• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vw t5 2.5 tdi 2007 problem

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
tak jak kolega mówi przed następnym montażem głowicy lepiej rozebrać i oddać blok do sprawdzenia - będziesz spać spokojnie:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
A co jak by zatkał kanał olejowy w bloku który zalila głowicę zalac blok gorącą woda i krecić wałem korbowym jakiś czas tak zwby utrzymać ciśnienie oleju jakiś czas. Jak pokaże sie w wodzie olej znowu to upewni tylko ze blok zdychł bo ani uszczelki ani głowicy nie bedzie. To tylko zamysł nigdy tego nie prubowałem ale jak bym miał taki to pewnie bym spróbował z ciekawości
to chyba wywali olej poprzez kanały olejowe które idą do głowicy, jest taki jeden główny ze sprężynką i powrotne naokoło cylindrów

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Chyba Cie jednak czeka sprawdzeni bloku jak piszą koledzy wyżej.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
I to przez ten jeden idzie ciśnienie. Reszta to powroty tamtędy nie pójdzie. Więc wystarczyło by zaślepić ten jeden

Trochę pierdologii i brak gwarancji sukcesu ale może a nuż coś by ujawniło

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
I to przez ten jeden idzie ciśnienie. Reszta to powroty tamtędy nie pójdzie. Więc wystarczyło by zaślepić ten jeden

Trochę pierdologii i brak gwarancji sukcesu ale może a nuż coś by ujawniło
I jeszcze wystarczyło by wypłukać cały układ :'( wodny z oleju

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Dziś zabraliśmy się za demontaż silnika, wymontowaliśmy wpierw chłodniczkę z podstawą WP_20160919_13_58_10_Pro.jpg
Jutro spróbujemy sprawdzić podstawę czy nie jest pęknięta bo chlodniczka już dawno była założona nowa, a jeśli będzie ok to pozostaje wyjąć silnik WP_20160919_13_57_59_Pro.jpg tylko nie mam pomysłu jak to zrobić :) nie mamy czym, kumpel mówi żeby oddzielić skrzynię i wyjąć sam silnik, ktoś z was kiedyś to robił?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Rwij razem, nawkur* sie tyle co niemiara jak bedziesz to skladal osobno. W starych renowkach olej do plynu czesto dostawal sie przez kanal olejowy smarujacy glowice, odleglosc miedzy wodnym a olejowym byla niewielka i uszczelka czesto byla juz slaba wiec potem tlusto w zbiorniczku. Krzywizne bloku sprawdzisz bez demontazu, dobry linial zrobisz na magnesowce z noza grubosciowki do drewna. Pekniecie w sumie tez, glowice skrecasz plaska blacha na gruba gume, to samo z pompa wody zeby jej nie wystrzelic. Wiecej kroccow nie masz wiec pompujesz przed dolny waz, nawet bez demontazu bloku. 6 bar powino wywalic wiekszosc nieszczelnosci. R5 na pompkach rzadko maja awarie bloku, przynamniej dla mnie to nowa sprawa i gdyby to byla jakas masowa plaga czy wada produkcyjna to patrzac na to ile tego jezdzi ktos ze znajomych by to robil. Jezeli to DSG to mozesz miec chlodnice skrzyni w chlodnicy wody, taki myk.
Oryginalne czesci tez ktos do vw dstarcza, masz szanse ze masz po prostu ujowa uszczelka i sruby skoro z podkladka bylo tyle cyrku to moze ta uszczelka to tez wielka lipa:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zamiast głowicy kawał blachy 5mm i guma pod to:) Mozesz zrobic to na odwrot, jak masz olej w plynie a nie odwrotnie to raczej mikropekniecie odpada bo wtedy jest odwrotnie, masz plyn w oleju. Zaloz ta chlodniczke, zalej olejem i daj tam 4-5 bar podprzez miejsce na czujnik cisnienia. Pompe olejowa mozesz odkrecic, zaslepic kawalkiem blachy z guma, z gory taki sam kawalek blachy na kanal do glowicy i po zabiegu:) Na szybkosci i bez demontazu silnika, tylko zrzucic glowice i pompe olejowa:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Zamiast głowicy kawał blachy 5mm i guma pod to:) Mozesz zrobic to na odwrot, jak masz olej w plynie a nie odwrotnie to raczej mikropekniecie odpada bo wtedy jest odwrotnie, masz plyn w oleju. Zaloz ta chlodniczke, zalej olejem i daj tam 4-5 bar podprzez miejsce na czujnik cisnienia. Pompe olejowa mozesz odkrecic, zaslepic kawalkiem blachy z guma, z gory taki sam kawalek blachy na kanal do glowicy i po zabiegu:) Na szybkosci i bez demontazu silnika, tylko zrzucic glowice i pompe olejowa:)
A można by dać gumę między głowicę a blok ?

Czy jeśli dmuchnę w otwór czujnika to nie wydmuchnie miarki oleju ?

Ostatnia edycja:

sion

Nowy
Punktów
1
Witam pół roku temu w axd miałem podobny numer klient przegrzał silnik i obiawy były takie same łącznie z wyciągającymi sie szpilkami w bloku musiałem wymienić dół silnika i do dziś mam spokój

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
A powiedzcie mi jak to jest z doborem UPG ? Bo rozumiem że się dobiera w odniesieniu do tego ile wystaje tłok powyżej powierzchni bloku ale się zastanawiam czy blok silnika który nigdy nie był planowany ma zawsze upg z jedną dziurką? Czy już w fabryce dają uszczelki o różnej grubości?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Właśnie tak.
a podrzucisz mi jakies materiały szkoleniowe o tym ? albo ktoś z forumowiczów ? bo na str. motofocusa opisali jak dobierać uszczelkę a muszę udowodnić gamoniom u mnie w pracy że tak jest ...

Do góry Bottom