.

http://www.dpfserwis.pl/51_Co-to-jest-filtr-DPF.html

Ostatnia edycja:

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Właśnie myślałem, że te dwa czujniki to są właśnie czujniki różnicy spalin ale nawet po numerze na czujnikach: 6X0973802A wychodzi, że są to czujniki temperatury spalin.
W sumie to dalej nie wiem o co tu chodzi. W takim razie on nie ma DPF'a? Cholera, licze, że ktoś się jeszcze wypowie do jutra :)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
No wygląda jakby to tylko był katalizator, może jeszcze ktoś zerknie dziś :) nie jest późno.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Moja teoria jest taka, że jest to zintegrowany katalizator i DPF. Na zdjęciu które wkleiłem wyżej element od spawu do spawu na której jest napisana literka "A" to właśnie DPF, natomiast element wcześniejszy na którym zamontowana jest m.in. sonda lambda to katalizator. W tym przypadku katalizator jest przed DPF'em. Ale to tylko moja teoria :)
Ja otworzyłem chwasta na spawach tam gdzie na rysunku jest literka A.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Na zdjęciu obok czujnika G527 masz zaspawane gniazdo do czujnika ciśnienia spalin.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
No i elegancko, warto było założyć to forum właśnie po to aby się dowiedzieć takich rzeczy.
Jutro zamawiam MPPS'a i będę walczył z usunięciem go z komputera.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
ten dpf na skupie ładnie stoi ponad 1000zł kup lepiej galletto jest pewniejsze

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Takiego samego dpfa wywaliłem w turanie 1.9 tdi. Wsad wysłałem do obróbki, czyli usunięcia fapa z pamięci. Koszt 400 zł i nikt nie chciał taniej tego zrobić. Co do ecu safe to czytałem i są różne opinie, sam nie próbowałem ale kiedyś trzeba i jak się trafi auto to zobaczę jak to działa.

Do góry Bottom